We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De komende weken mogen we op UIT072 een aantal portretten en verhalen online plaatsen uit het ultieme cadeau voor de echte Alkmaarder: Typisch Alkmaar. Een prachtig boekwerk van 290 pagina’s dik met daarin 100 portretten van markante Alkmaarders. Deze week: musicalster Tommie Christiaan.

Tommie Christiaan

Warme herinneringen

“Ik heb veel warme herinneringen aan Alkmaar. We verhuisden van Amsterdam naar Huiswaard toen ik nog geen half jaar was. Ik ging naar de Troubadourschool, groeide op tussen meiden in tutu’s en had mijn eerste balletles in de dansschool van mijn moeder, Dansstudio Dentro, toen ik een jaar of vijf was. Later was ik altijd wel met muziek bezig, ik speelde saxofoon en deed mee in musicals van het Willem Blaeu College en amateurvereniging Kosmo.

“Ik was geen vechtersbaas, maar blijkbaar trok ik het aan.”

Ik was altijd al extravert en soms misschien iets te amicaal in de kroeg, waardoor het nog wel eens vechten werd op de Platte Stenenbrug. Ik was geen vechtersbaas, maar blijkbaar trok ik het aan.”

Passie voor artiestenvak

“Toen ik op mijn zeventiende meedeed aan Idols wees iemand me op de Lucia Marthas Academie. Ik was meteen verkocht. Daar is mijn passie voor het artiestenvak echt gaan groeien. Ik wilde niet per se musicals doen of theater, maar gewoon mijn talent als zanger verder ontwikkelen. Ik kreeg verschillende rollen in musicals en films, maar het tv-programma ‘De Beste Zangers van Nederland’ in 2018 was het begin van het gekkenhuis.

Tommie Christiaan - Typisch AlkmaarIk had net Grease en Hair gedaan en mijn debuutsingle ‘Ik mis je’ gelanceerd en vroeg me echt af wat ik moest tussen Kenny B, Maan, Brace en Anita Meijer. Maar er gebeurde iets magisch, iedereen oversteeg zichzelf, ik ook. Deze editie van de beste zangers had de beste kijkcijfers, de meeste streams en views. Als je daar dan in mag zitten, dat zijn de cadeautjes van het artiestenleven.”

The Passion

“Meedoen aan The Passion in datzelfde jaar was echt de kers op de taart, de bekroning van van ver komen en jezelf opnieuw uitvinden. Het stond op mijn bucketlist, maar ja, ik ben ‘die guy uit het theater’. Toch werd ik gevraagd, voor de rol van Jezus nog wel. Het was echt een once in a lifetime experience.

Het hele land kwam na de uitzending in beweging, er kwam zoveel liefde en warmte op me af. En het was een perfect podium voor mij, want mensen die me nog niet kenden, heb ik zo kennis kunnen laten maken met mij als artiest. De focus ligt nu op mijn eigen muziek en mijn theatertour ‘In een ander licht’ (12 januari in Theater De Vest, red.), een muziekavond met mijn persoonlijke verhaal en veel eigen materiaal, ook de hoogte- en dieptepunten uit mijn carrière.

Natuurlijk is mijn dochter Lily het allerbelangrijkst, daarna komt mijn carrière, dan de rest. Het is een apart bestaan, ik werk op achterlijke tijden en mis sociale contacten, maar ik moet prioriteiten stellen. Ik ben best wel een einzelgänger, maar daar kies ik voor.”

Alcmaria Victrix

“In mijn jeugd speelde ik twaalf jaar lang honkbal bij Alcmaria Victrix. Als ik nu over de ring rijd, langs het sportcomplex, gaat het nog wel eens kriebelen, want ik was best een goede honkballer. Ik zat bij de jeugdtraining voor de Oranjeselectie. Maar mijn trainer vond dat ik moest kiezen: óf honkbal óf musicals. Ik denk dat ik wel de goede keuze heb gemaakt.”

Typisch Alkmaar

Typisch Alkmaar: boek

Het cadeau voor de echte Alkmaarder

Dit portret van Tommie Christiaan is 1 van de 100 portretten uit het boek Typisch Alkmaar. Een uniek tijdsdocument van 288 pagina’s gebundeld in een hardcoverboek. Teksten van de hand van Rianne Groen, foto’s van Rick Akkerman.

Nu verkrijgbaar in de Alkmaarse boekhandel.

Verkrijgbaar bij

  • Boekhandel Van der Meulen, Langestraat
  • Boekhandel Feijn, Laat
  • Boekhandel Bruna, Winkelcentrum Hoefplan Alkmaar
  • Internet: proja.nl

Ook Typisch Alkmaar