We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Restaurant/Wijnlounge en hotel to be Fnidsen heeft de deuren geopend in de gelijknamige straat in d’Oude Stad. Achter dit project zitten niet de minsten, dus tijd om vol verwachting op bezoek te gaan!

Onherkenbaar mooi

Het zal menigeen niet ontgaan zijn: het pand aan het Fnidsen 107 heeft een flinke verbouwing ondergaan. Wat is het binnen onherkenbaar mooi geworden. Was het bij Rose’s Cantina een kleurrijke drukke boel, nu is het een strakke zaak met industriële elementen.

Absolute eye-catchers zijn de glazen plaat in de vloer waardoor je de kelder inkijkt en de bogen achterin de wijnlounge, waar wij werden ontvangen. In de wijnlounge kan je lekker borrelen, met meer dan 35 glazen wijn (!) op de kaart en heerlijke borrelhapjes, die allemaal huisgemaakt zijn.

Niels, Matthijs en Vincent aan tafel bij Fnidsen

Team UIT072 vol verwachting aan tafel

Mannen met smaak

Sam Piscaer en Martijn Rootring zijn dit project samen aan gegaan. Sam is eerder betrokken geweest als partner en chef bij restaurant Loocatie in Heiloo en was eerder werkzaam als chef in het Amstel Hotel en Landgoed Duin & Kruidberg, iemand die wel weet hoe je iets lekkers op tafel zet dus.

Martijn Rootring is vinoloog en kennen we vooral van zijn mooie wijnwinkel op het Fnidsen, 2 deuren verder. Martijn verzorgt, niet heel verrassend, de wijnen. De keuken staat onder leiding van Dennis Turkstra (Terra, tegenwoordig N.A.P. in Bloemendaal).

Samen met Sam zetten ze elke 6 tot 8 weken nieuwe gerechten op kaart. Deze ‘smakenbrigade’ wordt trouwens compleet gemaakt en ondersteunt door het gastheerschap van Arnoud Mars.

Aan tafel!

Onder het genot van een heerlijk glas Sauvignon-Viognior bekijken we de kaart en merken we gezamenlijk op dat het nog best lastig kiezen is. Alles spreekt aan en is uitnodigend.

Steak tartare van tomaat met een crème van basilicum, eidooier en een krokant van zuurdesem

Steak tartare, maar dan van tomaat

Bij ’t Fnidsen heb je de keuze tussen a la carte en een wisselend chefs menu. Die laatste is er in een 3-gangen (€ 32,50) en 4-gangen (€ 37,50) variant. Ook de losse gerechten zijn keurig geprijsd: voorgerechten rond de € 10 en hoofdgerechten tussen € 18,50 en € 25. Daarvoor kun je nog eens luxe uit eten gaan!

Terwijl we nog hevig in overleg zijn komt chef Sam met een amuse aan tafel. Een steak tartare van tomaat met een crème van basilicum, eidooier en een krokant van zuurdesem. Een fris begin!

Dit smaakt zeker naar meer. Omdat we zoveel mogelijk willen ontdekken, besluiten we alle vier verschillende gerechten te nemen per gang. Uiteraard geven we elkaar af en toe een vorkje over.

Vier gangen genot

Onze eerste gang bestaat uit vier prachtig opgemaakte borden. We krijgen buikspek met langoustine, rib-eye met macademia, een heerlijk zacht stukje kabeljauw en als laatste de vegetarische geitenkaas met chioggiabiet, courgette en salie voorgeschoteld.

Geitenkaas met Chioggiabiet – Courgette - Salie ('t Fnidsen)

Kunstwerkjes op het bord, zoals deze geitenkaas met chioggiabiet, courgette en salie

Alles uiteraard met een bijpassende wijn, waarvan er twee een onuitwisbare indruk achterlaten. De ‘Demo’ Mencia Ribeira Sacra uit 2015, een complexe, kruidige wijn met veel rood fruit als de perfecte begeleider van de rib-eye, en de Michel Rey Pouilly-Fuissé uit 2016, omdat een goede Pouilly-Fuissé nu eenmaal een genot om te drinken is.

We proberen een balans te vinden in optimaal genieten van ons eigen gerecht, en het uitwisselen van vorkjes met elkaar. Gelukkig is het vinden van die balans niet zo moeilijk – alles is zeer maar dan ook zeer smaakvol.

We zijn nog niet uitgepraat over de eerste gang en ons tussengerecht komt ten tonele. Een frisse gazpacho wordt uitgeserveerd aan tafel. De andere tafelgenoten krijgen een goedgevulde huisgemaakte ravioli met truffel en grano padana kaas – die aan tafel wordt geschaafd – en de gamba met doperwt, couscous en kerrie. Het is een indrukwekkend intermezzo.

Wat betreft de wijnen verdient de Paul Cluver Gewürztraminer uit 2016 een dikke eervolle vermelding. Een pracht van een wijn uit Zuid-Afrika, en voor de prijs van €5,40 per glas kan je die niet laten staan.

Hoog niveau

Het moment sûpreme is aangebroken, de hoofdgerechten komen aan tafel! Vanuit de zee komen de tarbot met yuzu, biet en bronze venkel en zeebaars met linguine, courgette en tomaat. Deze gerechten worden allebei begeleidt door een mooi glas Italiaans wit. De zeebaars heeft een lichte Pinot Grigio naast zich en de tarbot een volle Vermentino uit Sardinië.

Op het gebied van vleesch wordt er eendenborst met knolselderij, mini peen en wilde rijst geserveerd en voor ondergetekende wordt er een magnifiek bord met Steak Frites – sukade, bospeen en friet in ganzenvet – een bord op tafel gezet.

Het is allemaal een waar proefgenoot en zowel de balans van smaken op je bord als van je gerecht met de bijpassende wijn maakt dat we met een zeer tevreden en voldaan gevoel ons bord blinkend schoon eten. Het niveau van ’t Fnidsen is hoog en mag zich zeker meten met de top der restaurants in Alkmaar.

Dessert

Het einde is bijna in zicht, en dat vinden we nu al jammer. Maar it ain’t over till the fat lady sings dus laven we ons nog aan een heerlijk dessert. Ook hier besluiten we om zo veel mogelijk verschillende gerechten van de kaart te nemen.

De zoetekauwen onder ons gaan voor een dessert met rode vruchten, spekkoek, Crème Suisse-Citroen of voor de passievrucht met merengue, vanille en limoen. De dessertwijn bij de passievrucht verdient een plekje in de spotlight, de Carpinus Tokaji Aszu 5 Puttonyos is een beuker van een dessertwijn uit Hongarije – dat verklaart gelijk de gekke naam.

De rest van ons gezelschap neemt het kaasplankje. Dit kaasplankje kan je zelf samenstellen. Het personeel komt met een grote plank kaas aan tafel, vertelt je alles wat je wilt weten over deze kazen en voor €2,50 per stukje kan je je eigen kaasplankje samenstellen. De kazen komen allemaal bij Kaashuis Tromp vandaan, dus kwaliteit gegarandeerd.

Aanwinst

Met een extreem voldaan gevoel en een mooie herinnering rijker reizen wij af naar huis. Kortom, Alkmaar is door de komst van dit restaurant en wijnlounge en hotel to be culinair weer een stukje rijker geworden. Wij zijn fan en zullen hier regelmatig de wisselende kaart even komen bekijken, zowel de kaart van al het vloeibaar moois als van de mooie creaties van de keuken.

Meer over Fnidsen

Leuk om te weten

  • De wijnen zijn behoorlijk betaalbaar! Fnidsen hanteert altijd de prijs bij Rootring en doet daar € 15 bovenop. Een glas kost 1/5 van de flesprijs. Eerlijk en toegankelijk.
  • Fnidsen heeft vijf verschillende wijnglazen, zo komt de wijn altijd het beste tot zijn recht.
  • Je kan je eigen wijn neerzetten bij ’t Fnidsen voor een vast bedrag per jaar.
  • Alle groenten komen uit de eigen moestuin.
  • De kaart wisselt om de zes weken, het chef’s menu om de twee weken. De wijnkaart varieert uiteraard mee.

Restaurant Fnidsen

Fnidsen 107
1811 NE Alkmaar

072 844-3234
Facebook

Openingstijden

Iedere dag geopend vanaf 12.00 uur
Vanaf medio oktober iedere dag geopend vanaf 08.30 uur

fnidsenalkmaar.nl

Extra

Voor NS Favourites tipten we ’t Fnidsen als hotspot van de maand oktober voor Alkmaar. Als je toch in de buurt bent, check ook de andere hotspots in het Fnidsen. Heb je zelf een leuke tip voor UIT072, wil je mee- of samenwerken, stuur een berichtje en we komen snel bij je terug.

Kaart wordt geladen...