We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Alkmaar is een prachtige stad met veel historie, gezelligheid en winkelmogelijkheden. Je kent Alkmaar misschien van de beroemde kaasmarkt, maar Alkmaar heeft nog veel meer te bieden: een mooie binnenstad vol winkels, diverse musea, en leuke restaurants en cafés.

Als je Alkmaar met de auto bezoekt, wil je natuurlijk weten waar je je auto kunt parkeren. In dit artikel geven we je een overzicht van de beste parkeermogelijkheden in Alkmaar, zowel gratis als betaald. Zo kun je optimaal genieten van je dagje uit in de kaasstad van Noord-Holland.

Gratis parkeren in Alkmaar

Er zijn een paar plekken in Alkmaar waar je gratis kunt parkeren. Dit zijn vooral P+R terreinen aan de rand van de stad, waar je je auto kunt achterlaten en verder kunt reizen met het openbaar vervoer. Een busrit kost €2,50 voor een enkele reis of € 6 voor een dagkaart, waarmee je onbeperkt kunt reizen met alle bussen in Alkmaar en omgeving.

Dit zijn de twee gratis P+R locaties in Alkmaar:

 • P+R Oudorp (Keesomstraat): Hier kun je gratis parkeren en vervolgens de lijnbus 2 of 3 nemen naar de Kanaalkade in het centrum van Alkmaar. De busrit duurt ongeveer 10 minuten.
 • P+R Bergermeer (Robonsbosweg): Hier kun je ook gratis parkeren en de lijnbus 165 nemen naar de Kanaalkade. De busrit duurt ongeveer 15 minuten.

Een andere optie om gratis te parkeren in Alkmaar is buiten de gekleurde vergunningzones. Dit zijn de gebieden waar je een parkeervergunning nodig hebt om te parkeren. Buiten deze zones kun je gratis parkeren, maar let wel op de borden, want soms gelden er andere regels of beperkingen. Op de website van de gemeente Alkmaar kun je een kaart bekijken met de vergunningzones.

Betaald parkeren in Alkmaar

Als je liever dichter bij het centrum wilt parkeren, kun je kiezen voor een van de vele parkeergarages of parkeerterreinen in Alkmaar. De tarieven en de openingstijden verschillen per locatie.

Parkeergarages in Alkmaar

Onze 7 tips voor parkeergarages in het centrum van Alkmaar:

 • Centrum Ringers (750 parkeerplaatsen, Noorderkade 100)
 • Schelphoek (500 parkeerplaatsen, Korte Vondelstraat 4)
 • Karperton (435 parkeerplaatsen, Dijk)
 • Singelgarage (400 parkeerplaatsen, Wilhelminalaan)
 • Kanaalschiereiland (335 parkeerplaatsen, Mallegatsplein 1)
 • De Vest (141 parkeerplaatsen, Paardenmarkt)
 • De Grote Kerk (80 parkeerplekken, Bagijnenstraat 13)

Parkeren op straat in Alkmaar

In en rond het centrum van Alkmaar kun je parkeren met een ticket, bezoekerskaart of parkeervergunning:

 • In de binnenstad van Alkmaar kun je maximaal 2 uur parkeren tegen een goedkoper uurtarief van maximaal €2,87 (ma-za van 09:00 tot 21:00 uur).
 • In het weekend is parkeren in Alkmaar iets duurder: op vrijdag en zaterdag geldt van 18:00 tot 21:00 uur een uurtarief van €3,66 (maximaal 2 uur parkeren).

5 Tips voor parkeren in Alkmaar

Hier zijn een paar tips om betaald parkeren in Alkmaar makkelijker te maken:

 1. Volg de P-route: Als je Alkmaar binnenrijdt, kun je de borden volgen die je naar de dichtstbijzijnde beschikbare parkeerplaats leiden. Zo hoef je niet lang te zoeken en voorkom je onnodige kosten.
 2. Gebruik een parkeerapp: Met een parkeerapp op je smartphone kun je eenvoudig een parkeerplaats vinden, reserveren en betalen. Zo hoef je geen contant geld of pinpas mee te nemen en betaal je alleen voor de tijd dat je daadwerkelijk parkeert. Er zijn verschillende parkeerapps beschikbaar, zoals Parkmobile, Park-line en Yellowbrick.
 3. Kies een voordelige parkeergarage: Sommige parkeergarages in Alkmaar hebben aantrekkelijke tarieven, vooral als je voor langere tijd wilt parkeren. Bijvoorbeeld, in de Parkeergarage Schelphoek betaal je overdag €1,82 per uur en ’s avonds en ’s nachts €0,50 per uur. Het maximale dagtarief is €7,28. Deze parkeergarage ligt op loopafstand van het centrum en is 24 uur per dag geopend.
 4. Profiteer van kortingsacties: Sommige winkels, restaurants en bioscopen in Alkmaar bieden kortingsacties aan voor parkeren. Bijvoorbeeld, als je naar de Vue Bioscoop gaat, kun je voor €3,00 een uitrijkaart kopen voor de Parkeergarage Karperton, waarmee je maximaal 4 uur kunt parkeren. Vraag bij de kassa naar de voorwaarden.
 5. Let op: de binnenstad van Alkmaar is grotendeels afgesloten voor motorvoertuigen. Dit is aangegeven met bebording. Alleen tijdens laad- en lostijden kun je zonder ontheffing de gesloten binnenstad in en uit rijden.

Conclusie

Parkeren in Alkmaar hoeft niet duur of moeilijk te zijn, als je maar weet waar je moet zijn. Met deze tips kun je de beste parkeerplek vinden voor jouw bezoek aan Alkmaar. Of je nu gratis wilt parkeren op een P+R terrein, of liever betaalt voor een parkeergarage in het centrum, er is altijd een optie die bij je past. Zo kun je zorgeloos genieten van alles wat Alkmaar te bieden heeft.