We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Jonas Bistro Bar: samen knus genieten

Klassiek bistro gerecht perfect uitgevoerd: steak tartaarGeschroeide tonijn met geroosterde pepercrème, citrusgel en aardappelkrokantBuikspek

Foto’s: Robert van der Eng

Jonas Bistro Bar is een nieuwe aanwinst op een bekende plek. Heerlijke hapjes uit de Mediterrane keuken en fijne wijnen maken Jonas bij uitstek dé plek om tijd door te brengen met goed gezelschap.

De locatie

Jonas bevindt zich in een bekend en kenmerkend pand: jarenlang zat hier restaurant de 13 Balcken. Wanneer je vanaf de Bergerbrug de stad in komt, loop je er zo tegen aan.

Binnengekomen zien we dat de 13 balken aan het plafond zijn behouden. De sfeer is heel knus en gezellig, zonder oubollig te zijn. Het geheel heeft een vintage vibe met een moderne twist. Blikvanger is de prachtige bar die uit één stuk hout bestaat. Hier voel je je al gauw thuis!

Aan tafel

De menukaart is mooi overzichtelijk en tegelijk voldoende gevarieerd. Maar vanavond laten we de keuze over aan eigenaar Rob  (die we kennen van onder andere De Koning en De Kade). Eerst een glas heerlijke witte Rioja, waarvan Jonas twee keuzes op de kaart heeft. Vandaag gaan we voor de Monte Araya: een zachte, boterige Chardonnay die ons meteen erg blij maakt.

Kleine hapjes om samen te delen

Jonas serveert vanaf het middaguur mooie kleine gerechtjes die ideaal zijn om te delen. We starten met een aantal koude gerechten:

  • geschroeide tonijn met geroosterde pepercrème, citrusgel en aardappelkrokant,
  • brioche rivierkreeft met tartaarsaus en harissa,
  • bavette tartaar met een kwarteleitje.
Bavette Tartaar

Klassiek bistro gerecht perfect uitgevoerd: steak tartaar

De tonijn is heerlijk mals en vooral de pepercrème maakt hem mooi op smaak, maar unaniem favoriet is de bavette tartaar. Goed gekruid, pittig sausje met een zuurtje, grove textuur, alles klopt aan deze tartaar!

Voor de warme gerechtjes schakelen we over op rode wijn en gaan we voor de Impero Ripasso. Een complexe, intense en ook fruitige wijn.

Ripasso
Ripasso betekent letterlijk ‘opnieuw laten passeren’. De wijnboer neemt de wat lichtere rode wijn Valpolicella Normale en laat deze een kleine tweede vergisting ondergaan. Hiertoe worden de schillen en restjes van de druiven die zijn gebruikt voor de Amarone aan de wijn toegevoegd. Deze tweede vergisting geeft de wijn extra smaak en kracht. Zo ontstaat er een wijn die voller en complexer is dan de normale Valpolicella, maar net iets lichter en fruitiger dan de Amarone. Ripasso wordt dan ook wel eens gezien als de “babybroer” van Amarone.

Onze tafel wordt vol gezet met lekkernijen. We mogen gaan genieten van de

  • risotto bitterballen
  • pikante  gamba’s met harissa en knoflook
  • ratatouille met gepofte koolrabi en granaatappel,
  • mediterrane burgertjes en
  • krokant buikspek met zoetzure paprika en wortelcrème

Deze mooie miniburgers zijn rijkelijk belegd met Parmezaanse kaas en goed medium-rare gebakken. De pikante gamba’s zijn flink pittig en komen met een broodje om nog lekker door de saus te halen. Het buikspek smaakt subliem met de zoetzure paprika en wortelcrème.

 

Rondje Middellandse Zee

Hoewel we behoorlijk voldaan zijn, zijn we nog niet klaar. Onze gastheer heeft meer voor ons in petto.

Van de uitgebreide wijnkaart blijven we bij rood: ditmaal een dikke Primitivo. Bananen, rijp fruit en kersen halen we er uit, vol en fruitig dus. Heerlijk!

Cocquilles

Gebakken coquilles met saffraan roomsaus

De volgende ronde laat weer goed zien dat je bij Jonas een rondje Middellandse Zee kan doen met Italiaanse, Franse en Spaanse bistrogerechten:

  • verse ravioli met truffelolie en ricotta,
  • entrecote met bimi, gebakken coquilles met saffraan roomsaus,
  • gestoofde gehaktballen en
  • zoete aardappelfriet met truffelmayo en Parmezaanse kaas

De coquilles zijn zacht en verwarmend, de ravioli licht en smakelijk, waarbij de vulling wisselt per seizoen. De entrecote staat niet vast op de kaart, maar is ‘vers van het moment’.

 

Als je weleens op vakantie bent geweest in Spanje of Italië, kom je op de menukaart gehaktballetjes tegen als albondigas of polpette. Bij Jonas blijven ze lekker nuchter Nederlands en staat het gewoon als gestoofde gehaktballen op de kaart: een beetje pittig, lekker mals en in een heerlijk kazige tomatensaus.

Het einde in zicht

Hoewel nu bijna op knappen staan, moeten de zoete desserts ook geproefd worden:

  • chocoladetaart,
  • steranijs panna cotta,
  • sgroppino,
  • Catalaanse room

Je kan dus alle kanten op met de desserts. Van lichte deserts als de panna cotta en de sgroppino tot de bom van een guilty pleasure die de chocoladetaart is. Die laatste bevelen we ook van harte aan!

Tafel vol desserts

Tafel vol desserts

Dit was een geweldige verwennerij, met een keur aan gerechtjes die niet voor elkaar onder doen. Er kan goed gevarieerd worden en er is voor ieder wat wils. Ook de wijnselectie is goed in orde en de pairing met de gerechten kun je gerust aan de gastheren overlaten.

Dit alles op een gezellige, knusse plek maakt dat wij hier graag terugkomen.

Waarom ga je naar Jonas?

Bij Jonas ga je met goed gezelschap uitstekende hapjes eten. De gezellige, ongedwongen sfeer, de fijne gerechten en goede wijnen zorgen dat je hier een heerlijke middag of avond beleeft. Op een mooie plek aan de rand van de binnenstad. We hebben een nieuwe favoriet erbij!

Meer over Jonas

Leuk om te weten

  • Je kunt altijd terecht bij Jonas: elke dag open van twaalf tot twaalf
  • Je kunt hier ook heerlijk lunchen
  • Elke seizoenswissel vernieuwde gerechten

Jonas Bistro Bar

Zevenhuizen 11
1811 KB Alkmaar

072 520 0079
info@jonasalkmaar.nl
jonasalkmaar.nl

Openingstijden

  • Ma – Zo 12:00 – 0:00

Kaart wordt geladen...