We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De winter is begonnen. De tijd van wintertenen en dooie vingers, waarin je het liefst aan een lange winterslaap begint. Wij willen je met deze opbeurende tips, herinneren aan winterse dagen waarop snert eten, schaatsen en gezellige haardvuurtjes centraal staan. Kortom, hoe overleef jij de winter in Alkmaar?

1. Winter wondermarkt

Wat is er nou heerlijker dan te slenteren en te snuffelen langs rijen en rijen vol met kraampjes. Daar waar je je beste koopjes op de kop tikt, van glitter kerstfrutsels tot stralende trouwjurken.

Alkmaar Kerstmarkt

Van 20 tot 23 december is het gezelligste plein van Alkmaar omgetoverd tot authentiek kerstfestijn. Met meer dan 50 kraampjes en houten kersthuisjes. Onder het genot van glühwein, warme chocolademelk en echte kerstmarkt snacks kom je helemaal in de kerstsfeer.
Waagplein
20-23 december v.a. 10.00 uur
Gratis
Website

Gigantische grote rommelmarkt

Elke 4 weken kun je struinen op de grootste rommelmarkt van regio Alkmaar. Eenmaal binnen verlaat je de kou en loop je uren rond tussen honderden kraampjes vol 2e hands- of zelfgemaakte artikelen. En wie weet met welke meuk (=leuk) je allemaal thuiskomt.
Wielerbaan
6 & 27 jan, 24 feb, v.a. 10.00 uur
2,50 pp
06-20114461 of st-re.nl

Trouwbeurs

Ga je binnenkort trouwen? Dan ga jij naar de 6e editie van de trouwbeurs. Laat je inspireren door 50 lokale en regionale ondernemers die jouw meenemen in de nieuwste trends. Wat begon als een creatief concept is nu een begrip in Alkmaar.
Afas stadion
27 januari van 10.00-16.00 uur
5 pp online / 7,50 pp deur
Website

2. Winter wonderwandeling

Lekker naar buiten op een winterse dag. Zodra het rond het vriespunt is, is er toch niets fijner dan energie opdoen door een frisse wandeling. In de duinen, op het strand of gewoon lekker in onze prachtige stad. De komende maanden staan er een aantal bijzondere wandelingen op de planning.

Stadswandeling

Op 22 en 23 december vinden er stadswandelingen door de sfeervol verlichte binnenstad van Alkmaar plaats. Een enthousiaste gids neemt de bezoekers mee op een anderhalf uur durende ontdekkingstocht door het prachtige oude stadscentrum. Achter veel gevels schuilen de mooiste verhalen, die tot leven komen in de verhalen die de gids onderweg vertelt.
 centrum van Alkmaar
22-23 december om 14:00 uur
gratis met kerstmuts
Website

Duinwandeling

Loop mee op de mooie route die voor de lichtjeswandeling is uitgezet en ervaar de magische sfeer van de donkere duinen van Schoorl. Onderweg beleef je de stilte van de avond, maar laten ook de midwinterhoornblazers van zich horen. Na afloop kun je je opwarmen bij de vuurkorven onder het genot van een beker warme chocolademelk en broodjes bakken bij de vuurkorf.
Schoorlse Duinen
28 december van 18:00-22:00 uur
7,50 pp
Website

3. Let the games begin

Echte Hollandse gezelligheid. Op een koude winterdag spelletjes spelen. Een bingo festijn op locatie, met familie, vrienden of gewoon lekker thuis met het gezin.

Golden New Years bingo

Voor de echte bingo fans organiseert Golden Tulip Hotel een spetterende “Golden New Years Bingo”. De avond begint om 18:00 uur met een dinerbuffet, gevolgd door de gezellige bingo met te gekke prijzen. Na afloop gaat iedereen naar huis met een leuke goodiebag.
Golden Tulip Alkmaar
12 januari van 18.00-23.00 uur
49,50 pp
Website

Geuzenbord

Speel je liever thuis een spelletje, dan is het nieuwe Alkmaarse Geuzenbord een leuke speltip. Het Regionaal Archief Alkmaar heeft samen met spellenspeciaalzaak De Spellentoren een variant op ganzenbord gemaakt: Geuzenbord. Degene die als eerste net als Alkmaarse timmerman van der Mey zijn of haar polsstokbriefje aflevert bij Geuzenleider Diederik Sonoy wint het spel.
 Thuis
elke dag
te koop voor 9,99
Website

4. Duik onder in het donker

Hou je niet van kou, dan duik je lekker in de warmte van de bioscoop. Wekelijks nieuwe films, voor een romantische date of met de kids. Van commerciële kaskrakers tot cult films en special events voor groot en klein.

Kids International

Tussen 23 en 31 december zet Het Filmhuis korte kinderfilms in het zonnetje. Het kinderprogramma toont een internationale selectie (prijswinnende) kinderfilms uit zeven landen. De Europese dag van de korte film is speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar.
Filmhuis Alkmaar
23, 24, 28 & 31 december v.a. 11.00
kind 6,50 / volwassene 8,50
Website

Mini mornings in het grote Dierenbos

De allerkleinsten kunnen tijdens de Vue Mini Morning kennis maken met de bioscoop. Gedimde lichten, zacht geluid en na afloop ligt er een heus filmdiploma klaar. In de kerstvakantie geniet je met je hele gezin ouderwets gezellig van de Fabeltjeskrant. En jawel, er is weer van alles te beleven in het Grote Dierenbos.
Vue Alkmaar
23-30 december om 11.00 uur
kind 6,50 / volwassene 8,00
Website

5. Winterpret op het ijs

Het ultieme winteruitje is en blijft natuurlijk schaatsen. Alleen, met vrienden of met de hele familie, fanatiek rondjes rijden of gewoon kijken. Deze winter kun je alle kanten op.

G-Schaats event

De Meent Bauerfeind organiseert, speciaal voor mensen met een beperking, het Noord-Hollands G-Schaats Event. Met of zonder rekje strijdt iedereen sportief en op gelijk niveau om de winst op de 100, 300 of 500 meter. Kom kijken van 17.00 – 20.30 uur!
Meent Bauerfeind
13 januari van 17.00-20.30 uur
gratis
Website

Buffelen op het ijs

De fanatiekelingen onder ons zijn te vinden op de ongekend populaire Bauerfeind buffelavonden. De ideale voorbereiding op schaatsen op natuurijs waarbij je voortdurend wordt uitgedaagd alles uit jezelf te halen. Voor een iets lager tempo zijn er de mini buffelavonden.
Meent Bauerfeind
diverse data
5,80 pp
Website

Winterse workshop

Doe eens iets anders en organiseer een schaatsworkshop met je vrienden. Trek die ijzers aan en glijden maar! Alles een beetje verleerd? Geen probleem! Schaatsexperts met jarenlange ervaring helpen je graag op weg en maken van jou de nieuwe Marianne Timmer of Rintje Ritsma. Ja, dit kan echt!
Meent Bauerfeind
diverse data
v.a. 10 personen – 34,50 pp
Website

6. Cold Jazzy nights

Wat is een winter zonder muziek. Muziek verbindt en houdt je warm. Zwijmel weg bij de warme klanken van Jazz.

Jazz Cafés

Luister naar de top van de Nederlandse Jazz als Theater de Vest de Plein Zaal omtovert tot ultieme Jazzclub. In de serie Jazz Cafés geniet je van artiesten als Martijn van Itersen en Denise Jannah. De unieke kans om als liefhebber deze intieme concerten van dichtbij mee te maken.
Taqa de Vest
28 januari & 25 februari v.a. 20.30 uur
11,00 pp
Website

Boom Jazz Trio

Elke laatste donderdag van de maand is Live Jazz en Session avond. Bij Proeflokaal de Boom komen jong en oud samen om met elkaar te jammen en ideeën uit te wisselen. Iedereen is welkom. Neem je instrument en zangstem mee en geniet van een avondje Jazz onder begeleiding van Boom Jazz Trio.
Proeflokaal de Boom
laatste donderdag v/d maand
gratis
Website

7. Winterse kost

Tot slot kom je de winter uiteraard niet door zonder een hapje en een drankje. Met deze tips ben je verzekerd van een goede maaltijd.

Amusetour Alkmaar wintereditie

Op zondag 17 februari vindt voor het eerst de winter amusetour Alkmaar plaats. Op deze dag kun je 7 unieke restaurants bezoeken en overal een amuse eten en een wijntje drinken.
 Diverse deelnemende restaurants
17 februari van 12.00 – 17.00
51,50 pp
Meer info

Kaasfondue bij Soepp

Bij Soepp serveren ze niet alleen soep, maar staat de kaart vol met allerlei heerlijke gerechten. Op druilerige dagen hebben ze zelfs kaasfondue.

Extra