We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Na de gin tonic test, vonden wij van UIT072 dat het hoog tijd was voor een cocktailtest. Waar kun je in Alkmaar nou terecht voor een echt goede cocktail en welke cocktails zijn dan echte aanraders? Wij zetten de leukste tenten, met de lekkerste cocktails voor je op een rijtje.

De cocktail is ontstaan in de Verenigde Staten. Ten tijde van de drooglegging werd de cocktail echt populair. Aangezien de illegaal gestookte jenever vaak niet smaakte, werd het al gauw een gewoonte om deze met allerlei ingrediënten te mixen.

Onder invloed van de Tiki cultuur ontstonden later de tropisch vormgegeven cocktails zoals de Mai Tai, Zombie en de Blue Hawaii. Het woord cocktail is afgeleid van coctel, het Maya woord voor gefermenteerde vruchtensappen. Via de Spanjaarden werd het in Europa verbasterd tot het Engelse woord cocktail.

Een cocktail is een mengsel van minimaal drie ingrediënten, waarvan er in ieder geval twee drinkbaar moeten zijn en minimaal eentje alcohol moet bevatten. Als een gemengd drankje maar uit twee dranken bestaat, zoals bijvoorbeeld een rum cola, dan is het een mix drankje en geen cocktail.

Kenmerkend voor cocktails is dat er vaak met prachtige kleuren wordt gewerkt, met bijzonder glaswerk en dat de drankjes vaak uitbundig worden versierd. Het is belangrijk dat de garnering ook terugkomt als ingredient.

De mogelijkheden met het mengen van drank is enorm. Er bestaan ook alcoholvrije cocktails, de zogenaamde virgin cocktails of mocktails. Cocktails kun je grofweg indelen in drie categorieën:

  1. all day cocktail, welke lager in alcoholpercentage is, zodat er meerdere genuttigd kunnen worden.
  2. before dinner cocktail en
  3. after dinner cocktail.

Deze verschillen in smaak. De before dinner cocktail is droog en de after dinner cocktail vaak zoet van smaak.

Check snel de lekkerste cocktails van 1480 Food|Bar, Aloha, Wolf en Nola Social.

Cocktail hotspots in Alkmaar

1480 Food|Bar

1480 Food|Bar is de plek waar we starten met onze cocktailtest. Hier vind je een gevarieerde cocktailkaart met een aantal classics. Naast deze klassiekers hebben ze ook maandelijks verschillende signature cocktails op de kaart staan waardoor de kaart erg gevarieerd blijft. Verder vinden we een tweetal shared cocktails op de kaart en een aantal mocktails.

Wat kun je zoal verwachten bij 1480 Food|Bar?

1480-walkingdead-samen

Cocktail: The Walking Dead
Ingrediënten:Bacardi Carta Negra | Bacardi Reserva | Bacardi 4 años | Bacardi Carta Oro Monin Chai Tea | Peychaud Bitters | Monin Amandelsiroop | Limoensap | Ananassap Grapefruitsap | Passievruchtpuree

Deze shared cocktail is indrukwekkend om te zien. Hij is afgeleid van een klassieke Tiki cocktail. 1480 Food|Bar heeft er een eigen draai aan gegeven, maar hij is gebaseerd op de Zombie. Bijzonder is dat 1480Food|Bar de enige bar is in Alkmaar met het shared cocktail concept. We raden jullie aan een cocktailmaatje te zoeken, want dit is een stevige cocktail die je zeker niet even alleen wegtikt. Het is ook niet gewoon een cocktail, maar een ervaring.


1480-pornstar-martini

Cocktail: Passionfruit Pornstar Martini
Ingrediënten: Eristoff Vodka | Passievruchtpuree | Monin Vanillesiroop

De meest verkochte cocktail bij 1480 Food|Bar. Deze valt absoluut onder de after dinner cocktails. Als je een liefhebber bent van zoete drankjes, is dit zeker een aanrader. Gegarneerd met verse passievrucht ziet hij er niet alleen prachtig uit, maar de verse passievruchtpuree geeft hem ook een heerlijke tropische smaak.


Cocktails-1480-Alkmaar-1
Cocktail: Safe sex on the beach
Ingrediënten: Monin Framboos | Cranberrysap | Jus d’orange | Ananassap | Watermeloen

Een heerlijke cocktail voor de BOB. Deze alcoholvrije cocktail is een frisse, fruitige verschijning. Mocht je om wat voor reden dan ook (tijdelijk) geen alcohol kunnen nuttigen, mis je dat met deze geweldige cocktail ook (bijna) niet.

1480-trio-tweede-ronde

Tijdens een tweede cocktailronde probeerden we ook nog dit drietal: Mojito, Dark & Stormy en de Long Island Iced Tea

Aloha

Aloha

aloha-cocktail-trioVoor de echte Tiki ervaring moet je bij Aloha zijn. Sinds Aloha verhuisd is van de Gedempte Nieuwe Sloot, naar de Platte Stenen Brug heeft Fitz z’n cocktailkaart nog meer uitgebreid. Wij mochten er een viertal testen.

Wat kun je bij Aloha zoal verwachten?

Cocktailtest Alkmaar Mojito Aloha

Cocktail: Mojito
Ingrediënten: Bacardi Rum , fresh mint & lemon, soda & rietsuiker

Een echte klassieker in cocktailland. De Mojito vindt zijn oorsprong op Cuba en is van origine bedoeld als medicijn. Tegenwoordig is hij in het uitgaansleven populair, met name vanwege zijn verfrissende smaak. De Mojito bij Aloha is erg fijn van smaak, precies zoals deze klassieker hoort te zijn. Mocht je nou van een iets sterkere Mojito houden, is er altijd de mogelijkheid om er een extra shotje rum bij te bestellen.

Cocktail Aku Aku Aloha

Cocktail: Aku Aku
Ingrediënten: Bacardi rum, perziklikeur, citroensap, verse munt & ananas chunks

Welke je zeker moet bestellen als je een bezoekje brengt aan Aloha is de Aku Aku. Het verhaal achter deze cocktail is dat een Aku Aku de geest van je voorouder is. Als je goed voor de Aku Aku zorgt, zorgt deze weer voor jou. Voed je eigen Aku Aku met deze heerlijke cocktail, een van onze favorieten.

Cocktail Blue Hawaii Aloha

Cocktail: Blue Hawaii
Ingrediënten: Blue Curaçao, Malibu Rum, kokosmelk, en verse stukken ananas.

Voor alle Elvis Presley lovers is er de Blue Hawaii. Een friszoete cocktail met verse stukjes ananas. De Blue Curacao geeft deze cocktail een prachtig lichtblauw kleurtje.

Cocktail El Diablo

Cocktail: El Diablo
Ingrediënten: Tequila Silver, Creme de Cassis, citroensap, tabasco & gingerale.

Deze cocktail doet zijn naam eer aan. De gepeperde duivelshoorntjes geven al een stukje bloot van wat je gaat proeven. Een pittige cocktail die zeker nog even nasmeult in je slokdarm. Voor de echte durfal.

Ons avontuur bij Aloha zat er na dit kwartet op. Fitz is echter bezig met een een speciale ingebouwde cocktailbar en een nieuwe kaart, met nog meer cocktails, dus wij komen zeker terug!

Wolf

Wolf

Ook Wolf mag niet ontbreken op dit lijstje. Hoewel cocktails niet het eerste is waar je aan zou denken als je Wolf binnenstapt, hebben ze absoluut een goede cocktailkaart. Kenmerkend zijn de verschillende varianten op de Mojito, de classic cocktails en daarnaast serveren ze ook een aantal verschillende varianten op de gin tonic.

Wat kun je bij Wolf zoal verwachten?

wolf-apple-pie-mojito

Cocktail: Apple Pie Mojito
Ingrediënten: Munt, Caramelsiroop, Bacardi Oakhart, kaneel, Granny Smith & appelsap

Een verrassende, winterse variant op de klassieke Mojito. In onze ogen de ultieme wintercocktail. Het is alsof je een appeltaartje aan het drinken bent.

wolf-unicorn-cocktail

Cocktail: Unicorn Cocktail
Ingrediënten: Gordon’s Pink Gin, rood fruit, cotton candy, spikkels & tonic

Een feestje in een glas. Hoewel deze cocktail er door zijn girly verschijning ongelooflijk zoet uitziet, valt dat qua smaak reuze mee. Onder de laag suikerspin, eetbare glitter en disco dip vinden we een frisse gin tonic.

wolf-limoncello-martini

Cocktail: Limoncello Martini
Ingrediënten: Ketel One wodka, limoncello, eiwit, cranberry & citroen

Deze cocktail heeft een zoetje, een zuurtje en een bittertje en het eiwit brengt alle smaken mooi in balans. Leuk detail zijn de rietjes bovenop die zo zijn neergelegd dat ze een # vormen.

Nola Social

Nola Social

nola-roy-bartender

Bartender Roy mixt geconcentreerd de signature cocktails.

Last, but zeker not least, staat Nola Social op ons lijstje. Hoewel we het op de website niet echt terug konden vinden, werd ons door echte cocktailkenners op het hart gedrukt absoluut een bezoekje te brengen aan Nola en dan naar Roy te vragen.

Wat kun je bij Nola Social zoals verwachten?

nola-poir-choclat

Cocktail: Poire et Chocolat
Ingrediënten: pear wodka, verse passievruchtpuree, choclat blanc syrup, slagroom, & selfmade aardbei caramel

Een plaatje om te zien. In eerste instantie proef je voornamelijk de peer, maar in de nasmaak is duidelijk de zoete witte chocolade aanwezig. Deze bijzondere signature cocktail behoort zeker tot ons lijstje favorieten.

nola-sweet-carolina

Cocktail: Sweet Carolina
Ingrediënten: Hendrick’s Gin, Cranberry, Elderflower, Peychaud bitter, Angostura bitter & grenadine

Een andere signature cocktail van Roy is de Sweet Carolina. Deze rozige cocktail ziet er dan wel heel “sweet” uit, er zit zeker een klein bittertje in wat haar net dat beetje pit geeft. Een absolute aanrader.

nola-old-fashioned

Cocktail: Old Fashioned
Ingrediënten: Bourbon, rietsuiker, Angostura bitter & sinaasappelschil

Deze “stevige” cocktail is een echte klassieker die niet in ons lijstje mag ontbreken. Extra leuk opgemaakt met de twist van sinaasappel.

nola-pornstar-martini

Cocktail: Pornstar Martini
Ingrediënten: Wodka, selfmade passievruchtpuree & vanillelikeur

Deze klassieker hebben we natuurlijk ook al eerder mogen proeven. We vinden het bijzonder om te ervaren hoe iedere tent zijn eigen draai geeft aan de verschillende klassieke cocktails. De vanille likeur geeft deze Pornstar een prettige, zachte nasmaak.

nola-blueberry-garden

Cocktail: Blueberry Garden
Ingrediënten: verse selfmade bosvruchtenpuree, cranberry, Elderflower, limoensap & Peychaudbitter

Ook in dit rijtje een alcoholvrije variant. De Blueberry Garden doet zijn naam eer aan, neem een slokje, sluit je ogen en waan je in een tuin vol bessen.