We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vincent Melgers    Frits de Beer    Niels Goedel

Proefpourri bij de Heeren van Sonoy. Is het ‘all-you-can-eat’ deluxe? Zijn het culinaire tapas? We probeerden het vorige week uit en één ding is zeker: het was geen straf

De Heeren van Sonoy is toch wel een van de bekendere begrippen in Alkmaar. Is het niet vanwege het eten, dan is het wel vanwege het kenmerkende torentje, de prachtige terrastuin of het sinds 3 jaar ook razend populaire FRDS.

Waar wij voor kwamen zou net zo’n publiekstrekker als bovenstaande moeten worden: de Proefpourri. Enkele jaren terug bedacht door chefkok Khyber, bedrijfsleider Silvano en Remco om mensen op een toegankelijke wijze kennis te laten maken met de kaart en het restaurant.

Proefpourri: all-you-can-eat deluxe

Tijdens de Proefpourri heb je de keuze uit een kaart met allemaal kleine gerechtjes, waar je voor een vast bedrag uit mag kiezen totdat je gelukkig en voldaan bent. Technisch gezien zou je dit het ‘all-you-can-eat’ concept kunnen noemen, maar dan zou je de Heeren van Sonoy Proefpourri op z’n minst een ‘all-you-can-eat’ deluxe moeten noemen.

De gerechten zien er namelijk qua opmaak geweldig uit en de bediening is persoonlijk, spontaan en geïnteresseerd. Ook is het een stuk prettiger tafelen dan in de bekendere all-you-can-eat concepten: je hoeft bijvoorbeeld je bestelling niet op een kaartje met allemaal nummertjes af te geven en er is geen tijdslimiet. De Proefpourri is net even anders: lekker, goed en ongedwongen. Aan tafel!

Heeren van Sonoy: Lolly van ganzenlever met witte chocolade en pistache

Lolly van ganzenlever met witte chocolade en pistache

Heeren van Sonoy: Rode bietsalade met bosui

Rode bietsalade met bosui

Heeren van Sonoy: Hollandse garnalencocktail

Hollandse garnalencocktail

Smakelijke hapjes

In een mooie, oude zaal vol met sfeer en karakter namen we de eerste ronde aan hapjes. Ganzenleverlolly met witte chocolade en pistache, een salade van rode biet met bosui en een prachtig opgemaakt bord met gerookte eendenborstfilet met rucola en balsamicosiroop. Het schijnt dat mensen die stil zijn tijdens het eten aan het genieten zijn; bij ons kon je een speld horen vallen, op het tikken van een vorkje of het nemen van een slokje wijn na.

Carpaccio 'old style' met pesto, pijnboompitten en Parmezaanse kaas

Carpaccio ‘old style’ met pesto, pijnboompitten en Parmezaanse kaas

Garnalenkroketjes met cocktailsaus

Garnalenkroketjes met cocktailsaus

Nagenietend van de eerste ronde genoten wij tussen de (afbeeldingen van) schilderijen van Rembrandt nog even van onze wijn, alvorens wij een selectie zouden maken voor de volgende rondes. De lekkere wijn viel bij ons goed in de smaak. Wit is er per glas te bestellen als een strakke Sauvignon Blanc of een fruitige Chardonnay, rood komt in Merlot, Cabernet-Sauvignon of in een glas intense Malbec. Allemaal prima!

Heeren van Sonoy: Heerlijk malse spareribs met aioli

Heerlijk malse spareribs met aioli

Heeren van Sonoy: De huisfavoriet: runderburger met cocktailsaus

De huisfavoriet: runderburger met cocktailsaus

Omdat we uiteindelijk zo aan het genieten waren, plaatsen we maar even een kleine highlight van de lekkerste hapjes. Mocht je nou zo benieuwd zijn naar alles, dan kunnen we je maar één ding aanraden: ga snel zelf eens bij Heeren van Sonoy genieten van de Proefpourri!

Wij hebben overal intens genoten. De makreel met peterseliemayonaise was heerlijk zacht, de kip-kerrie was zoals kip-kerrie zou moeten zijn en de hamburgertjes kunnen we aanraden als een must-eat. Dat geldt ook voor de spareribs trouwens, zo mals en zo zacht dat ze echt van het bot afglijden. De papadum met guacemole was een leuke variatie op de tortilla’s.

Desser bij Heeren van Sonoy

Na zeven (!) heerlijke rondes gingen we uiteraard ook voor het dessert, want daar hoor je altijd ruimte voor achter te laten. Een heerlijke tarte-tatine en een moeilleux maakten onze Proefpourri in stijl af.

Proefpourri is een groot succes

Na deze smakelijke avond hadden we nog een klein onderonsje met Silvano en Khyber, waarin ze vertelden over het succes van de Proefpourri en de leuke reacties die ze erop krijgen. Het gaat nu na bijna 3 jaar precies zoals ze willen. Mensen komen er voor terug, er komen nieuwe mensen op af en iedereen is enthousiast.

De kaart wisselt een paar keer jaar (de klassiekers blijven uiteraard) dus dat houdt het concept ook lekker vernieuwend. En waar wij het meeste naar uitkijken, is dat we van de zomer in de mooie terrastuin ook heerlijk kunnen genieten van de Proefpourri. Wij hebben er alvast erg veel zin in!

Meer over De Heeren van Sonoy

Leuk om te weten!

  • Iedere maand is er op vrijdag dé vrijdagmiddagborrel van Alkmaar: FRDS. Lekker dansen, eten (wel reserveren) en netwerken.
  • Dineren in de toren kan! Een exclusievere locatie in Alkmaar kunnen we even niet bedenken.
  • Heeren van Sonoy staat bij Foursquare en Couverts in de top 10 beste restaurants van Alkmaar.
  • Meer info: heerenvansonoy.nl

Restaurant De Heeren van Sonoy

Hof van Sonoy 1
1811LD Alkmaar
T:072 512 1222

Openingstijden

  • Keuken geopend van maandag t/m donderdag en zondag tot 22:00 uur
  • Op vrijdag en zaterdag tot 22:30 uur
Kaart wordt geladen...