We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wist je al dat in Alkmaar de langstlopende popquiz van Nederland wordt georganiseerd? Donderdag 29 november is de 200e editie! UIT072-redacteur Madelon gaat op onderzoek uit: wat is er al 20 jaar zo leuk aan de popquiz?

Anno 1998

Al sinds 1998 al is Podium Victorie (eerst natuurlijk Atlantis) de plek waar je moet zijn voor de maandelijkse popquiz. Met wisselende presenterende teams en verschillende themarondes is elke quiz weer anders.  Zowel beeld- en geluidsfragmenten passeren, en verwacht een breed scala aan muziekgenres en muziek uit verschillende decennia.

Het leuke aan de quiz in Alkmaar is dat er een aantal vaste deelnemers is die de quiz presenteren, maar dit allemaal op hun geheel eigen wijze doen. Zo zijn er de Tobers (jaja, vernoemd naar inderdaad Ronnie Tober), die al zeker 5 jaar de maand oktober voor hun rekening nemen. En in de maand december is er meestal de dodenronde, waarin alle overleden artiesten van het afgelopen jaar verwerkt zijn in de quiz. Team Fatwa was ooit de winnaar van de allereerste popquiz, en dit team doet nog steeds mee.

popquiz

”Dat titel en artiest op het puntje van je tong liggen, maar je er nét niet opkomt.”

Muziekliefhebbers

Om mee te doen met de popquiz, moet je in ieder geval een muziekliefhebber zijn. Er komen audiofragmenten voorbij, en er zit altijd wel een visuele ronde bij. Ook platenhoezen kunnen onderdeel zijn, wat de moeilijkheidsgraad wel wat omhoog gooit. Want op Spotify kijk je niet altijd meer naar de hoes, maar als de artiest en titel van een bekende plaat er ineens niet meer opstaan, kan het een flinke hersenbreker worden. Bij het nakijken van de rondes hoor je dus ook regelmatig een ‘O ja, stom!’ her en der voorbijkomen. Dat titel en artiest op het puntje van je tong liggen, maar je er nét niet opkomt.

Geen vaste quizmaker

Huidige organisator Roald Kuys is sinds 2000 al een vaste bezoeker. De afgelopen 10 jaar organiseert hij zelf de popquiz. Elke maand weer zorgt hij dat de zaal goed gevuld is en er een team is die met gevarieerde rondes de presentatie van de quiz op zich neemt.

Hierin onderscheidt deze popquiz zich van andere locaties waar quizzen worden georganiseerd. Er is geen vaste quizmaker, elke maand wisselt dit met wisselende teams. Het mooie aan de quiz is dat er niet altijd vaststaat dat de top 3 van beste teams in de prijzen valt. De prijzen worden redelijk random verloot onder de teams en deelnemers. Er zijn rondeprijzen, en ook een poedelprijs is vaak geen uitzondering. Voor de quiz in Victorie geldt eigenlijk vooral dat het meedoen leuk is, en het niet om de prijzen gaat.

Hoewel het pubquizzen in opkomst is, en er regelmatig in verschillende cafés thema-quizzen georganiseerd worden, is het erg knap dat Alkmaar al zo lang de zaal maandelijks weer weet te vullen met muziekliefhebbers. Het succes zit hem in de enthousiaste quizzers, maar ook de samenstelling in teams.

Wat zijn nou echt de do’s en don’ts als je mee wil doen aan een popquiz?

Zelf een popquiz winnen?

5 Tips voor een geslaagde popquiz

1. Gemengde samenstelling van je team

Met alleen een groepje veertigers, of alleen mannen kun je net die ene top-40 hit missen die ondergetekende wellicht wel had geweten. Zorg dat je een beetje een leuk gemixt team hebt, met verschillende muziekvoorkeuren. Neem je vader, moeder en zusje mee, zodat verschillende leeftijden én een brede muzieksmaak vertegenwoordigd zijn.

2. Beter iets dan niets

Schrijf in ieder geval iets op, er is altijd een kans dat je toch in de buurt komt van het goede antwoord, of dat je net nog het juiste antwoord binnen schiet. Niet geschoten is sowieso mis!

3. Stukje en beetjes

Als je platenhoezen bekend vindt voorkomen, probeer je dan te focussen op het herkenbare stukje. Scherm de rest van wat je ziet af met je hand. Ziet er misschien wat apart uit, maar niemand die daar op let.

”Hoe ging dat refrein ook alweer??”

4. Veel te kort

De fragmenten die je hoort bevatten bijna nooit de titel van het nummer, en vaak herken je het wel maar denk je: ‘Hoe ging dat refrein ook alweer?’ Probeer dan (niet te opvallend natuurlijk) door te neuriën tot je bij het refrein bent. Grote kans dat het je toch (of een van je teamleden) binnenschiet.

5. Vooral genieten

Laatste tip: neem het niet te serieus, het moet vooral leuk zijn. Als je het echt even niet weet, haal je gewoon even een biertje bij de bar en laat je iemand anders verder schrijven.

Vanavond schuif ik dus bij die veertigers aan, zie ik jou ook?

Meer info