We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Een week zonder vlees in Alkmaar. Als je net zo’n alleseter bent als wij, klinkt dat als een pittige uitdaging. Maar we houden wel van een uitdaging! UIT072 ging voor je op zoek en vond 10 hotspots in Alkmaar voor een afwisselende, gezonde én vleesvrije week.

Week zonder vlees

De Week zonder Vlees is in 2018 bedacht door Isabel Boerdam. Isabel is vanaf haar negende vegetariër en sinds 2013 deelt ze vegetarische recepten op haar website De Hippe Vegetariër.

In 2017 besloot ze dat het tijd was voor meer. Ze vertelt: “Ik wilde een initiatief lanceren met impact, om Nederland in beweging te brengen. Elke dag vlees of vis eten is niet meer van deze tijd. Een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland, dat is mijn doel.”

Zo ontstond de Week zonder Vlees. In maart 1 week in het teken van geen vlees eten. Wist je trouwens dat tijdens deze week zonder vlees de Vegetarische Restaurantweek plaats vindt? Een aantal restaurants door heel Nederland heeft een speciaal vegetarisch aanbod voor lunch of diner.

10 × Vega en vegan tips in Alkmaar

1. Uit India

We starten met het lekkerste Indiase restaurant van Alkmaar en ver daarbuiten: UIT INDIA. Niet alleen erg lekker eten, maar ook nog eens 100% vegetarisch. Proef een smaakexplosie van lekkere vega gerechtjes:  ‘Chicken’ tikka, Tandoori aloo,  Pahadi kebab, ‘Chicken’ Lababdar, Pindi Chole en Kulfi mango of pistache.

UIT INDIA, Houttil 46b, Alkmaar
UIT072 ReviewUit India: eindelijk authentiek Indiaas eten in Alkmaar

2. SOEPP

Bij een vega(n) lijst kan SOEPP natuurlijk niet ontbreken! Een 100% vegetarisch restaurant met altijd vegan opties en uitsluitend biologische producten. Elke dag hebben ze een wisselend menu met seizoensproducten en een heerlijke veganistische daghap!

Soepp, Hekelstraat 31, Alkmaar | Ontbijt, lunch & diner
soepp.nl
UIT072 ReviewNieuw: veganistische daghap bij Soepp

3. Wolf

Restaurant Wolf heeft ook buiten de Vegetarische Restaurant elke dag een veganistische soep buiten de kaart om en diverse vegan gerechten. Daarnaast serveren ze elke maandag, dinsdag en woensdag een 3 gangen veganmenu voor € 27,50 p.p.

Wolf Kitchen & Bar, Mient 3, Alkmaar
UIT072 ReviewOuderwetse kwaliteit op nieuwe stek

4. Anne&Max

Anne & Max is al jaren jouw huiskamer in de stad, een plek waar je elk moment van de dag thuis bent. Met een eindeloos aanbod aan gezonde salades, huisgemaakte soepen, verse belegde baguettes en club sandwiches, waaronder de Veggie Club, is kiezen allesbehalve makkelijk.

Anne&Max, Kraanbuurt 3, Alkmaar | Ontbijt & lunch
annemax.nl

5. Bagels & Beans

Het welbekende en vertrouwde Bagels & Beans heeft een aantal vleesvrije aanwinsten op de kaart, waaronder een warme bagel met vega-kip van de Vegetarische Slager en de Paddoburger.

Bagels & Beans, Koorstraat 29, Alkmaar | Ontbijt & lunch
bagelsbeans.nl

6. Daya

Verse hummus en falafel in een hippe conceptstore. De vier mannen achter Daya (Salar, Mo, Yosef en Kurdo) startten in 2018 om de smaken van “thuis” naar Alkmaar brengen in deze conceptstore waar authentieke gerechten centraal staan. Inmiddels is de zaak in nieuwe handen, maar nog steeds vegetarisch, maar vooral erg lekker!

Daya, Achterstraat 58, Alkmaar | Lunch & diner
UIT072 ReviewDAYA Hummus & Falafel

7. Groenlokaal

Groenlokaal is een botanische lunchroom gecombineerd met een stadsplantenwinkel én B&B middenin de oude binnenstad van Alkmaar. In de Hekelstraat, één van de leukste straatjes van de stad, kun je in het lokaal terecht voor een goede kop koffie of thee, zelfgemaakte taartjes, broodjes, wraps, salades en planten. Veelal groen, gezond en vooral smaakvol!

GROENLOKAAL, Hekelstraat 21, Alkmaar | Lunch
groenlokaal.nl

8. Heerlijk Nel

Elke week weer nieuwe vega en vegan gerechten in deze sfeervolle bistro met uitzicht op de Platte Stenenbrug. Eigenaresse Cindy heeft duurzaam eten hoog in het vaandel staan en zorgt dat een ieder zich direct thuis voelt.

Heerlijk Nel, Verdronkenoord 131, Alkmaar | Lunch & diner
Lees onze review van Heerlijk Nel

9. De Binnenkomer

De Binnenkomer Alkmaar: TerrasVers, betaalbaar en knus. En bij De Binnenkomer is er als vegetariër altijd genoeg lekkere keuze. Standaard op de kaart onder andere klassieke bruschetta, Afrikaanse Linzenkokoscurry, Indiase bloemkoolpakora’s en natuurlijk de vegaburger.

De Binnenkomer, Kerkplein 6, Alkmaar | Lunch & diner
debinnenkomer.nl

10. Saladebar Oogst

Saladebar Oogst

Fan van een lekkere salade? Dan ken je ongetwijfeld Saladebar Oogst wel. Voor een lekkere salade to go, of om ter plekke te eten aan een tafeltje met een krant. Of om thuis te laten bezorgen, want dat kan ook bij Oogst. Kies een standaard salade, of laat er een maken met jouw favo ingrediënten.

Saladebar Oogst, Zevenhuizen 8, Alkmaar | Ontbijt, lunch & diner
saladebar-oogst-alkmaar.nl

Meer op UIT072

Meer vega(n) in Alkmaar

Missen we jouw favo vega hotspot? Tip ons vooral in de reacties!

Andere opmerkingen, of wil je samenwerken/meewerken? Laat het vooral weten!