We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is weer mogelijk: cultuur, muziek, film, theater! En het aanbod culturele uitjes deze zomer is veelzijdig. Blijf jij ook thuis deze zomer? Ga erop uit in Alkmaar en omstreken! Haal je hart op en luister en kijk, bewonder of maak zelf.

1. Beeldentuin en Museum Nic Jonk: 55 jaar

Beeldentuin Nic Jonk

Het museum en de beeldentuin Nic Jonk bestaan 55 jaar! Je kent de beelden van Nic Jonk vast wel; ze sieren menig park en plein in Alkmaar en omgeving. Maar wie Nic Jonk was en wat voor een moois hij allemaal gemaakt heeft, krijg je pas echt te zien als je zijn museum en beeldentuin bezoekt.

De beeldentuin is prachtig, de beelden in het weidse landschap zijn een mooie belevenis. Wil je naast cultuur happen ook varen… dan kan dat ook. Bij een museumbezoek zijn thee, koffie, een koekje en een praatje inbegrepen. Deze zomer kun je een overzichtstentoonstelling van niet eerder getoonde werken van Nic Jonk bezichtigen. Ook worden er regelmatig muziekoptredens in de museumtuin georganiseerd.

Waar? Haviksdijkje 5, Grootschermer
Wanneer? 7 juli – 5 oktober
Reserveren info@nicjonk.nl
Entree: € 7,50 p.p.
Meer info: nicjonk.nl

2. Hal 25: Junior IOT Challenge

logo junior IOT

Daag jezelf uit met ontwerpen, programmeren, solderen, Arduino, 3D tekenen, 3D printen, elektronica of mechatronica. Iedere zaterdagmiddag ben je van harte welkom om binnen te lopen. In de werkplaats van Junior IOT ervaar je de technologie van vandaag. Voordat je deze omgebouwde stadsbus binnenloopt weet je al: dit wordt geen gewone dag!

De Junior IOT Challenge in Alkmaar is uitgegroeid tot iets moois. Techneut Marco van Schagen heeft Junior IOT opgetuigd als inspirerende reactie op: “dat kan niet” en “zo doen we dat nooit” rond techniek in het onderwijs. Junior IOT sluit goed aan bij de makerscultuur van De Kaasfabriek, uitgebroed op het buitenterrein van HAL 25. Ze zijn geïnspireerd door landelijke techniek rondom Smart City en Internet of Things.

Wat begon met een achtweekse bouwworkshop is ondertussen voor deze juniors een wekelijkse high-tech inloop geworden. En de stapel projecten en losse spulletjes wordt steeds groter! Kom gerust eens bij ons kijken in de zomervakantie.

Waar? HAL 25, Pettemerstraat 15
Wanneer? Elke zaterdagmiddag
Entree: gratis
Meer info: junioriot.nl

3. Koel 310 Summerdates

Programma summerdates Koel 310

Ben jij toe aan een fijne culturele summerdate? Ga daten met kunstenaars, een fotograaf of een lekkere band uit Amsterdam. Of kom in de grote hal van Koel 310 mooie recycle parels scoren voor een zacht prijsje. Een escaperoom ervaren kan ook. Dat en meer, kom en ervaar zelf hoe jouw creatieve date er uit kan zien.

Summer Dates biedt de cultuur liefhebber de mogelijkheid om op afspraak in een coronaveilige setting een gezellig uitje te plannen. Er zijn inspirerende workshops portretschilderen, fotografie, beeldende kunst en muziek.

Waar? Koel 310, Koelmalaan 310
Wanneer? Zondag 12 juli (13:00 – 18:00)
Entree: gratis/€ 5
Meer info: koel310.nl

4. KUUB: zelf aan de slag

Zelf kunst maken, workshops gratis online te volgen, of meedoen in een videoclip met jouw creatie? Er valt genoeg te kiezen bij Kuub Alkmaar.  Voor jong en oud. En je kan je kunstwerk ook nog delen in Kuub-stijl. Haal de muzikant, de danser, de kunstenaar in je naar boven.

Leef je creatief uit vanuit huis in de gratis online MeeMaak workshops en activiteiten! Deze zomer kan je ook zelf aan de slag. Mooie voorbeelden en creatieve uitdagingen. Kunstenaar Michiel Bakkum legt je in deze workshop uit hoe je je eigen mythologiebeest maakt!  Stuur jouw eigen gemaakte mythologiewezen op naar mythologiebeest@gmail.com en zie jouw mythologiebeest straks terug in de nieuwe videoclip van The Compounds!

 • Locatie: online
 • Datum: de hele zomervakantie
 • Reserveren: is niet nodig
 • Entree: geheel gratis
 • Meer info: workshop mythologiebeesten

5. Galerie Tha Banque in Bergen

Aan het Plein in het centrum van Bergen, in het pand waar vroeger de ABN-bank zat, is nu een grote galerie gevestigd. Laat je verassen door het werk van kunstenaars uit de omgeving.

Deze galerie heeft twee verdiepingen en de enthousiaste galeriehoudster vertelt je graag over het getoonde werk en de kunstenaars. Vaak zijn de kunstenaars zelf ook aanwezig. Bovendien kan je hier ook zelf aan de slag als beeldhouwer, onder de deskundige leiding van beeldenmaakster Judith Xerxa.

RAW is de nieuwe expositie in Art Gallery ‘Tha Banque’. Met kunstenaars uit de nabije omgeving: Jerome Bech, Willem Schotten, Pauline Bakker, Erik Tierolf, Eleonora Stol, Giorgi Shengelia, Belle, Erik Winder, Lubbo de Graaf, Helen Roeten en Xerxa.

 • Locatie: Galerie Tha Banque, Plein 29 , Bergen
 • Datum: juni – augustus, op vrijdag 13-17 uur, zaterdag 11-17.30 uur en zondag 13-17 uur
 • Reserveren: is niet nodig, maar je kunt een afspraak maken: +31651292648
 • Entree: gratis
 • Meer info: website Xerxa

6. Stedelijk museum Alkmaar: speurtocht en museum-maquette

Yes! Het Stedelijk Museum is weer open! En er is een gloednieuw Anders Kijken-bord in de foyer . Op dit bord vind je achttien verschillende super leuke teken-, doe- en doordenk opdrachten om samen te doen. Gratis mee te pakken bij je bezoek en voor alle leeftijden, voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen.

museum-maquette-bouwplaat voor families met kinderen (6-13 jaar). Bouw je eigen tentoonstellingszaal en hang er schilderijen uit de collectie Paul Rijkens in op! Deze kun je na afloop zelf thuis of in het museum in elkaar knutselen.

7.  Lucht bij Kranenburgh

Elspeth Diederix, Cloud, 2003

Ook Museum Kranenburgh in Bergen is weer open. En met een nieuwe tentoonstelling: Lucht, waar volle aandacht is gegeven aan het minst grijpbare, maar meest essentiële voor het leven. De tentoonstelling die het overgrote deel van Kranenburghs nieuwbouwvleugel beslaat, ontvouwt zich als een spannend parcours door de zalen en laat de bezoeker lucht zien, horen, voelen en overdenken.

Voor de tentoonstelling Lucht nodigde gastcurator Colin Huizing internationaal spraakmakende kunstenaars uit die met hun installaties, objecten en performances het fenomeen lucht tastbaar maken en bevragen. Een groot aantal werken in de tentoonstelling laat je de schoonheid en essentie van lucht ervaren, maar er zijn ook werken die direct of indirect aandacht vragen voor de bedreigde kwaliteit van lucht in onze atmosfeer, de keerzijde van onze huidige welvaart. Ze duiden op verschillende manieren de tijdsgeest, maar vestigen vooral de aandacht op veronachtzaamde details en maken ons zo bewust van de wereld waarin we leven.

 • Locatie: Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, 1861 CR  Bergen NH
 • Datum: 8 juli t/m 29 november
 • Reserveren: museum, museumtuin, museumwinkel en museumterras zijn alleen toegankelijk met een online gereserveerd ticket
 • Entree: Volwassenen € 12,50, kinderen t/m 16 jaar gratis, Museumkaart, ICOM-kaart, Rembrandtpas, Vrienden Kranenburgh gratis, studentenpas, CJP-Pas € 2,50
 • Meer info: website  Kranenburgh