We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Brownies & downieS is een speciale horecagelegenheid in Alkmaar. Het is mooi, het is ruim, het eten is er erg lekker en het is er gezellig. Maar Brownies & Downies is nét even specialer: de keuken wordt gerund en de bediening wordt verzorgd door mensen met een verstandelijke beperking. 

Gezellig!

We komen binnen en we worden op compleet eigenzinnige wijze begroet door Annemarijke van middelbare leeftijd. Annemarijke woont in Bergen en werkt bij Brownies & downieS in de bediening.

Werken in de bediening vindt Annemarijke hartstikke leuk en het gaat haar gemakkelijk af. Brownies en Downies heeft namelijk een ingenieuze manier om bestellingen op te nemen: op een voorgedrukt A4’tje kun je als gast zelf met een pennenstrook aangeven hoeveel je van iets wilt. Annemarijke haalt de A4’tjes op, om daarmee richting de keuken te lopen.

Bij het woord ‘keuken’ licht ze enorm op. Het lijkt haar fantastisch om eens met Inez – een van de eigenaressen – een dagje in de keuken te staan. Voorlopig is het nog even bediening en af en toe stofzuigen, waar ze enorm van houdt. Gelukkig!

Nadessa vertelt ondertussen over de grote slag die ze heeft geslagen op de kermis. Ook zij werkt met veel plezier bij Brownies en downieS in de bediening. Het leukste vindt ze het om schoon te maken en ook het karton wegbrengen kan je volledig aan haar toevertrouwen. Daarnaast is ze dol op de brownies die ze zelf serveert.

Noukka_Signe_UIT072-BrowniesenDownies-9

Annemarijke wil graag op de foto. Maar wel met haar rug!


Noukka_Signe_UIT072-BrowniesenDownies-8

Goede gesprekken!

Lekker!

Daar heeft ze groot gelijk in! Tijdens het gesprek wordt er een imposante borrelplank gebracht, met een mix van hartig en zoet. Yakitorispiesjes, heerlijke chorizo-kroketjes met truffelmayonaise, een smaakvolle huisgemaakte tapenade en heerlijke nachos kan  je verwachten als je voor hartig gaat (tip!), worteltaart, brownies in verschillende variaties – die inderdaad om te smullen zijn – en red velvet cake (ook tip!) als je voor zoet gaat.

Maar er is meer dan alleen een borrelplank bij Brownies & downieS. Zo zijn er allemaal lekkere broodjes te bestellen voor tijdens de lunch, en is er een daghap op vrijdag, ‘eten wat de pot schaft’. Ook is er ‘het broodje van het moment’. Dit broodje wordt qua ingrediënten ad hoc gemaakt, als de druk in de keuken even te hoog is. Slim bedacht en smakelijk!

Noukka_Signe_UIT072-BrowniesenDownies-3

Nomnomnom

Ook keukenkracht Rick – ”met ck” – komt een praatje met ons maken. Werken in de keuken, waar hij wordt begeleid, is echt zijn ding. Het lievelingsbroodje van Rick is een broodje zalm. Rick wil dan ook uiteindelijk zelfstandig een broodje kunnen maken.

Hier is alle ruimte voor bij Brownies & downieS. Voor iedere medewerker wordt een werkplan gemaakt, waarin doelen staan geformuleerd zoals ‘beter worden in de omgang met gasten’.

Bijzondere plek met bijzondere mensen!

Inez en Barbara (eveneens eigenaresse) vertellen ons enthousiast over de werkplek en het personeel:

”Het zijn bijzondere mensen die allemaal iets doen wat ze belangrijk en leuk vinden!”

Daarnaast is de relatie gelijk tussen de begeleiders en het personeel, omdat zij hetzelfde doel hebben: zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft! Dit maakt het werk leuk en erg leerzaam.

Bij Brownies & downieS is iedereen welkom. Het doel is om mensen te verbinden in Alkmaar. Bij het personeel wordt er altijd gekeken naar wat Brownies & DownieS hen kan bieden.

Ook wil Brownies & downieS een verbindende factor zijn door evenementen te organiseren zoals ‘Dansen en Sjansen’. Zo kunnen mensen met een verstandelijke beperking ook in een leuke setting samenkomen.

Brownies & downieS moet een buurthuis 2.0 worden, waar iedereen welkom is.


MEER OVER BROWNIES & DOWNIES

  • Brownies & downieS heeft ondertussen veertig vestigingen, waaronder zelfs in België en Zuid-Afrika!
  • Brownies en downieS Alkmaar is ook enorm geschikt voor (besloten) feestjes.
  • Stop nu met lezen en ga de red velvet cake eten!

Brownies & downieS

Kanaalkade 17
1811 LP Alkmaar

Facebook
Instagram


Openingstijden

  • Ma – do: 09:00 uur – 18:00 uur
  • Do: 09:00 uur – 18:00 uur
  • Vr: 09.00 uur – 23:00 uur
  • Za: -09.00 uur – 18.00 uur
  • Zo: 11.00 uur – 19.00 uur


Kaart wordt geladen...