We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vincent    Noukka    Niels

Na een flinke verbouwing is Hotel & Lounge MIJ open op de prachtige nieuwe locatie aan de Mient. Hoogste tijd voor UIT072 om eens langs te gaan voor een review!

Hotel & Lounge MIJ

Hotel & Lounge MIJ, nu restaurant én hotel (!), heeft een prachtige nieuwe locatie aan de Mient, midden in het centrum van Alkmaar, met alle faciliteiten en bezienswaardigheden op korte afstand, voor zowel toeristen als voor de zakelijke reiziger.

“In Hotel & Lounge MIJ kunt u heerlijk ontspannen in uw comfortabele en unieke kamer en genieten van onze warme gastvrijheid.”

Wij hebben de kamers alvast gezien, en we geloven dat dat wel snor zit. Voor een mooie impressie van het hotel en de kamers kan je even kijken naar de mooie foto’s die de Alkmaarse fotograaf Dave Weij heeft gemaakt. Deze foto’s zijn te zien op de Facebookpagina van MIJ. Maar aangezien wij bij UIT072 meer kaas hebben gegeten van eten – pun intended – richten wij ons op de keuken.

mij-alkmaar-uit072-interieur

Restaurant MIJ

We worden vriendelijk ontvangen bij aankomst. Aangezien het een van de gemiddeld zeven dagen per jaar is dat het lekker weer is in Nederland nemen we plaats op het terras. Een fraai terras aan de waterkant met tafeltjes die lekker de ruimte hebben – dus niet aan elkaar geschakeld zijn – en comfortabele stoelen. Mede hierdoor staat het terras van MIJ in onze lijst met beste terrassen van Alkmaar.

Wij beginnen met de eerste ronde, de voorgerechten. We besluiten om allemaal wat anders te nemen, zodat we allemaal hapjes van elkaars gerecht kunnen nemen – zodat we daarna onze mening gezamenlijk kunnen vormen. Het eerste wat opvalt is de opmaak: de voorgerechten zijn zeer mooi opgemaakt. Dat is altijd een mooi begin!

Gelukkig is niet alleen de opmaak oogstrelend; de smaak van de voorgerechten is ook meer dan prima. Vooral de wilde zalm gemarineerd in gin-tonic was bijzonder, zowel qua smaak als hoe het gerecht op tafel gepresenteerd wordt. Ook het duo het van tonijn, wat door MIJ als ‘Het bekendste gerecht van MIJ’ wordt aangeprezen is meer dan smakelijk! En wat uiteraard ook niet geheel onbelangrijk is: de Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc valt bij ons allen in de smaak.

mij-alkmaar-uit072-09

Carpaccio met pesto en crème van knolselderij, koekjes van Alkmaarse kaas en huisgedroogde tomaatjes

mij-alkmaar-uit072-tonijn

Tonijn in 5 spices en tonijntartaar met bospeencrème, wakame, granitee van komkommer en soja-wasabi marshmallow

mij-alkmaar-uit072-08

Huisgerookte wilde zalm gemarineerd in gin-tonic met Ras el Hanout en zoethout

Bij de hoofdgerechten nemen we wederom allemaal iets verschillends. Onze fotografe Noukka gaat voor een kruidenrisotto, geserveerd met truffel, Parmezaanse kaas, gedroogde paddenstoelen en schuim van saffraan. Onze nieuwste aanwinst Marina (organisatorisch talent én degene die er met harde hand voor zorgt dat ondergetekende zijn deadlines haalt) neemt de parelhoen met truffelrisotto, groene asperges, anijschampignons, dadels en gevogelte-notenjus. Deze parelhoen is gegaard tot op het karkas.

Verder verschijnt er nog een zeewolf met onder andere een schuim van cappuccino (lekker!) op tafel, en last but not least: een heerlijke dubbele hamburger van het bekende Wagyu-rund.

Ook van deze gerechten is de opmaak meer dan prima – behalve dan bij de hamburger, die zag er gewoon uit als een enorm lekkere hamburger – en zijn de combinaties van ingrediënten erg goed te doen.

“Dineren bij MIJ wordt echt een moment voor jou, bij MIJ.”

Onze buiken zijn al redelijk goed gevuld, als we aan het dessert beginnen. Vooral de ‘Deel met MIJ‘, een etagere gevuld met een proeverij aan kleine desserts is een eye-catcher vol smakelijke hapjes. De huisgemaakte Magnum – ja, net als dat bekende ijsje – barst uit elkaar van de verschillende smaken. Ook de crème brulee is zeer smaakvol met een leuke twist: een bolletje van roze peperijs. Noukka kiest niet voor de proeverij, zij heeft haar zinnen gezet op de gemberkoek, met uiteraard een bijpassende wijn. En even over die wijnen…

mij-alkmaar-uit072-04

Deel met MIJ. Ja, graag!

De wijnen

De wijnen bij Hotel & Lounge MIJ verdienen een eigen kleine paragraaf. De wijnen die we krijgen bij het hoofdgerecht zijn allemaal perfect bijpassend uitgekozen en dat is voornamelijk te danken aan de enorm enthousiaste wijnkenner Martijn. Vol passie spreekt hij over zijn zoektocht naar nét die ene bijzondere wijn, en gaat daarbij spannende ontdekkingen niet uit de weg. Sterker nog, bij MIJ staan er wijnen op de kaart die vrijwel nergens anders te vinden zijn.

De avond loopt ten einde. Vlak voordat we gaan komt Martijn nog even aangehuppeld met iets dat we écht even moeten proeven. Gitzwarte Sambuca. De kleur is een leuke gimmick. Deze Sambuca is gekleurd met inktvisinkt, wat verder geen invloed heeft op de smaak maar wat er voor zorgt dat je het gevoel krijgt dat je lekker avontuurlijk aan het doen bent.

Na een flinke avond tafelen gaan we met een volle maag naar huis. Wij zijn tevreden, en komen zeker terug bij MIJ. Kom JIJ ook een keertje eten?

Meer over Hotel & Lounge MIJ

Leuk om te weten

  • Alle gerechten zijn zowel als voor- en als hoofdgerecht te bestellen.
  • Er wordt zo min mogelijk weggegooid. Door de creativiteit van de kok en zijn team wordt er optimaal gebruik gemaakt van alle producten en ingrediënten. Dat is leuk, lekker en verantwoord!
  • Er wordt zo veel mogelijk met biologische producten gewerkt.
  • De vegetarische gerechten staan duidelijk aangegeven op de kaart.

Hotel & Lounge MIJ

Mient 3
1811 NB Alkmaar

Website
Facebook

Openingstijden

Restaurant: dagelijks geopend van 08.30 uur tot 01.00 uur
Hotel: Inchecken van 14.00 uur tot 01.00 uur

Menu’s
Reserveren