We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vincent Melgers    Frits de Beer    Niels Goedel

Restaurant Granada. Een bekende naam in Alkmaar, maar wellicht nog wat ondergewaardeerd? Wij genoten er van een heerlijke avond met feilloze bediening. De kookkunsten van chefkok Stefan Goedel en souschef Govert verdienen alle lof. De mooie foto’s van Frits de Beer en het verhaal van Vincent vertellen waarom deze eerste thema-avond in Granada zeker naar meer smaakt.

“Ik heb meer in mijn mars dan een goede saté of lekkere spare-ribs. Op dit soort avonden kan ik dat laten zien. En dat vind ik leuk.”

Rouleau uitserveren (Granada Alkmaar)

Stormachtig en wild

Het was een stormachtige vrijdagavond, Granada had geen beter moment uit kunnen kiezen voor hun wildmenu. Zes heerlijke gangen voor de uiterst vriendelijke prijs van € 34,50. Uiteraard gecomplementeerd met een wijnarrangement dat zich echt kan meten met de betere restaurants, en dat voor slechts € 14,75 voor 6 glaasjes!

Rouleau van fazant met pancetta (Granada Alkmaar)

De amuse kwam op tafel en het feest kon beginnen. Het was een Rouleau van fazant met pancetta en dat zag er geweldig uit. Zo smaakte het trouwens ook. Een goed begin, met nog even een kleine shoutout naar de prosecco die erbij werd geschonken.

Gerookte eendenborst (Granada Alkmaar)
Gerookte eendenborst met Alkmaars blauw en rode kool (Granada Alkmaar)

De tweede gang. Een prima stukje huisgerookte eend met rode kool en Alkmaarse blauwe kaas, begeleid door een mooie Montepulciano d’Abruzzo. Onze ober wist ons helder en op een leuke manier te vertellen waarom juist deze wijn een goede aanvulling is. De eend smaakte voortreffelijk en de wijn begeleidde hem vriendschappelijk onze maag in.

Rode wijn inschenken (Granada Alkmaar)

We keken eens goed om ons heen. Wat is Granada? Is het high end? Is het toegankelijk? Zowel het interieur als de bediening waren laagdrempelig, maar voortreffelijk. Dus ergens daartussen in heeft Granada een mooie eigen stijl.

Heerlijke combinaties van wijn en spijs

Vervolgens stond er een loempia van konijn op het menu, tezamen met een heerlijke wijn uit Roemenië. Wat velen niet weten is dat er naast goedkope arbeidskrachten en straatmuzikanten ook geweldige wijn uit het land komt. Uiteraard weer met een goede beschrijving van Mark, waarvan steeds meer duidelijk werd dat hij een zeer goede kijk heeft op wijn/spijs combinaties.

Zuurkool voor onder de loempia met konijn (Granada Alkmaar)

Halverwege de avond kwam de gastvrouw Manon langs onze tafel. Ze kwam van iedere tafel persoonlijk afscheid nemen omdat ze helaas geen oppas had kunnen regelen. De persoonlijke eerlijke touch paste perfect binnen wat wij al een tijdje aan het meemaken waren.

Kwartel met Provençaalse kruiden, sinaasappel en truffelrisotto
Kwartel met Provençaalse kruiden, sinaasappel en truffelrisotto
Kwartel met Provençaalse kruiden, sinaasappel en truffelrisotto

De volgende gang kwam op tafel. Kwartel met Provençaalse kruiden, sinaasappel en truffelrisotto. De combinatie van deze ingrediënten was voortreffelijk. De kwartel was tongstrelend zacht en de risotto was perfect.

Hertenbiefstuk (Granada Alkmaar)

Het toppunt van de avond was hert. Dit mooie stukje vlees lag al vanaf 14.00 uur keurig gaar te worden op een temperatuur van 80 graden. Het was een perfect stukje vlees. De stilte aan onze tafel bevestigde dat. Een kleine blik door het restaurant liet ons zien dat de rest van de gasten ook aan het genieten waren.

Mont d'or stammetje met bosvruchtenmousse en witte chocolade
Mont d'or stammetje met bosvruchtenmousse en witte chocolade

Simpel, eerlijk en persoonlijk

Chefkok Stefan deed aan het einde van de avond een ronde langs alle tafels. Ook hierin kwam de persoonlijke touch weer terug. Vervolgens schoof hij bij ons aan. Vanaf 2008 is hij samen met zijn vrouw Manon eigenaar van Granada. Wat hij wil (en doet) is iedere avond kwaliteit leveren. Maar hij kent het beperkte speelveld in Alkmaar, vandaar dat hij eens per paar maanden een thema avond doet, waarin hij zichzelf creatief kan laten gaan.

“Ik zit hier nu een tijdje en we hebben er wat moois van gemaakt. Ik ben hier gelukkig en ik wil hier blijven zitten en doen waar we goed in zijn.”

En we denken dat we namens alle gasten van de wildavond kunnen schrijven dat hij dat met een gerust hart kan en moet blijven doen. Want dat doet hij simpel, eerlijk en persoonlijk. Ga er eens eten, je wordt er gelukkig van, en je wilt blijven zitten.

Meer over Restaurant Granada

Goed om te weten

De eerste thema avond was zo succesvol dat er vanaf januari om de maand een Granada thema avond plaatsvindt: elke 2 maanden genieten van amuses die meegaan met de seizoenen:

  • Eerstvolgende kans: vrijdag 15 januari voor 6 gangen schaal- en schelpdieren
  • Meer vlees fan? In maart kun je genieten van 6 gangen lam

Verder leuk

  • Granada is trots op oester happy hour: elke middag van 16.30 tot 17.30 voor slechts € 1
  • Voor kerst kun je een Mediterrane proeverij afhalen (€ 17,50 pp, minimaal 2 personen)
  • Meer info: grandcafegranada.nl

Restaurant Granada

Kerkplein 5
1811KL Alkmaar
T: 072 5128115

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 00.00
Zondag 11.00 – 00.00
Maandag gesloten