We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Sushi is niet meer weg te denken uit onze eetcultuur. Even snel bestellen of helemaal er voor gaan in een all-you-can-eat restaurant. Mocht je nu al trek krijgen in deze Japanse smaakbommetjes, dan kun je terecht bij de volgende 13 hotspots.

Het lijkt wel eeuwen geleden dat we als neanderthalers op onderzoek gingen bij de eerste sushi-restaurants. Misschien ben je ook schuldig aan te veel gember in één keer in je mond stoppen: “Oh, was dat geen amuse?” en bleef je bijna in je eerste hap wasabi: “Teveel? Nee joh, dat doe ik altijd”.

Inmiddels lukt het ons ook aardig om met stokjes te eten en weten we de verschillende soorten sushi inmiddels ook redelijk te herkennen. Zo niet, hier een korte opfrisser:

Sushi: nigiriNigiri (握り) is het bekendste type sushi in Japan. Het betekent letterlijk pakken of vormen in de hand. Een klein bolletje rijst wordt met de vingers gevormd, daar bovenop wordt een stukje rauwe vis gedrukt. Temari is een variant waarbij rijst en vis samen tot een balletje gerold worden.

Sushi: makiMaki (巻) is de bekendste soort sushi in het Westen. Het betekent letterlijk gerold. Op een vel nori worden rijst en ingrediënten gelegd. Na oprollen heb je een sushirol, die meestal in 6 of 8 plakjes wordt gesneden. Futomaki is een iets dikkere rol, vaak met 3 vullingen. Hosomaki is een dunnere rol met maar 1 vulling.
Sushi: uramakiInside-out sushi! Bij Uramaki wordt de rijst aan de buitenkant gerold met nori, met de vulling in het midden. Dit zorgt voor een unieke textuur en een visuele twist.
Sushi: temakiEen afwijkende vorm van maki is temaki: een handroll waarbij de rijst en andere ingrediënten in lange puntzak van nori gestopt worden. Bekendste voorbeeld: de California Temaki, met surimi, avocado, komkommer en mayonaise.
SasimiVoor de puristen! Geen rijst in deze sushi. Sashimi is rauwe vis of zeevruchten, gesneden in dunne plakjes en geserveerd met simpele garnituren zoals wasabi, gember en sojasaus.
GunkanLuxe op een lepeltje! Gunkan (“oorlogsboot“) is nigiri sushi omringd door een randje zeewier, vaak gevuld met extra toppings zoals viskuit of pittige tonijn.

Sushi hotspots in Alkmaar

1. Catch

Sushi boxen van Catch

Hier ga je toch van watertanden?!

Laten we eens beginnen met de meest recente toevoeging in de lijst: Catch. De mannen achter Catch kennen we nog van Daya. Dat wekt verwachtingen, en als je de sushiboxen ziet loopt het water je meteen in de mond. Naast sushi kun je hier trouwens ook streetfood bestellen.

Locatie: Koelmalaan 350
Open: Wo – zo 16:00 – 20:00
Website: www.catchbar.nl
Afhalen
Bezorgen

2. SushiPoint

Als het om bestellen gaat, dan zal deze naam zeker niet nieuw in de oren klinken. met zijn 32 vestigingen is SushiPoint de grootste uit dit rijtje. Hier hebben ze diverse menu’s waar je uit kunt kiezen, waaronder zelfs een vegan menu!

Locatie: Vondelstraat 21
Open: Ma – zo
Website: sushipoint.nl
Afhalen
Bezorgen

3. Sushi No.1

Inmiddels een oude bekende is Sushi No.1 op het Ritsevoort. Naast diverse Family Boxen hebben ze ook veel menu’s voor één persoon. Soms is het ook wel eens lekker om sushi te eten zonder te hoeven delen.

Locatie: Ritsevoort 31
Open: Di – zo
Website: sushino1.nl
Afhalen
Bezorgen

4. Kokusai

Naast het Golden Tulip Hotel vind je Kokusai. Hier kun je 2 uur onbeperkt sushi eten voor een vaste prijs. Ook kun je kiezen voor een optie waarbij je onbeperkt kunt drinken. Wellicht heb je dan ook een hotelkamer nodig. 😉

Locatie: Arcadialaan 2
Open: Ma – zo
Website: kokusaialkmaar.nl
Afhalen
Bezorgen
All you can eat

5. Uma

Waar voorheen Wereldwijd zat, zit nu sinds een paar jaar Uma. Hier geniet je 2 uur lang onbeperkt voor een vaste prijs. Eenmaal aan tafel bestel je de gerechtjes via een tablet. Super eenvoudig en snel!

Locatie: Minderbroederstraat 3 (vlakbij Paardenmarkt)
Open: Ma – zo
Website: restaurantuma.nl
Afhalen
Bezorgen
All you can eat

6. Le Sushi and More

Le Sushi & More Alkmaar

Bij Le Sushi and More kun je terecht voor scherp geprijsde sushi and more. Voor degenen die niet van vis houden is er een chicken tonight box, dat is gewoon sushi maar dan met kip. Daarnaast zijn er ook vegetarische opties.

Locatie: Kanaalkade 54a
Open: Ma – zo
Website: lesushiandmore.nl
Afhalen
Bezorgen

7. I Love Sushi

Bij I Love Sushi barst het van de boxen. Van de promo box tot VIP boxen, actie boxen tot aan de voordeel boxen. Hier moet wel iets voor je tussen zitten.

Locatie: Gedempte Nieuwesloot 79
Open: Di – zo
Website: ilovesushi.nl
Afhalen
Bezorgen

8. Mr. Sushi

Ook Mr. Sushi is een van de nieuwere zaken in Alkmaar op het gebied van deze Japanse lekkernij. Hier ontbreekt het ook niet aan menu’s. Bestel je eigenlijk wel eens springrolls of gyoza’s bij je sushi? Als je dat lekker vindt, dan heeft Mr. Sushi een speciale Dim Sum box voor je. De items los bestellen kan natuurlijk ook.

Locatie: Kanaalkade 20
Open: Ma – zo
Website: mrsushi.nl
Afhalen
Bezorgen

9. Hasekura

Weer een plekje waar je op locatie kunt eten is Hasekura. Begeef je in Japanse sferen bij dit restaurant aan de gracht. Hier gaan ze nog een stapje verder met het all-you-can-eat concept. Naast teppanyaki en sushi wordt er ook all you can BBQ aan toegevoegd. Als dit allemaal te veel klinkt, dan is gewoon a la carte eten ook een optie.

Locatie: Kraanbuurt 2 (vlakbij de Platte Stenenbrug)
Open: Di – zo
Website: hasekura.nl
Afhalen
All you can eat

10. Wok & Sushi to Enjoy

De naam zegt het al, ze hebben hier naast sushi ook wokgerechten. Als je beide lekker vindt en geen zin hebt om te kiezen, dan is het maandmenu een goede optie. Dit menu, voor 2 personen, bevat een wokgerecht, sushi en diverse bijgerechten. Lekker om mee te nemen of gelijk daar op te eten.

Locatie: Laat 96-98
Open: Di – zo
Website: woksushitoenjoy.nl
Afhalen
Bezorgen
A la carte

11. Hayai Sushi

Voor we benoemen wat ze hier hebben kun je je beter afvragen wat ze niet hebben. Ze hebben namelijk wel zo’n beetje alles op het gebied van sushi, poké bowls en bijgerechten. Leuke deal voor de studenten (of koopjesjagers) onder ons is de studenten box deal. 64 stuks voor € 47,50.

Locatie: Gedempte Nieuwesloot 64
Open: Di – zo
Website: hayaisushi.nl
Afhalen
Bezorgen

12. SHABU to go

In Alkmaar Noord houden ze ook van sushi. In de Mare vind je SHABU to go. SHABU to go is onderdeel van een keten en zit door heel Nederland. Hier snappen ze ook wat de consument wil. Het aanbod aan boxen is groot. Daarnaast verkopen zij ook rijst en ramen: heerlijke bowls met als basis (ja ja) rijst of ramen.

Locatie: Europaplein 50
Open: Ma – zo
Website:  shabutogo.nl
Afhalen
Bezorgen

13. Sushi Daily

Sushi Daily (AH XL Alkmaar)

Sushi Daily in de AH XL heeft een ruim assortiment met redelijk verse sushi.

Tot slot Sushi Daily. De sushi spot in de AH XL. De hele dag kun je hier tijdens het boodschappen doen de koks op hun vingers kijken. Deze getrainde sushichefs maken dagelijks alles vers klaar. Misschien niet de beste sushi uit dit rijtje, maar zeker niet verkeerd. En ideaal als je tijdens het boodschappen doen bent trek krijgt in sushi, want dan is de keuze snel gemaakt om even een bakje mee te pikken.

Locatie: Wendelaarstraat 1
Open: Ma – zo
Website: sushidaily.com
Afhalen

Leuk om te weten

5 Sushi weetjes

  • Die vreemde plastic grassprietjes in je box heten haran en zijn niet alleen decoratief. Want ze scheiden de verschillende soorten sushi, waardoor smaken niet overlopen en bacteriegroei wordt verminderd.
  • Zeewier (nori) is gezond en zeer voedzaam: het bevat eiwitten, mineralen, en vitamine A, B1, B2, B3, B6 en C.
  • Bij sushi drink je het beste groene thee of bier (dus geen sake).
  • Nigiri sushi mag je gewoon met je handen eten.
  • Japanse messen worden maar aan één kant geslepen. Dit in tegenstelling tot Westerse messen. Zo kan de sushi-chef een stuk beter zijn werk doen. Schijnt

Tot slot

Volg UIT072 ook op Facebook en Instagram. Heb je tips voor leuke hotspots? Mail: tip@uit072.nl.