We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Filmhuis Alkmaar is het meest spannende, ontroerende, verleidelijke en enthousiaste filmhuis van Alkmaar en omstreken. Sinds april 2016 in een comfortabel nieuw jasje op Overstad.

Waarom moet je naar Filmhuis Alkmaar?

1. De betere film

Filmhuis Alkmaar heeft een heel brede programmering van films met verdieping. Mooie documentaires en sterke arthouse geven stof tot nadenken.

2. Comfort

Ken je het oude Provadja aan het Verdronkenoord nog? Een prachtig pand, maar verschrikkelijk oncomfortabel. Filmhuis Alkmaar heeft 3 moderne filmzalen mét lekkere stoelen. Dat kijkt toch een stuk relaxter.

3. Film en drankje

Filmhuis Alkmaar heeft all-in kaartjes. Voor € 12 heb je een toegangsbewijs voor de film inclusief een koffie of thee vooraf én een drankje (biertje/wijntje) na afloop.

Filmhuis Alkmaar: Bar

Filmhuis Alkmaar in nieuw pand

Op vrijdag 1 april 2016 opende Filmhuis Alkmaar de deuren van het nieuwe pand aan de Pettemerstraat 3 op Overstad, het nieuwe stadsgebied op loopafstand van de historische binnenstad van Alkmaar.

Filmhuis Alkmaar biedt de bezoeker 3 moderne filmzalen met respectievelijk 100, 60 en 40 zitplaatsen, en een moderne foyer. De grootste zaal, met 100 zitplaatsen, is multifunctioneel ingericht en beschikt dus over kwalitatief goede faciliteiten voor lezingen, muziekoptredens en kleinkunst. Alle zalen zijn voorzien van de laatste techniek op het gebied van beeld en geluid.

Het modernste filmhuis van Nederland

Filmhuis Alkmaar is daarmee in één klap het meest moderne filmhuis van Nederland. Pieter Schotte, voorzitter van het bestuur van Filmhuis Alkmaar “Ons oude pand had zeker zijn charmes, maar het liet veel te wensen over, het was echt niet meer van deze tijd. Slecht zittende stoelen, oude projectoren en het geluid was vaak ook niet om over naar huis te schrijven. Het contrast met onze nieuwe locatie kan eigenlijk niet groter zijn. Je zit er als een vorst, in de super comfortabele stoelen, die veel beenruimte bieden en in elke zaal hangt de nieuwste digitale filmprojectie­apparatuur en een Dolby­surround 7.1 geluidsinstallatie.

Naast de drie bioscoopzalen is er ook een ruime, moderne foyer met horecafaciliteiten. Kenmerkend voor het concept van de foyer en daarmee de identiteit van Filmhuis Alkmaar is de inrichting, dat tegendraads en met een eigen flamboyante beweging tegen de starre constructie van het gebouw in gaat. De vloeiende lijnen van het podium, de leestafel, delen van de wanden maar toch vooral de bar die bestaat uit abstracte, gestapelde filmblikken, maken nieuwe en intieme ruimten.

“Het belangrijkste onderdeel van het interieurconcept is projectie.”

zegt Rob de Vries, architect DVUA. De foyer is ontworpen als een ruimtelijk filmscherm dat er voor zorgt dat het één dynamische ruimte is, vol film en bewegende beelden. Alles in de foyer staat dan ook in dienst van film en dynamiek, de inrichting is eigenzinnig en toch sober, zelfs de vloer is geschikt voor toekomstige projecties.

Jasper Donkers, naast bestuurslid ook verantwoordelijk voor de programmering van Filmhuis Alkmaar: “Een avondje uit in ons filmhuis blijft niet beperkt tot het zien van een goede film in een van onze zalen, maar gaat door tot in de gangen naar de zalen en onze foyer, waar de bezoekers steeds verrast zullen worden door prachtige animaties en filmfragmenten. Iets soortgelijks heb ik nog niet eerder gezien in Nederland. Ik durf dan ook met recht te zeggen dat we hiermee iets unieks neer zetten.

Filmhuis Alkmaar huist samen met het onlangs geopende VUE in de megabioscoop op Overstad, maar het Filmhuis opereert verder als zelfstandige onderneming met een eigen ingang en kassa, eigen inrichting en horeca en een zelf gekozen programmering.

Filmhuis Alkmaar: Zaal

Kwalitatieve publieksfilms en arthouse

Wie Filmhuis Alkmaar de afgelopen twee jaar in de gaten heeft gehouden, weet dat er ijzersterk geprogrammeerd wordt. Het filmaanbod bestaat uit kwalitatieve publieksfilms, arthouse films en thematische series.

“Ons filmaanbod is ontzettend breed: van de laatste Tarantino tot de meest schitterende (muziek) documentaires.”

zegt Matthijs van der Meulen, marketing manager van Filmhuis Alkmaar. “Daarnaast gaan we in het nieuwe pand nog veel meer aan randprogrammering doen dan voorheen. Veel themadagen, meer live optredens en interessante sprekers. Het Filmhuis moet een plek in Alkmaar worden waar je eigenlijk op de bonnefooi heen kunt gaan, omdat je weet dat er altijd iets te doen of te zien valt.

Er is twee jaar lang met hart en ziel naar deze verhuizing en opening toe gewerkt door het bestuur en de vele tientallen vrijwilligers van Filmhuis Alkmaar.

 

Aankomende Evenementen

DatumTijdWat
16-12-2018 16:00 David Lynch klassieker: Lost Highway
23-12-2018 16:00 David Lynch klassieker: Lost Highway
30-12-2018 14:00 David Lynch klassieker: Mulholland Drive
06-01-2019 14:00 David Lynch klassiekers in Filmhuis Alkmaar: win 2 tickets!


Kaart wordt geladen...