We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Sushi is niet meer weg te denken uit onze eetcultuur. De sushi-restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Mocht je nu al trek krijgen in deze Japanse smaakbommetjes, dan kun je terecht bij de volgende 15 hotspots.

Het lijkt wel eeuwen geleden dat we als neanderthalers op onderzoek gingen bij de eerste sushi-restaurants. Misschien ben je ook schuldig aan te veel gember in één keer in je mond stoppen: “Oh, was dat geen amuse?” en bleef je bijna in je eerste hap wasabi: “Teveel? Nee joh, dat doe ik altijd”.

Met stokjes eten was al helemaal next level. Die onderzoeksfase zijn we gelukkig nu voorbij. En dat je alle namen niet weet is niet erg. Er zijn ook best wat soorten. Dit is ieder geval de basis van de sushi. (Klik op de namen voor informatie.)

Sushi: nigiriNigiri (握り) is het bekendste type sushi in Japan. Het betekent letterlijk pakken of vormen in de hand. Een klein bolletje rijst wordt met de vingers gevormd, daar bovenop wordt een stukje rauwe vis gedrukt. Temari is een variant waarbij rijst en vis samen tot een balletje gerold worden.

Sushi: makiMaki (巻) is de bekendste soort sushi in het Westen. Het betekent letterlijk gerold. Op een vel nori worden rijst en ingrediënten gelegd. Na oprollen heb je een sushirol, die meestal in 6 of 8 plakjes wordt gesneden. Futomaki is een iets dikkere rol, vaak met 3 vullingen. Hosomaki is een dunnere rol met maar 1 vulling.
Sushi: uramakiTwee bekende varianten van maki sushi zijn Ukimaki en Uramaki. Bij Ukimaki worden de overige ingrediënten in de nori gewikkeld en zit de rijst aan de buitenkant. De Uramaki is een ‘binnenstebuiten’ rol, met alle ingrediënten aan de buitenkant.
Sushi: temakiEen afwijkende vorm van maki is temaki: een handroll waarbij de rijst en andere ingrediënten in lange puntzak van nori gestopt worden. Bekendste voorbeeld: de California Temaki, met surimi, avocado, komkommer en mayonaise.

Sushi hotspots in Alkmaar

1. Motto Sushi

Hier heeft menig Alkmaarder, hoogstwaarschijnlijk, zijn sushi ontmaagding gehad. Opeens was het oude postkantoor veranderd een mysterieuze Japanse tempel. Jaren later kun je hier nog steeds terecht voor een all-you-can-eat diner. De kaart is zeer uitgebreid en je kunt afsluiten met een bolletje groene thee ijs (of een andere smaak). Tot welke ronde kom jij?

Locatie: Houttil 4-6 (vlakbij Waagplein)
Open: Ma – zo
Website: mottosushi.nl
Afhalen
Bezorgen
All you can eat

2. SushiPoint

Sushipoint voordeelmenu

Sushipoint heeft altijd een voordeelmenu voor € 29,50

Als het om bestellen gaat, dan zal deze naam zeker niet nieuw in de oren klinken. met zijn 32 vestigingen is SushiPoint de grootste uit dit rijtje. Hier hebben ze diverse menu’s waar je uit kunt kiezen, waaronder zelfs een vegan menu!

Locatie: Vondelstraat 21
Open: Ma – zo
Website: sushipoint.nl
Afhalen
Bezorgen

3. Sushi No.1

Een relatief nieuwe sushi hotspot is Sushi No.1 op het Ritsevoort. Naast diverse Family Boxen hebben ze ook veel menu’s voor één persoon. Soms is het ook wel eens lekker om sushi te eten zonder te hoeven delen.

Locatie: Ritsevoort 31
Open: Di – zo
Website: sushino1.nl
Afhalen
Bezorgen

4. Kokusai

Naast het Golden Tulip Hotel vind je Kokusai. Hier kun je 2,5 uur onbeperkt sushi eten voor een vaste prijs. Ook kun je kiezen voor een optie waarbij je onbeperkt kunt drinken. Wellicht heb je dan ook een hotelkamer nodig. 😉

Locatie: Arcadialaan 2
Open: Ma – zo
Website: kokusaialkmaar.nl
Afhalen
Bezorgen
All you can eat

5. Uma

Waar voorheen Wereldwijd zat, zit nu sinds een paar jaar Uma. Hier geniet je 2 uur lang onbeperkt voor een vaste prijs. Eenmaal aan tafel bestel je de gerechtjes via een tablet. Super eenvoudig en snel! Ga voor de verandering een keer lunchen met sushi. Bij Uma ben je vanaf 13.00 uur welkom.

Locatie: Minderbroederstraat 3 (vlakbij Paardenmarkt)
Open: Ma – zo
Website: restaurantuma.nl
Afhalen
Bezorgen
All you can eat

6. Daikichi

Al jaren is dit restaurant (toch wel) een begrip in Alkmaar. Wie heeft hier niet aan de plaat gezeten? Mocht je hier voor het eerst zijn, dan moet je niet raar opkijken als je een omelet tegen je gezicht aangeschoten krijgt van de kok. Dat is hier heel normaal. Het idee is natuurlijk dat je deze vangt met je mond. Los van deze teppanyaki beleving hebben ze hier  (hoe kan het ook anders) ook sushi en sashimi. Per box of per stuk, op locatie en takeaway. Jij mag kiezen.

Locatie: Stationsweg 58
Open: Wo – ma
Website: daikichi.nl
Afhalen
A la carte

7. Le Sushi and More

Le Sushi & More Alkmaar

Bij Le Sushi and More kun je terecht voor scherp geprijsde sushi and more. Voor degenen die niet van vis houden is er een chicken tonight box, dat is gewoon sushi maar dan met kip. Daarnaast zijn er ook vegetarische opties.

Locatie: Kanaalkade 54a
Open: Ma – zo
Website: lesushiandmore.nl
Afhalen
Bezorgen

8. I Love Sushi

Bij I Love Sushi barst het van de boxen. Van de promo box tot VIP boxen, actie boxen tot aan de voordeel boxen. Hier moet wel iets voor je tussen zitten.

Locatie: Gedempte Nieuwesloot 79
Open: Di – zo
Website: ilovesushi.nl
Afhalen
Bezorgen

9. Sushi Vandaag

Niet gister, niet morgen maar Sushi Vandaag (sorry voor deze grap). Ga voor een box of een poké bowl. Want die hebben ze hier ook. Grappig genoeg is de poké bowl niet Japans, maar Hawaïaans. De ingrediënten zijn wel bijna gelijk aan die van sushi. Die Hawaïanen besparen zichzelf gewoon een hoop werk.

Locatie: Scharlo 32
Open: Ma – zo
Website: sushivandaag.nl
Afhalen
Bezorgen

10. Mr. Sushi

Ook Mr. Sushi is een van de nieuwe zaken in Alkmaar op het gebied van deze Japanse lekkernij. Hier ontbreekt het ook niet aan menu’s. Bestel je eigenlijk wel eens springrolls of gyoza’s bij je sushi? Als je dat lekker vindt, dan heeft Mr. Sushi een speciale Dim Sum box voor je. De items los bestellen kan natuurlijk ook.

Locatie: Kanaalkade 20
Open: Ma – zo
Website: mrsushi.nl
Afhalen
Bezorgen

11. Hasekura

Weer een plekje waar je op locatie kunt eten is Hasekura. Begeef je in Japanse sferen bij dit restaurant aan de gracht. Hier gaan ze nog een stapje verder met het all-you-can-eat concept. Naast teppanyaki en sushi wordt er ook all you can BBQ aan toegevoegd. Als dit allemaal te veel klinkt, dan is gewoon a la carte eten ook een optie.

Locatie: Kraanbuurt 2 (vlakbij de Platte Stenenbrug)
Open: Di – zo
Website: hasekura.nl
Afhalen
All you can eat

12. Wok & Sushi to Enjoy

De naam zegt het al, ze hebben hier naast sushi ook wokgerechten. Als je beide lekker vindt en geen zin hebt om te kiezen, dan is het maandmenu een goede optie. Dit menu, voor 2 personen, bevat een wokgerecht, sushi en diverse bijgerechten. Lekker om mee te nemen of gelijk daar op te eten.

Locatie: Laat 96-98
Open: Di – zo
Website: woksushitoenjoy.nl
Afhalen
Bezorgen
A la carte

13. Hayai Sushi

Voor we benoemen wat ze hier hebben kun je je beter afvragen wat ze niet hebben. Ze hebben namelijk wel zo’n beetje alles op het gebied van sushi, poké bowls en bijgerechten. Leuke deal voor de studenten (of koopjesjagers) onder ons is de studenten box deal. 64 stuks voor € 34,95 + 2 gratis rolls.

Locatie: Gedempte Nieuwesloot 64
Open: Di – zo
Website: hayaisushi.nl
Afhalen
Bezorgen

14. SHABU to go

In Alkmaar Noord houden ze ook van sushi. In de Mare is nog niet zo lang geleden SHABU to go geopend. SHABU to go is onderdeel van een keten en zit door heel Nederland. Hier snappen ze ook wat de consument wil. Het aanbod aan boxen is groot. Daarnaast verkopen zij ook rijst en ramen: heerlijke bowls met als basis (ja ja) rijst of ramen. Scroll ook even door naar de dessertboxen, als je nog geen trek had dan heb je dat nu zeker.

Locatie: Europaplein 50
Open: Ma – zo
Website:  shabutogo.nl
Afhalen
Bezorgen

15. Sushi Daily

Sushi Daily (AH XL Alkmaar)

Sushi Daily in de AH XL heeft een ruim assortiment met redelijk verse sushi.

Tot slot Sushi Daily. De sushi spot in de AH XL. De hele dag kun je hier tijdens het boodschappen doen de koks op hun vingers kijken. Deze getrainde sushichefs maken dagelijks alles vers klaar. Misschien niet de beste sushi uit dit rijtje, maar zeker niet verkeerd. En ideaal als je tijdens het boodschappen doen bent trek krijgt in sushi, want dan is de keuze snel gemaakt om even een bakje mee te pikken.

Locatie: Wendelaarstraat 1
Open: Ma – zo
Website: sushidaily.com
Afhalen

Wat vind jij?

Welk sushi-restaurant heeft volgens jou de lekkerste sushi? Laat het ons weten in de poll. 

Waar haal je de lekkerste sushi in Alkmaar (2021)?
  • Voeg je antwoord toe

Je mag op maximaal 3 hotspots stemmen (als je twijfelt) en je kan zelf missende tips toevoegen.

Leuk om te weten

5 Sushi weetjes

  • Die vreemde plastic grassprietjes in je box heten haran en zijn niet alleen decoratief. Want ze scheiden de verschillende soorten sushi, waardoor smaken niet overlopen en bacteriegroei wordt verminderd.
  • Zeewier (nori) is gezond en zeer voedzaam: het bevat eiwitten, mineralen, en vitamine A, B1, B2, B3, B6 en C.
  • Bij sushi drink je het beste groene thee of bier (dus geen sake).
  • Nigiri sushi mag je gewoon met je handen eten.
  • Japanse messen worden maar aan één kant geslepen. Dit in tegenstelling tot Westerse messen. Zo kan de sushi-chef een stuk beter zijn werk doen. Schijnt

Tot slot

Volg UIT072 ook op Facebook en Instagram. Heb je tips voor leuke hotspots? Mail: tip@uit072.nl.