We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op 18 februari is het Nationale Wijndrinkdag! Je raadt het al: een van onze favoriete feestdagen. Wijnliefhebber Sanne was de gelukkige redacteur die op pad mocht voor 7 wijntips in Alkmaar.

Lambrusco. Jarenlang mijn nr 1 favo drankje, geen grapje overigens. Een lekkere zoete wijn, licht bubbeltje erin, wat ijsblokjes erbij. Heerlijk. En wat een geluk, je kocht een fles voor nog geen 2 euro. Ik ging voor kwántiteit, niet kwáliteit. Nee, wat dat betreft was ik absoluut geen fijnproever.

Totdat ik mijn man ontmoette. Hij dronk witte wijn, het liefst zo droog mogelijk. Hoe kon men dit lekker vinden? En dan nog niet over de prijs te spreken, voor dit geld kon ik 5 flessen Lambrusco kopen. Nu weet ik niet beter en nu vraag ik me af wat me toen de tijd bezielde. Wine is the answer!

Met Zuid Afrika en onze bezoekjes aan beroemde winefarms nog vers in mijn geheugen, leek het mij de hoogste tijd om mijn favo wijn-hotspots eens om te zetten in een leuke wijnroute door Alkmaar.

Tip: pak lekker de fiets en laat de auto natuurlijk thuis!

Alkmaarse wijnroute

1. BeauVin

BeauVin AlkmaarWe beginnen bij BeauVin aan de Scharlo om er even in te komen. Kijk eens rond in deze prachtige zaak en laat je adviseren door één van de wijnspecialisten.

Ze hebben uiteraard heel wat wijnen van verschillende landen op de kaart staan. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt, maar ik ga voor de Zuid Afrikaanse Cederberg Merlot-Shiraz of een wijn uit Nieuw Zeeland, zelf ben ik dol op Marlborough wijnen.

Locatie: Scharlo 2
beauvin.nl

En nu even oversteken want het is de hoogste tijd voor een glaasje wijn bij….

2. Spotlight

Spotlight

Spotlight: ontbijt, lunch, koffie en… wijn!

Wat een aanwinst voor Alkmaar! Ik begin hier graag vaak mijn dag met een ontbijtje maar ik luid ook graag de middag in met een goede wijn. Probeer eens de maandelijkse vrijdagmiddagborrel mee te pakken. Muziek, lekkere hapjes, cocktails en, jawel,  wijn.

Locatie: Scharlo 1
Meer info
Lees ook: Spotlight Alkmaar, exclusief voor iedereen en iedere gelegenheid

Wat wil je nog meer? Niet veel meer maar een kleine wandeling zal je goed doen! Ik zou als ik jou was dan even stoppen bij:

3. Bistro De 13 Balcken

De 13 Balcken - Interieur

Om in de wijnsferen te blijven, zou je als lunch het landbrood kunnen nemen met carpaccio, gemarineerd in rode wijn. Uiteraard past hier een glaasje rode wijn ook heerlijk bij, neem dan de Mullineux Family Wines uit Swartland, Zuid Afrika.

Ben je ’s avonds te vinden bij de bistro, en kies je voor een visje als hoofdgerecht? Net als ik zijn ze bij 13 Balcken ook fan van Zuid Afrikaanse wijnen, neem dan de (niet houdgerijpte) chardonnay uit Paardeberg.

Locatie: Zevenhuizen 11
Meer info

Heb je zin om andere wijnen te proeven in combinatie met een heerlijke kaasplank? Loop dan even verder en breng een bezoekje aan…

4. HIGH5 Wine Bistro

High 5 Wine Bistro

Een echte winebar in het centrum van Alkmaar waar je voor € 9,95 per persoon een leuke selectie van verschillende wijnen kan proeven, de zogeheten High Wine. Absolute aanrader!

Locatie: Dubbelebuurt 1
Meer info
Review: High5: fijn eten en fijne wijnen voor een nog fijnere prijs

Klaar voor je nieuwe stop? We lopen nu via de Gedempte Nieuwesloot richting het Waagplein want er wacht een héle speciale wijn bij…

5. Bubbels & Bites

Het is de hoogste tijd voor een portie Old Alkmaer kaas in combinatie met blauw wijntje.  Ja, je leest het goed. Blauwe wijn. Geen zorgen, het is geen smurfendrank maar blauwe chardonnay, gekleurd met de natuurlijke kleurstof Anthocyaan die voorkomt in de schil van de blauwe druif. Teveel van het goede? Ze hebben ook andere wijnen op de kaart.

Locatie: Houttil 20
Meer info

Van het Waagplein richting het park. Even een tussenstop bij…

6. IJkgebouw

IJkgebouw Alkmaar (voorkant)

Het IJkgebouw heeft maar liefst 16 flessen wijn open op fles! Perfect om een bijpassend glas bij je gerecht te bestellen!

Locatie: Victoriepark
Meer info

7. Rootring Wijnen

Absoluut een bezoekje waard want zij weten als geen ander díe wijn uit te zoeken die bij jou past. No worries, ze hebben wijnen vanaf €6, want, goede wijn hoeft niet duur te zijn! Leuk om te weten voor als je iets meer tijd hebt en nog meer wilt weten over al het goede van wijn: ze organiseren elke derde donderdag van de maand wijnproeverijen.

Locatie: Fnidsen 97
rootring-wijnen.nl

Wil je de dag goed afsluiten óf beginnen en heb je nog ruimte op de fiets voor extra tasje met wijn? Op geringe afstand van d’Oude stad vind je de fantastische wijnspeciaalzaak…

8. Wijn van Daan

Daan mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst en een goede afsluiter van deze leuke trip! Naast dat de zaak een fabulous uitstraling heeft, vind je hier allerlei spannende wijnen, die (en dit zijn Daan zijn eigen woorden) biologisch zijn waar het kan, biodynamisch wanneer de wijnmaker dit ambieert. Alle wijnen importeren ze zelf en beschikken dus over een enorme kennis van alle wijnen.

Leuk weetje: ze hebben 182 wijnen uit de Omfietswijngids en 140 wijnen uit De Grote Hamersma. Kortom: succes verzekerd.

Locatie: Korte Vondelstraat 6
wijnvandaan.nl

Mocht je ondanks deze tips er toch niet uitkomen… geen zorgen! Het is pas crisis als de wijn op is. Salut!

Bekijk de wijnroute door Alkmaar

[googlemaps https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1DpmgemnKa4pSembqaIxqjOR2bY36CN36&w=100%&h=480]

Extra