We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Chefkok Fernando Jonker schrijft voor UIT072 een column over mooie, inspirerende en lekkere onderwerpen in Alkmaar.

Afgelopen week had ik een levendig gesprek met een paar jonge ondernemers.  We kwamen in het gesprek op waar je in Alkmaar nou een lekker broodje kan eten. Ik lunch graag bij Blue District, Hofman en de Binnenkomer. Maar dat zijn restaurants. Een échte broodjeszaak? Zonder aarzelen antwoordde ik: Kaatje Deli! Gevestigd aan de Ridderstraat. En geloof me, dit is geen doorsnee broodjeszaak.

Langer terug serveerde ik op een avond in Fernando’s een dessert aan een koppel. Een grote vriendelijke meneer, en een lieve mevrouw met een stralende blik. De grote vriendelijke meneer zei: “Kom eens langs voor een broodje pastrami met gesmolten kaas.” Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. “Wat doen jullie dan en waar?” vroeg ik. “Wij hebben een delicatessezaak voor broodjes,” antwoordde hij. Kaatje Deli, dus. Een naam die ik niet snel zou vergeten.

En zo geschiedde. Op een zonnige zaterdagmiddag stapte ik Kaatje Deli binnen. Het kleine zaakje ademde warmte en gezelligheid. Een eenvoudige oven, een snijmachine, een tweetal kookpitten en een vitrine vol heerlijke vleeswaren en andere lekkernijen. Maar het belangrijkste? Een vriendelijke glimlach van de eigenaar. Meer had ik niet nodig.

De geur van pastrami, zachtjes verwarmd in roomboter, vulde de lucht. Ik voelde me als een ontdekkingsreiziger die thuiskomt met vier kostbare schatten. Met mijn broodjes pastrami liep ik richting Fernandos, mijn smaakpapillen al dansend van vreugde. We gingen er voor zitten, Mark, Rutger, Lisa en ik.

Het broodje dat voor me lag, had iets weg van een ciabatta. Belegd met royale porties pastrami, mosterd, pickles en gesmolten kaas. Normaal gesproken ben ik geen fan van ciabatta, omdat de korst vaak te hard is en het broodje soms taai. Maar deze ciabatta was anders. Krokant, maar niet te krokant. Luchtig en gemakkelijk om doorheen te bijten. Chapeau!

“Kwaliteit overwint altijd”

Waarom wisten wij niet eerder van het bestaan van Kaatje Deli? Na die eerste broodjes pastrami waren we verkocht. Sindsdien zijn we er regelmatig te vinden.

En dan die energie! Want Kaatje Deli heeft niet alleen heerlijke lekkernijen, maar ook een bijzondere vibe. De mensen stralen warmte en passie uit. Hun liefde voor kwaliteit is voelbaar.

En als er iets is wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd, dan is het wel dit: kwaliteit overwint altijd! Dus laat je meevoeren naar Kaatje Deli, waar smaak en energie samenkomen. Je zult niet alleen genieten van de broodjes, maar ook van de energie van de mensen die deze culinaire schatten met liefde bereiden.