We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Matthijs Becker  Robert van der Eng   Niels Goedel

The Blue Zone is Alkmaars nieuwste culinaire aanwinst aan de Noorderkade. Een restaurantconcept gevormd rond de 5 zogenaamde Blue Zones, gebieden in de wereld waar mensen opvallend lang leven. 

The Blue Zone is bedacht en opgericht door Peter en Tim. Twee Alkmaarse horeca-mannen, Peter kennen we van Café Jong Belegen en de organisatie van festivals als Alkmaar Smult, Kaaspop en Devotion. Tim heeft gewerkt in verschillende restaurants en bars in de binnenstad van Alkmaar. Samen bedachten ze dat het tijd was om een restaurant op te zetten met een helder en aansprekend concept op de plek waar voorheen Restaurant Bitemark zat.

De mooie ruime zaak in een opkomend gebied, met een riant terras waar je het langst in de stad van het avondzonnetje kan geniet. Uitzicht op de binnenstad en een leuke samenwerking met herenmodezaak Only For Men maakten de keuze om deze stap te maken erg makkelijk.

Chef-kok Harrit heeft jarenlang bij Abby’s in de keuken gestaan en krijgt bij The Blue Zone alle creatieve vrijheid om het beste uit de 5 zones in heerlijke gerechten te verenigen. Hierbij wordt hij bijgestaan door kok Yvonne, waarover we al eerder enthousiast schreven bij onze review van De Kamer.

Bediening @ Blue Zone Alkmaar

Blue Zones

De Blue Zones zijn de plekken op de wereld waar mensen gemiddeld het oudst worden. Sardinië in Italië, Okinawa in Japan, het schiereiland Nicoya in Costa Rica, Ikaria in Griekenland en het slaperige plaatsje Loma Linda in Californië. Allemaal gebieden waar de bewoners net ietsje ouder worden dan in de rest van de wereld.

Gezond en lekker eten, regelmatig nuttigen van een wijntje, zo min mogelijk stress, vriendschappen en familie zijn belangrijk in deze gebieden. En nu dus ook bij Restaurant The Blue Zone.

🇮🇹 Sardinie, Italie
Op dit Italiaanse eiland in de Middellandse zee wonen de meeste 100-jarige mannen ter wereld. Steile straten, hechte familiebanden, respect voor ouderen, een cultuur waarin vrouwen de meeste stress van het gezinsleven opvangen en een eenvoudig traditioneel eetpatroon dragen bij tot deze lange levensduur. Hoeksteen of hoekstenen in dit dieet zijn de Minestronemaaltijd en zuurdesembrood.
🇬🇷 Ikaria, Griekenland
In de Egeïsche zee ten zuiden van het eiland Chios en naast Samos ligt het eilandje Ikaria. Echt een geheim om oud te worden hebben de bewoners op Ikaria niet. Wel eten ze veel vers fruit en groenten, die ze zelf op het eiland verbouw. Aangevuld met olijfolie, wijn, groene thee en verse vis dineren ze op Ikaria erg gevarieerd en gezond. Het werk op de akkers en hun actieve leven houdt de bevolking hier fit en ondanks het harde werken missen ze geen moment voor vermaak en ontspanning. De combinatie van een actief leven, gezonde voeding, hechte familiebanden en de belangrijke rol van ouderen op het eiland zorgt ervoor dat mensen hier gemiddeld 10 jaar ouder worden dan in de rest van Europa
🇯🇵 Okinawa, Japan
De mensen in Okinawa hebben drie keer zo veel kans de honderd te halen als inwoners van de VS. Dit komt natuurlijk mede door hun ontzettend gevarieerde dieet. Ook het aantal vrouwen met borstkanker ligt er twee keer zo laag, hartziekten komen bij beide seksen een derde of een kwart zo vaak voor, en slechts een tiende of een twaalfde van de ouderen overlijdt aan alzheimer.
🇨🇷 Nicoya, Costa Rica
Nicoya is een schiereiland en provincie in het westen van Costa Rica. En behalve de enorme biodiversiteit en prachtige stranden ligt nergens in Noord- en Zuid-Amerika de levensverwachting van volwassenen hoger dan hier. Een gezond eetpatroon, levenslange vriendschappen, een leefomgeving die aanspoort tot continu bewegen, en dagelijkse, stressverlagende rituelen zijn van belang. In Nicoya zijn al deze elementen aanwezig, het traditionele ontbijt in dit gebied behoort tot de gezondste ter wereld.
🇺🇸 Loma Linda, Californië, VS
Misschien wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Wat op een plek 180 km bij de thuisstad van Taco Bell en McDonalds ligt een gemeenschap waar de levensverwachting dankzij een gevarieerd dieet ruim 7 jaar hoger ligt dan in de rest van Californië, In Loma Linda leeft een gemeenschap van zevendedagsadventisten die sinds jaar en dag een op de Bijbel geïnspireerd dieet volgt. Volkoren granen, fruit, noten en groenten zorgen volgens deze spijsleer voor kracht, uithoudingsvermogen en een scherp denkvermogen.
The Blue Zone is een tikje verstopt onder hysterische borden

Tikje verstopt onder hysterische borden

Vanaf de brug over het kanaal is het terras van The Blue Zone goed te zien. Gelukkig maar, want het restaurant zelf gaat een beetje verscholen in de plint van het winkelcentrum onder de hysterische borden van de MediaMarkt en de Decatlon. Daar zie je van binnen dan weer helemaal niks van.

Het restaurant zelf heeft een relaxed, fris en open karakter met achterin nog een ruimte waarin je heerlijk in een paar chesterfields kan hangen. Als we gaan zitten valt eigenlijk al gelijk op hoe ontzettend enthousiast, attent en vooral blij de bediening is. De sfeer is in ieder geval goed.

Vega en Vegan

Opvallend aan de menukaart is dat meer dan de helft van alle gerechten vegetarisch zijn. Dit past natuurlijk helemaal in het spijsleer van de Blue Zones waarin plantaardig en natuurlijk eten erg belangrijk is. Toch valt het in het Alkmaarse horecalandschap wel op ook omdat ze zich niet prominent als vega restaurant op de kaart zetten.

In ieder geval zien alle vegetarische gerechten er veel belovend uit, wat te denken van Miso Aubergine of een Mais-Kikkererwtenburger en wie heeft er ooit een Ceviche van Palmharten gehad? Onze nieuwsgierigheid is gewekt.

Keuken @ Blue Zone Alkmaar

Chefs Harrit en Yvonne aan het werk

Verrassende smaken

We beginnen met de (sukade) steak met balsamico en pane carasau, een traditioneel plat Sardinisch brood. Het in smalle reepjes gesneden vlees is waanzinnig mals en top op smaak. Dit smaakt naar meer!

En meer komt er gelukkig ook in de vorm van gamba’s met miso en Edamame, een klein maar smakelijk tripje naar Japan.  De grote verrassing van deze ronde was de eerder genoemde ceviche van palmharten. Een duidelijke knipoog naar Costa Rica. Ceviche is oorspronkelijk een visgerecht uit Latijns Amerika, maar door de vis te vervangen voor palmharten komen de smaken van de tijgermelk (de ceviche marinade van citrus, ui, gember en chili) heel erg mooi naar voren.

Als we dit elke dag mogen eten is heel oud worden een koud kunstje.

Heel veel kleur en nog meer smaak

Tijd voor de hoofdgerechten! Op tafel komen de gegrilde groenten met hummus, granaatappel en Sumac, een prachtig kleurrijk bordje vol met perfect gegrilde groente, een lekkere humus, we hebben bij dit gerecht eigenlijk geen idee in welke Blue Zone we terecht zijn gekomen, maar omdat Grieken gek zijn op groentes en grillen houden we het op Ikara.Hoofdgerechten @ Blue Zone Alkmaar

De vis van de dag is een zeewolf die wordt geserveerd met noodles in een gerechtje waarin de noodles misschien nog wel smaakvoller zijn dan de perfect gegaarde zeewolf. Onze laatste bordje is er weer een van Sardinië: rigatoni met kippendij, citroen, salie en spinazie, grote pasta met malse kip en bekende Italiaanse smaken. Gewoon goed dus.

Ook voor de zoetekauw

We zijn toe aan onze desserts. Hoewel suiker in de Blue Zones eigenlijk een beetje wordt ontmoedigd, worden wij wel heel erg gelukkig van onze laatste ronde langs deze gebieden. Een gerechtje uit Californië dit keer, een lekkere carrotcake met bloedsinaasappelijs en abrikozen.

Voor de gegrilde ananas met yoghurtijs zijn we weer even terug in Costa Rica en voor de sgroppino zijn we weer heel even in Italië. (Ja, we weten dat er op Sardinië waarschijnlijk nog nooit een sgroppino is gedronken, maar dat maakt ons even helemaal niks uit want goed was ie.)

Carrot Cake @ Blue Zone Alkmaar

Sinds kort bestaan de Blue Zones dus niet meer uit 5 gebieden maar 6. We hebben Alkmaar aan de blauwe zones toegevoegd we waren verrast door de fijne sfeer en smaakvolle culinaire creaties. Hoewel we er misschien geen jaar langer door leven hebben we echt genoten.

Eén van de andere belangrijkste geheim van oud worden is geluk en gelukkig zijn we na vanavond zeker.

Meer over The Blue Zone

Goed om te weten

  • Op de lunchkaart staan varianten van gerechten die je op de dinerkaart tegenkomt aangevuld met sandwiches op zuurdesembrood en flatbread-tosti’s voor de kinderen
  • Ook voor een borrel kan je bij The Blue Zone uitstekend terecht. Met  borrelhapjes als boquerones (ansjovis in azijn), Takoyaki (inktvis) en haystacks sluit de borrelkaart ook helemaal bij het concept. Er is overigens ook een bitterballetje te bestellen hoor.
  • De kaart wordt doorlopend aangepast of uitgebreid met nieuwe lekkere (vega) gerechten.

The Blue Zone

Noorderkade 122
1823 CJ Alkmaar

072 – 2001484
Facebook
thebluezonerestaurant.nl

Openingstijden

  • Maandag 12.00 uur – 18.00 uur
  • Woe – Za 10.00 uur – 0.00 uur
  • Zondag 12.00 uur – 0.00 uur

Kaart wordt geladen...