We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Online ambachtelijke producten kopen van Boeren uit eigen regio: Boeren & Buren opent Buurderij in Alkmaar! Tijd om meer te weten te komen over dit mooie initiatief.

Boeren & BurenWe worden ons steeds meer bewust geworden van voeding, milieu en gezondheid. We lezen de etiketten en kijken documentaires over de voedselindustrie, maar krijg je daadwerkelijk ook het echte verhaal van de producent die achter deze producten zit? Hoe zijn ze tot stand gekomen? En wat gebeurt er allemaal achter de schermen?

Met die vraag in mijn hoofd, kwam ik terecht op een nieuw concept in Alkmaar, de Buurderij. Een initiatief van Boeren & Buren, waar je online ambachtelijke producten, rechtstreeks van lokale boeren koopt.

Ik heb afgesproken met initiatiefnemer Patrick de Cock (mét c-o-c-k), om hier meer over te weten te komen.

Als kind hadden mijn ouders een groentetuin, daar aten wij altijd uit. We gingen melk halen bij mijn oom, met het emmertje achterop de fiets.

Patrick

Buurderij Alkmaar (stal)

Patrick (op de fiets)

Zo’n 14 jaar lang was Patrick muziekprogrammeur bij Parkhof en Podium Victorie. Na een jaar door Azië te hebben gereisd met zijn partner, was het tijd voor iets nieuws.

Patrick heeft zich van jongs af aan al geïnteresseerd in voeding, milieu en duurzaamheid. Zo begon hij zich te oriënteren naar een job in de regio, in een van deze interessegebieden.

En toen, Patrick?
Toen vond ik een oproep van Boeren & Buren, zij zochten Buurderij-verantwoordelijken in Nederland. In De Rijp zat al een Buurderij, daar ben ik naartoe gegaan. Ik heb mij voorgedaan als Buur en een bestelling geplaatst.

Wat is het idee achter de Buurderij?
Je koopt online rechtstreeks van lokale boeren en ambachtelijke producenten, die zelf hun prijzen bepalen. Zo zorg jij ervoor dat zij een faire prijs voor hun producten ontvangen. De boeren zijn kleinschalig en werken zo natuurlijk mogelijk. Het assortiment wisselt regelmatig en is afhankelijk van het seizoen en het aanbod. En omdat zij niet meer produceren dan iedereen besteld heeft, is er geen verspilling.

“Wat ik met de Buurderij wil is een extra aanbod creëren, zodat er voor de mensen een nieuwe keuzemogelijkheid is waar ze hun boodschappen doen. Als iemand in de supermarkt een biologische groente wilt kopen, prima, maar je kan ook kiezen voor een alternatief.”

Nadat Patrick van de organisatie groen licht kreeg om Buurderij-verantwoordelijke te worden, is hij op zoek gegaan naar een locatie die voldoet aan de voorwaarden van een Buurderij en samensmolt met zijn eigen filosofie. Hij vond deze locatie in VERS Eten & Drinken.

Boeren & Buren

De Buurderij helpt jou om duurzamer te koken

Waarom VERS?
We vullen elkaar heel goed aan. Kees en Christel, de nieuwe eigenaren van VERS, denkt bewust na over kwaliteit, lekker eten en hergebruik. Thema’s waar de Buurderij zich ook mee bezighoudt.

Daarnaast is het ophaalpunt centraal, makkelijk te bereiken en wonen er in deze buurt veel betrokken buurtbewoners met een groen en sociaal bewustzijn.

Het proces

Patrick zijn taak als Buurderij-verantwoordelijke is om de boeren en producenten op verhaal en kwaliteit te selecteren. Zo kan een divers assortiment worden aangeboden aan de consument. Ook organiseert hij de ophaalmomenten waar producent en consument elkaar kunnen ontmoeten en het verhaal van de boer kan worden verteld.

Nadat de consument haar bestelling heeft geplaatst (tot en met zondag), heeft de boer twee dagen de tijd om te oogsten. Elke dinsdag vanaf half zes, kunnen de producten kakelvers worden opgehaald.

Boeren & Buren

Boeren en buren ontmoeten elkaar

Hoe worden de boeren geselecteerd?

Ik selecteer de boeren op hun verhaal en de kwaliteit van de producten. Dit doe ik door te proeven en op locatie te gaan kijken. Maar ik kijk ook of zij een solidair karakter hebben of een maatschappelijke functie. Ik heb bewust samenwerkingen gezocht met zorgboerderijen of organisaties die werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Waarbij ik voorheen een heel muziekprogramma met diversiteit van muziekstijlen voor een breed publiek organiseerde, zet ik nu een heel scala neer aan producten, waak ik over de kwaliteit en wil ik de mensen een aanbod geven waar ze van kunnen genieten en waar ze in verrast kunnen worden.

Hoe kunnen de mensen contact met jou opnemen?
Wij zijn vanaf 12 december elke dinsdag van 17:30 tot 20:00 aanwezig bij VERS. Daar kun je ook kennis maken met onze lokale boeren en ambachtelijke producenten. We hebben ook een Facebookpagina en een website, waarop je de aangesloten Boeren en Producenten kunt vinden.

Goed om te weten

Bij Buurderij Alkmaar vind je de heerlijkste producten uit je eigen regio. Groente & fruit, zuivel, vers brood, vlees, dranken.

Hoe werkt het?

  1. Ga naar boerenenburen.nl en wordt gratis lid van Buurderij Alkmaar.
  2. Maak een keuze uit het assortiment, plaats je bestelling en betaal online.
  3. Haal je bestelling op bij Buurderij Alkmaar, dinsdag van 17:30 tot 20:00 uur

Voordelen

  • Uniek en smaakvol assortiment
  • Rechtstreeks bij lokale boeren
  • Geen minimaal bestelbedrag
  • Ontmoet wekelijks de producenten

Een laatste woord

“We zoeken nog Producenten die chocolade, koffie of bloemen produceren! Daarnaast zoeken wij meer horeca die via de Buurderij verse producten wilt afnemen.”

Ben jij enthousiast geraakt over dit initiatief? Laat het weten in de reacties hieronder.

Kaart wordt geladen...