De Amusetour kwam afgelopen weekend alweer voor de 4e keer naar Alkmaar. Net als voorgaand jaar (en de edities daarvoor), was het ook dit jaar weer genieten bij 7 locaties van een lekker hapje en een bijpassend wijntje.
Natuurlijk was UIT072 erbij voor een smaakvolle en gezellige middag!
#1 De Buren
We beginnen vegetarisch: een soort miniatuurversie van een vega hamburger met frites. Maar dan net iets anders. Het ziet er natuurlijk top uit, maar smaakt ook nog eens prima.
Amuse: Falafel-bieten burgertje, baba ganoush en chermoula
Wijn: Keuze van sommelier
#2 Le Bon
Le Bon verraste met een mooie port in plaats van een wijntje. Daarbij geserveerd een typisch Alkmaars gerecht: kaaskroket met een brioche en bavarois van mosterd.
Amuse: Vegetarische amuse met Alkmaarse kaas
Wijn: Een glas verwennerij
#3 Granada
Net als vorig jaar wist Granada een deel van ons gezelschap positief te verrassen. De rest wist uit eerdere ervaringen al dat Stefan en zijn keukenbrigade heerlijke gerechtjes weten te creëren. De toppings waren wel erg uitgesproken, maar verder een mooie combi van vega, vis en vlees.
Amuse: Een proeverij van drie soorten pintxos met een culinaire topping.
Wijn: Franse rosé, van het Schoorls wijnhuis
#4 ’t Stokpaardje
Bij ’t Stokpaardje weet je dat je geen moleculaire experimenten krijgt. Ook geen wonderlijke creaties op je bord, of aparte kleuren en vormen. Wat je wel weet, is dat het altijd klassiek goed is. De mooi gedekte tafels en de knusse sfeer passen bij de klassieke, maar heerlijke wildpaté en bijbehorende wijn.
Amuse: Paté, wild, met gecarameliseerde zilveruitjes
Wijn: Licht gekoelde Spatburgunder, Johannes Geil, Rheinhessen
#5 Rue de la Plume
Rue de la Plume is sinds Madelene en Luella het roer overnamen begin dit jaar een van de toprestaurants in Alkmaar. En ook deze keer stellen ze niet teleur. Net als bij ’t Stokpaardje een wildpaté, maar ditmaal als rouleau in plaats van een terrine. Klein minpuntje: de plastic bordjes. Groot pluspunt: de heerlijke wijn.
Amuse: Rouleau van hertenbout met gedroogde hertenham, pompoen, crème van avocado en gepofte pompoenpit
Wijn: 2015 Enate Chardonnay “234” uit Somontana (Spanje)
#6 1480 Foodbar
1480 FoodBar viel vorig jaar het minste in de smaak, met een gewaagde maar niet bijzonder gelukte Chinese pannenkoek. Dit jaar spelen ze gelukkig op veilig, met een lekkere steak tartaar en bijpassende truffelmayo. De wijn was lekker, maar… ietwat gemakzuchtig exact dezelfde als vorig jaar.
Amuse: Steak tartaar, diamanthaas, eigeelcrème, truffelmayonaise, augurk, brioche
Wijn: Farmers of Wine Negroamaro, Primitivo, Puglia
#7 Restaurant-Lounge Mij
En last but not least: Hotel & Lounge MIJ. Van onze review van MIJ wisten we nog dat de kwaliteit op de nieuwe locatie behouden is gebleven. Ditmaal kregen we een gewaagde combinatie van zalm, rode kool, aalbes en mierikswortel, die wonderbaarlijk genoeg erin slaagt om niet uit de bocht te vliegen. Een mooie én lekkere afsluiting van een geslaagde zondagmiddag
Amuse Huisgerookte zalm, rode kool, aalbessen, mierikswortel en zoetzure komkommer
Wijn Wit
Afsluitend
Deze editie van de Amusetour Alkmaar was wederom helemaal uitverkocht. En terecht! Wil je ook een middag happen en stappen? Houd dan onze agenda in de gaten en zorg dat je er volgende keer ook bij bent. We houden je op de hoogte!