We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Lunchen en kinderen. Uit eten met je kind(eren) in het algemeen.  De een is er gek op, de andere vermijdt het liever.

Ik behoor tot de eerste categorie. Ergens ontbijten, koffie drinken, een broodje eten, hier en daar een bubbeltje drinken, gewoon omdat het kan of een muffin scoren: ik doe het regelmatig.

Je wordt natuurlijk wel een stuk selectiever met het kiezen van een eetgelegenheid als je samen met je kind(jes) gaat. Ik vind het namelijk belangrijk dat niet alleen wíj als ouders naar ons zin hebben, lunch moet ook leuk zijn voor je kind. Laat ik het zo zeggen: de iPad moet niet nodig zijn (hoewel ik die natuurlijk altijd in de aanslag heb als plan B), ze moeten zichzelf kunnen vermaken. Het is per slot van rekening ook een uitje voor hun!

Nou hebben niet alle favo hotspots van mij aan kinderen gedacht maar een heleboel komen er gelukkig wel in de buurt. Deze heb ik met alle liefde voor jullie op een rijtje gezet.

Met stip op nummer één en waarschijnlijk overbodig te noemen, want wie kent het niet:

1. Stadsstrand de Kade

Staddstrand de Kade: Terras

Altijd gezellig en relaxt genieten bij de Kade

Vanaf dag 1 ben ik zo blij met de Kade, niet alleen omdat het op steenworp afstand van mijn huis ligt en ik geen tuin heb, maar meer omdat ik hier alles heb wat ik nodig heb op een zonnige dag: zand, een ligstoel, heerlijke (lunch)kaart, wijn, bubbels, wijn, bubbels, wijn, wijn en ohw ja, héél véél vertier voor de kindjes! Ze hebben speelgoed, zand, zand en zand! 1 en 1 is 2 toch?

Adres: Noorderkade 1027
Meer info

2. Fellini

Fellini is na de Kade toch echt wel een hele goede nummer 2 hoor. Sterker nog, hij staat met stip op nummer 1 als de Kade dicht is. Aan ruimte geen gebrek hier bij Fellini. Mijn kindjes vinden het een feestje als ze naar Fellini mogen, net als mama trouwens.  Een heerlijke ruime speelkamer hebben ze gecreëerd, vol met speelgoed en als je geluk hebt, wordt er een film afgespeeld als je stiekem nog een glaasje bubbels hebt besteld. Trouwens, heb ik al gezegd dat ze enorm goede lunchkaart hebben zoals gegrilde panini’s en je kan hier ook lekker ontbijten. Ik zeg: gaan, en rap wat!

Adres: Kerkplein 9
Meer info
Fellini heeft een van de beste Gin & Tonics in Alkmaar

3. Brownies & Downies

Eigenlijk heeft Brownies & Downies een gedeelde 2e plek met Fellini qua omvang en speelruimte voor de kindjes. Wat een fantastische plek hebben ze hier gemaakt voor de kleintjes! Aan niets komen ze hier tekort. Mama trouwens ook niet, hoewel het erg moeilijk is om van de brownies af te blijven als je hier bent. Die worden hier gemaakt van, jawel, Tony’s Chocolonely chocolade. Tja. Wat je daar nou weer mee moet: inderdaad, opeten dus. Hier ga ik dan ook vaak na schooltijd even heen. Eén nadeel: het is altijd brullen als we weer gaan.

Adres: Kanaalkade 17
Meer info

4. De Gouden Engel in Koedijk

Vooral in de zomer ben ik hier vaak te vinden. Wat een prachtige plek hier bij de beroemde molen aan het water in Koedijk. In de zomer kan je hier buiten zitten en kunnen de kindjes lekker buiten spelen. Heerlijk met de fiets er naar toe, suikervrij taartje bestellen van Judith Breed (deze worden overigens ook verkocht bij Soepp en ze zijn god-de-lijk) en ze zijn weer zoet voor een tijdje. Ook hebben ze hier bijvoorbeeld tosti’s van brood gemaakt afkomstig van hun eigen molen. (Voor de papa’s en mama’s die graag een biertje of wijntje drinken: dat hebben ze hier ook!!)

Adres: Kanaaldijk 236, Koedijk

5. Grand Café Koekenbier

De speelhoek van Koekenbier

De speelhoek van Koekenbier

Sinds een klein half jaar heeft Koekenbier een echte kinderhoek gecreëerd. Achter een wand achterin het restaurant is een knusse plek waar kinderen kunnen spelen. Dat geeft jou de kans om lekker van je latte te genieten! In dit deel van het restaurant zijn er ruime familietafels, waar je gezamenlijk kan eten. Voor de kinderen is er een aangepaste menukaart, die ze als kleurplaat mee kunnen nemen. Let ook op de agenda, er is vaak op zondag een uitgebreid ontbijtbuffet tussen 10 en 12, met knutseltafel voor de kinderen. Eens in de maand is er OntbijtKOEK. Ontbijten met een kopje koffie, terwijl de kinderen een voorstelling maken met een toneeljuf.

Adres: Kennemerstraatweg 16

6. Bakery Café Bloem Groenlokaal

Een pareltje in de Hekelstraat dit hoor. Heerlijke taart, broodjes en smoothies hebben ze op de kaart staan. Wat een fijne plek, en de kindjes kunnen ongestoord lekker spelen in het hoekje helemaal achterin. Kindvriendelijk zijn ze zeker, met speciale gelegenheden hebben ze ook wel eens een schminker ingehuurd. Dit is één van de redenen waarom mijn dochtertje Romy zo vaak naar hun terug wil omdat ze er  goede herinneringen aan heeft.

Update: sinds 2018 is Bloem opgevolgd door Groenlokaal.

Adres: Hekelstraat 21

7. Suzette Crêperiebar

Oh my. Alleen al voor de geur kan je me wakker maken. Wie kan je nou níet blij maken een crêpe of wafel? Ik ken geen enkel kind die dit niet lekker vindt. Stiekem vind ik wafels en crêpes het meest lekkere wat er is. Op elk moment van de dag kan ik er wel een kwijt. Godzijdank hebben ze ook nog eens een superleuke speelhoek waar de kindjes zich goed kunnen vermaken, helemaal achter in de zaak.  Het enige nadeel hiervan is dat je genoodzaakt bent een paar wafels extra moet bestellen omdat je kind(eren) nog wel even bezig zijn.

Adres: Mient 15

8. Café Klunder

Café Klunder heeft niet echt een kinderhoek, maar bij mooi weer kunnen de kinderen heerlijk spelen op het plein en op het grasveld voor de deur. Ideaal! Fijn overzichtelijk, en zo kun je net iets relaxter van dat witte wijntje, speciaalbiertje of die scroppino genieten. Een fijne tussenstop als je even de stad ingaat! Ook zijn er vanaf half juni zijn er verschillende optredens tijdens Zomer op het Plein.

Adres: Canadaplein 2

9. Happy Italy

Wil je lunchen of ‘s avonds uit eten met de kindjes en óók nog eens een goed gesprek met je partner voeren (lees: kindjes uren weg)? Zet dan Happy Italy op de agenda. Ze hebben hier namelijk een heuse ballenbak! Gelukkig uit het zicht, zodat je het Monkeytown-achtige gegil en geschreeuw niet hoort. Het is een gigantische zaak, je verwacht een groot vreetschuur-gehalte maar dit is absoluut niet het geval. Eigenlijk heeft deze zaak alles wat je nodig hebt. Het is sfeervol, wel groot maar hip, zeer goedkoop maar prima eten (voornamelijk pizza), goede wijn, snelle service en… een ballenbak.  Doe je dit wel graag (zoals mijn man), zet het in gedachten dan even snel op nummer 1.

Adres: Pettemerstraat 3
Meer info

10. Anne&Max

Bij Anne & Max zijn kinderen meer dan welkom! Achter in de zaak staat een kist met allemaal speelgoed, en als er een plekje is aan de grote tafel achterin kun je daar lekker kleuren. Op de menukaart staan verschillende gerechten voor kinderen, zoals de kidstosti, een kidssoepje, een fruitsalade en zelfs een kidcino. Hoe leuk is het als jij aan je espressootje nip je kunt proosten met je kind alsof je samen een bakkie doet!

Adres: Kraanbuurt 3
Meer info

11. Fermento Bakkerij

Misschien zal je hier niet zo snel aan denken, maar ik werd niet lang geleden pas getipt over deze kindvriendelijke spot. Natuurlijk kende ik Fermento wel, maar dat ze een te leuke speelhoek hebben in de vestiging aan de Laat, wist ik niet. Sindsdien ben ik dan ook regelmatig te vinden voor een lekkere tosti, suikervrije muffin of iets anders terwijl mijn kindjes lekker aan het spelen zijn.

Adres: Laat 123

12. Heeren van Sonoy

Met het oog op zonnige dagen en zwoele zomeravonden, vind ik deze plek echt een verademing om met kindjes te bezoeken. Hun terras vind ik het einde, er is altijd zon te vinden (mits de zon schijnt uiteraard). De kindjes hebben bewegingsvrijheid, kunnen bijvoorbeeld een spelletje doen of lekker bellenblazen. Ondanks dat het aan de weg zit, is het terras veilig genoeg om ze lekker te laten rondlopen. Ik kwam hier al toen ze baby waren en zal er ook deze zomer zeer zeker weer te vinden zijn, puur door de bewegingsvrijheid die de kindjes hebben op dit terras, wat schaars is in Alkmaar vind ik. Misschien tot ziens bij één van deze te leuke kindvriendelijke tentjes? Kan je de iPad misschien eens thuis laten ;-).

Adres: Hof van Sonoy 1
Meer info
Wij proefden Proefpourri bij Heeren van Sonoy

13. Stadskantine

Stadskantine Alkmaar

Prachtig uitzicht over Alkmaar

De Stadskantine mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje lunchen met kinderen in Alkmaar! Op de 3e verdieping van het Ringersgebouw vind je deze hotspot.  De Stadskantine heeft een ruim, tof terras en uniek uitzicht over Alkmaar plús een grote kinderhoek! Ze kunnen zich verkleden en er staat een voetbaltafel. Ook er is er genoeg plek om lekker rond te rennen, te knutselen en andere spelletjes te doen. Je kan er een heerlijk wijntje drinken, genietend van het uitzicht terwijl je kindjes zich op en top vermaken.

Adres: Noorderkade 1027
Meer info

14. De Binnenkomer

Ik had er al een keer over geschreven; één van mijn favo hangouts in Alkmaar. Als je de Binnenkomer binnenstapt, is het alsof je een gezellige huiskamer binnenstapt. Achterin het restaurant is een loungehoekje met spelletjeskast, waar je boeken en spellen kunt pakken.

Aan de achterzijde van het restaurant is een klein binnenplaatsje waar je aan een tafel kan schuiven als er een plekje is, en anders schuif je lekker aan een van de tafeltjes op het terras met uitzicht op de Grote Kerk. Op de kaart staan verschillende hapjes en taartjes. Een fijne lunchkaart, en ook bij de borrelhapjes wordt aan de kinderen gedacht! Denk aan kaasstengels en poffertjes, en er staan verschillende lekkere suikervrije limonades op de kaart. Regelmatig is er op zondagmiddag een dj aan het draaien. Chillen aan een tafeltje met een lekker borreltje, terwijl de kids aan het spelen zijn.

Adres: Kerkplein 6
Meer info

15. Sencha

Sencha staat natuurlijk bekend om hun heerlijke taartjes. Maar ook met je kind(jes)  kun je hier heerlijk zitten. Niet alleen voor taart met thee ben ik hier te vinden, ook voor een über-lekkere lunch hier kan je me wakker maken. Ze hebben ook nog eens een leuke binnenplaats als het weer het toelaat! Sit down and relax, terwijl je kroost zich vermaakt in de fantastische kinderhoek. Dus, snel naar Sencha.

Adres: Koorstraat 19
Meer info

Meer lunchtips
Kortom: genoeg te bezoeken met kindjes in Alkmaar! We zien jou met je kind(jes) vast bij één van bovengenoemde hotspots, Heb je zelf nog tips? Laat het hieronder weten in de reacties.