We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Terugblik Amusetour Alkmaar 2019: herfsteditie

Heerlijk NelVitoGranada1480

Vaste prik in oktober: het is weer tijd voor Amusetour Alkmaar! Een herfstige zondagmiddag, 7 restaurants, 7 hapjes en… 7 wijnen, wijnen, wijnen. Proef je mee?

Voor UIT072 was het een lustrumeditie. Na 2018, 2017, 2016 en 2015 was het gisteren de vijfde keer dat we met de herfsteditie van de Amusetour meelopen. En zelfs de tweede keer van 2019 dat we gingen wijnen en proeven.

Begin dit jaar mochten we ook genieten van de eerste wintereditie van Amusetour Alkmaar. In onze review beschreven als “een van de beste amusetours tot nu toe“. Weten de deelnemende restaurants dat niveau te overtreffen?

Je leest het in de kleine terugblik op de 7 hapjes en wijntjes die we voorgeschoteld kregen:

#1 Heerlijk Nel

Gepekelde en gemarineerde zalm (Amusetour @ Heerlijk Nel)

We starten bij Heerlijk Nel. Best fijn om die trap naar boven niet pas ná 6 wijn te hoeven lopen. Nog fijner dat we gelijk al goed van start gaan: de zalm (huisgepekeld en gemarineerd in bietensap) is heerlijk in de combinatie met een krokantje van serranoham, zalmmousse, zeekraal en wasabimayonaise.

De Grüner Veltliner biedt een fris tegengewicht. Bediening en ambience zijn als altijd top in orde. We zijn goed van start!

 Amuse: Gepekelde en gemarineerde zalm | rode biet | serranoham | zeekraal
 Wijn: Grüner Veltliner 🇦🇹
UIT072 Review: Bistro Heerlijk Nel: lekker eten in een huiselijke sfeer

#2 Vito

Piadina Porchetta (Amusetour @ Vito)

Vito doet zijn Italiaanse basis eer aan met een Piadina Porchetta. De Piadina is een soort Italiaanse tortilla of flatbread. Ditmaal dus gevuld met buikspek, lekker gekruid, mals van binnen en knapperig van buiten. Lekker met de toefjes gepofte knoflookcrème.

De Chianti is fruitig, drinkt makkelijk weg, maar is vol genoeg om tegengewicht te bieden aan de porchetta.

 Amuse: Piadina Porchetta
 Wijn: San Pietro Chianti Classico 🇮🇹

#3 Granada

Pintxos van de Pintxosbar (Amusetour @ Granada)

We blijven in mediterrane sferen: Granada presenteert, net als bij wintereditie in februari, hapjes uit de inmiddels befaamde pintxosbar. We vullen ons bord met een mini maaltijd: vooraf gerookte zalm, als “hoofdgerecht” buikspek met zuurkool en als dessert Cabrales (Spaanse blauwgeaderde koeienkaas) met peer en walnoot.

De wijn is als altijd goed verzorgd bij Granada. Als enige restaurant geven ze de keuze uit 2 wijnen die allebei prima combineren met de gerechtjes. Beide Spaans natuurlijk: een Rioja van Garnacha, Syrah, Cabernet Sauvignon, Tempranillo en een Albariño (aromatisch, fris, licht).

 Amuse: Diverse Pintxos van de Pintxosbar
 Wijn: Spaanse Albarino en Rioja 🇪🇸
UIT072 Review: Ontdek Granada 2.0: op z’n Spaans
Tip: Elke zaterdagmiddag is de tapasbar geopend met wisselende pinxtos

#4 Nola Social

Okonomiyaki Chicken (Amusetour @ Nola Social)

Na het voorproefje van Javaanse Meisjes afgelopen maandag, schuiven we voor de tweede keer binnen een week aan bij Nola Social. Nog even onder de oude naam en zonder Ron Blaauw, maar wel met Oosterse smaken.

De Okonomiyaki (お好み焼き) is een Japanse hartige pannenkoek, met erbovenop een krokante kip en afgetopt met Japanse (Kewpie) mayonaise en Wakame (zeewiersalade).

De wijn is Italiaans en smaakt net zo mooi als de fles oogt. Dieprood, zwoel en rond met zachte tanines.

 Amuse: Okonomiyaki Chicken | Kewpie | Wakame
 Wijn: Pasqua Desire Lush Primitivo 🇮🇹
UIT072 Review: Nola Social wordt Javaanse Meisjes (en wij mochten alvast proeven)

#5 Til38

Mini burger met pulled pork (Amusetour @ Til38)

Nieuwkomer deze editie: Til38. De mini burger met pulled pork is lekker, maar valt moeilijk te vergelijken met al het culinaire geweld van de andere restaurants deze Amusetour. Prima voor de afwisseling.

Over de wijn valt niet veel (positiefs) te melden. De matige Merlot werd geserveerd in een Port-glas (!), zonder verdere uitleg. Klein verbeterpuntje voor de volgende editie 😉

 Amuse: Mini burger | pulled pork
 Wijn: Rode Merlot 🇨🇱
UIT072 Review: Til38: De moeite waard om te delen

#6 1480 Food Bar

Zeebaarstartaar | soja | limoenmayo (Amusetour @ 1480)

Op naar de Mient voor de (wat ons betreft) overduidelijke winnaar van deze Amusetour!

Met de tartaar van zeebaars, gecombineerd met limoenmayonaise, schuim van komkommer en gember en een krokantje van kletskop, schotelt 1480 een gerechtje voor dat in een sterrentent niet zou misstaan. Genieten!

De Zuid-Afrikaanse witte wijn is droog, fris en fruitig en combineert perfect bij het gerecht. Wauw.

 Amuse: Zeebaarstartaar | soja | limoenmayo
 Wijn: Spier Chenin Blanc 🇿🇦
Ook in de: 3 Tips voor Gin & Tonic van Alkmaar

#7 Wolf

Aardappelpuree | runderstoof (Amusetour @ Wolf)

Ook Wolf komt deze editie met stip in onze top 3 favorieten!

Ze pakken uit met een gedurfd herfstig gerechtje. Een boterzachte aardappelpuree met gerookte boter, met een zacht gegaarde runderstoof en een lepeltje met ganzenlever.

Heerlijke herfstige, verwarmende smaken, die goed combineren met een lekker rood wijntje. De Shiraz heeft veel zon gehad in Australië, is donkerrood en matcht mooi met de hints van kruiden en vanille.

 Amuse: Aardappelpuree | runderstoof
 Wijn: Sutton Hill Shiraz Prestige 🇦🇺
Ook in de: beste cocktails van Alkmaar

Afsluitend

Voor de eerste keer lopen we twee keer de Amusetour Alkmaar in één jaar. En nog steeds raken we niet uitgekeken: een afwisselende route met wijnen en gerechten van over de hele wereld. Een soort culinaire vakantie in eigen stad.

Waar we de vorige editie nog een tikje kritisch waren over enkele deelnemers, is het goed om te zien (en te proeven) dat vaste deelnemers blijven vernieuwen en verbeteren. Eervolle vermelding voor 1480 en Wolf deze editie, met lekkere en gedurfde gerechten.

Wil je ook een middag happen en stappen? Er zijn nog meerdere amusetours dit jaar. In Alkmaar is de volgende editie in februari. Extra aanrader: komende maand is er nog een Culinaire Biertour in Alkmaar waar de laatste kaarten nu in de verkoop gaan.

Onze route van Alkmaars restaurants zelf lopen?

Hier vind je de bezochte restaurants:

Kaart wordt geladen...