We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wijnspijs wandeling Alkmaar 2020: een korte terugblik

VitoTurfmarktWolf't Fnidsen

Gisteren was het weer zover: WijnSpijs Wandeling Alkmaar! Op naar 6 heerlijke wijn-spijs-combinaties op een fijne zondagmiddag.

Het is niet de eerste keer dat we een WijnSpijs review maken op UIT072, dus waarschijnlijk ken je het idee: een zondagmiddag, 6 restaurants, 6 gerechten en 6 wijnen. Was je er niet bij? Wij zorgen voor een kleine terugblik!

Vind je het leuk om ook eens mee te lopen of fietsen? Check dan vooral ons overzicht met culinaire tours in Alkmaar (e.o.) in 2020 en regel NU alvast je plekken voor de eerste Smakelijke Fietstour Alkmaar 🚴!

1. Heeren van Sonoy

We starten deze editie in het mooie Heeren van Sonoy. Op het menu een klassieker die ook op hun reguliere kaart te vinden is: kalfswang, 7 uur lang gesmoord in eigen jus met seizoensgroenten en lavendeljus. Erbij een robuuste rode wijn, die het goed doet bij het superzacht gesmoorde vlees en fruitig past bij de uitencompote en pompoencreme. Erg lekker!

Heeren van Sonoy - WijnSpijs Wandeling Alkmaar 2020

Wijn: Viva La Vida Shiraz Malbec 🇦🇷
Spijs: Kalfswang | Uiencompote  | Jus de veau
UIT072 Review: Proefpourri bij Heeren van Sonoy

2. ’t Fnidsen

Next stop: ’t Fnidsen. Zoals we van ze gewend zijn, een heerlijk wijntje, ditmaal een blend van Merlot, Cabernet Sauvignon en Carignan uit de Languedoc-Roussillon. De pastrami is subtiel, zacht en mooi opgemaakt.

Fnidsen - WijnSpijs Wandeling Alkmaar 2020

Wijn: Domaine St. Felix Rouge 🇫🇷
Spijs: Kalfspastrami | Macadamia | Aardappelkrokantje
UIT072 ReviewRestaurant & Wijnlounge Fnidsen: wijn en spijs op niveau

3. Wolf

Wolf is altijd een favoriet bij de culinaire wandelingen! Bij de laatste herfst Amusetour hadden ze een prachtig gedurfd herfstig gerechtje, bij de winter WijnSpijs een heerlijke bisque van kreeft en bij de Amusetour vorige maand een tartaar Livar met truffelcreme en olie van kastanje. Ditmaal verrassen ze met weer een totaal ander gerecht.

Gebakken kabeljauw, knorselderijcrème, een kwarteleitje, gefrituurd kwartelpootje en rozemarijn. Veel smaken en structuren in een mooie combinatie. Daarbij ook een hele lekkere wijn uit de (Franse) Elzas, waarbij de verschillende druiven ook mooi combineren met de variatie van smaken uit het gerecht.

Wolf - WijnSpijs Wandeling Alkmaar 2020

Wijn: Hugel Gentil Alsace 🇫🇷
Spijs: Kabeljauw | Kwartel | Knolselderij
Ook in de: beste cocktails van Alkmaar

#4 Turfmarkt

Nieuw in de WijnSpijs Wandeling: Turfmarkt. In de fijne serre krijgen we  een lekkere wijn/spijs combinatie: bbq zalm op een bouillon van dashi met vlokken van bonito. Door de gedroogde vis vlokken en dashi knalt de umami uit dit gerecht, wat goed geblust wordt door de Chileense Chardonnay. Aan onze tafel geroemd als de beste paring van wijn en spijs.

Turfmarkt - WijnSpijs Wandeling Alkmaar 2020

 Wijn: Mancura Etnia Chardonnay 🇨🇱
 Spijs: BBQ Zalm | Dashi | Bonito

#5 Vito

Restaurant Vito was bij de laatste culinaire wandeling de beste, dankzij een perfecte risotto met malse geroosterde inktvis. De lekkere wijn die ze vorige maand schonken, zien en proeven we ook deze editie weer: de biologische samenstelling van Passerina, Pecorino en Trebbiano.

Ditmaal heeft Vito er wel een nieuw gerechtje bij gemaakt met koolvis, polena en spiering. De witte wijnsaus en kreeftenolie herkennen we ook nog van februari, maar ook dat is geen straf.

Vito - WijnSpijs Wandeling Alkmaar 2020

 Wijn: Ciù Ciù Falerio Oris 🇮🇹
 Spijs: Koolvis | Polena | Kreeftenolie | Witte wijnsaus

6. 1480 Foodbar

1480 gooit succesnummers graag in de herhaling. Dat zagen we de vorige WijnSpijs Wandeling, waar de veelgeprezen tartaar van zeebaars in de reprise ging. En dat zien we deze keer ook: de buikspek met een lak van Hoisin uit de winter Amusetour, met dezelfde Spaanse rode wijn.

Niks mis mee hoor, misschien gaan wij gewoon te vaak mee op een culinaire wandeling 🙂 Voordeel is dat we ons vorige stukje tekst dus ook gewoon kunnen hergebruiken.

1480 - WijnSpijs Wandeling Alkmaar 2020

1480 gaat op de Aziatische tour: buikspek met hoisinsaus, crème van zoete aardappel en gebakken ui. Mooi gebakken, zacht van smaak en lekker in combinatie met de rode wijn. De Rioja Crianza van Conde de Valdemar (85% tempranillo en 15% mazuelo) heeft 14 maanden gerijpt op Amerikaanse eikenhouten vaten. Dit zorgt voor een warme smaak van vanille en zoethout met een vleugje munt.

 Wijn: Tempranillo | Rioja Crianza | Spanje 🇪🇸
 Spijs: Buikspek | hoisin | zoete aardappel | gebakken ui
Ook in de: 3 Tips voor Gin & Tonic van Alkmaar

Meer WijnSpijs

Loop je ook mee?

Wil je ook een middag happen en stappen? Er zijn nog meerdere culinaire wandelingen in 2020. De WijnSpijs Wandeling komt begin september weer naar Alkmaar met een herfsteditie: WijnSpijs Culinaire Wandeling Herfsteditie.

Check snel: Deze culinaire tours staan in Alkmaar (e.o.) op de agenda in 2020

Onze route van Alkmaars restaurants zelf lopen?

Hier vind je de bezochte restaurants:

Kaart wordt geladen...