We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Alkmaar is een nieuw en uniek concept rijker: Zondeval. Naast livemuziek is het een kweekvijver, jamfestijn en ontmoetingsplek in één, en eigenlijk nog veel meer! Voor muziekliefhebbers is het een terugkerende reeks gratis liveoptredens van opkomend lokaal talent. Voor beginnende artiesten is het een laagdrempelige kans om kosteloos onder begeleiding van professionals ervaring op te doen met oefensessies en masterclasses. En daarmee hebben we Zondeval niet eens in zijn volledigheid omschreven.

Voor en door jongeren

Het verschil tussen Zondeval en andere muziekprojecten waar subsidies bij betrokken zijn, is dat bij Zondeval de jongeren de aanjagers zijn. Ze vormen het hart van de organisatie, lopen rond om mee te helpen, en maken Zondeval daarmee mede mogelijk.

Het grootste deel van de bezoekers van de evenementen is rond de twintig jaar. Het publiek wat door de lockdowns nu pas hun eerste stappen kan zetten op het gebied van cultuur en uitgaan. Door de samensmelting van deze ingrediënten heeft Alkmaar iets speciaals te pakken. Hierdoor is er nu iedere week een avondvullend muzikaal programma waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Dit draagt bij aan de verlevendiging van de stad en geeft Alkmaar als muziekstad een enorme boost.

Ontstaan

Oprichter Timo Ranzijn legt de genesis van Zondeval uit: “Ik was voor Corona geluidstechnicus voor de televisie, maar dit viel door de pandemie grotendeels stil. Tijdens Corona ontstond het idee voor Zondeval. Ik wilde in een tijd vol verdeeldheid mensen dichter bij elkaar brengen, hoe kan je dit beter doen dan met muziek?”

Zondeval is geworden wat Timo zelf miste toen hij als middelbaar scholier muziek in de garage maakte; waar steden als Haarlem en Amsterdam een grote en levendige muziekscene hebben, kan Alkmaar hier niet aan tippen. Alkmaar heeft een enorm potentieel wat nog niet voluit wordt benut. Zondeval heeft het afgelopen jaar op meer dan tien locaties meer dan twintig gratis optredens verzorgd.

“Beginnende bands of artiesten hebben niet gelijk een avondvullend programma om een cafébaas enthousiast te maken, of het ontbreekt hen aan de benodigde apparatuur. Door de opkomende talenten samen op te laten treden, geven we muzikaal talent de mogelijkheid om ervaring op te doen en bieden we een divers avondvullend programma voor de locaties en het publiek”

“We zijn begonnen met acht acts, zoals onder andere Pixel, Project 88 en Steef Kamper. In samenwerking met Music Centre Blue stellen we iedere maand gratis een oefenruimte beschikbaar. Ook hebben we verschillende masterclasses georganiseerd, zo kwam Berry Krikken, zanger van het bekende singer-songwritersduo Jack & The Weatherman, een masterclass songwriting geven. Door allerlei facetten van muziekindustrie te behandelen proberen wij hun muzikale carrière een kickstart te geven.”

Netwerk

Timo hoopt dat er met hulp van Zondeval weer een netwerk van muzikanten ontstaat, waardoor nieuwe projecten en samenwerkingen kunnen ontstaan. Op jamsessies, maar ook al borrelend tijdens de evenementen komen muzikanten bij elkaar.

Zondeval begint laagdrempelig: lokale artiesten kunnen alleen of als band aansluiten bij de jamsessies, deze zijn op twee plekken: Versterkt tijdens Muziekmakers op de Laat, en akoestisch tijdens de Kampvuursessies op het Stadsstrand. Tijdens deze jamsessies kunnen nieuwe muzikanten elkaar ontmoeten.

De eerste stappen

De jamsessies zijn vrijblijvend, iedereen zingt, speelt of rapt covers en/of eigen werk. Er zitten voornamelijk muzikanten in het publiek, die weten hoe het is om (voor het eerst) aan de andere kant van het podium te staan, zo ontstaat er een gemoedelijke sfeer waarin elke beginnende artiest of groep zich kan laten horen.

Timo: “Als je stilvalt doordat je een noot mist, een verkeerde snaar of toets raakt, of uit je flow raakt, klapt het publiek, ze hebben het allemaal zelf meegemaakt”

Bijna alle Zondeval acts hebben voor hun selectie nog nooit opgetreden, alleen Yoanne had al aan de Popronde meegedaan. Alle andere deelnemers zijn begonnen met muziek maken tijdens corona. Pixel is zelfs twee weken voor het traject opgericht om aan Zondeval Live mee te kunnen doen,

Mei-edities en bijzondere evenementen

Zet de volgende data alvast in je agenda:

Tuin der Lusten @ Alkmaarderhout

Eerste pinksterdag organiseert Zondeval het Tuin der Lusten festival. Samen met hoofdacts als Queen’s Pleasure en Power to the Pipo zullen de Zondeval acts onder de zomerzon hun muziek in het park ten gehore brengen. Dit maakt het Tuin der Lusten festival een hemelse ervaring voor echte muziekliefhebbers.
5 juni

Muziekmakers @ Laatmakers

Muziekmakers is een maandelijkse jamsessie voor beginnende muzikanten. Het is de huiskamer van Zondeval en een kweekvijver voor opkomend muzikaal talent. Iedereen is welkom, ook als je niet muzikaal bent kan je genieten van een drankje en de muziek.
vrijdag 10 juni

Kampvuursessie @ Stadsstrand De Kade

Deze akoestische jamsessie heeft een laagdrempelig karakter en is voor zowel beginnende muzikale talenten als bezoekers de plek om deze zomer de ideale zomeravonden te beleven.
donderdag 16 juni

Eindshow Zondeval Live @ Podium Victorie

Zondeval sluit hun traject af met een grote eindshow in Podium Victorie. Hier zullen alle talenten de progressie die ze het afgelopen half jaar hebben gemaakt tonen aan een groot publiek.
16 juli

Alle concerten/evenementen zijn gratis te bezoeken

Nieuw traject

Het nieuwe  traject begint in oktober, aanmeldperiode voor artiesten begint direct na het concert in Victorie, en eindigt eind augustus. Na een selectieprocedure begint het begeleidingstraject met o.a. masterclasses.