Al zolang UIT072 bestaat, is ’t Stokpaardje één van de favoriete restaurants van het team. Met een nieuwe chef-kok gaat deze klassieker in de Vrouwenstraat een nieuwe fase in. Wat gaat er veranderen en wat blijft hetzelfde? Tijd voor een nieuw bezoekje!
Zo’n 20 jaar werd ’t Stokpaardje gerund door Eric Muller (als maître d’hôtel) en Ton van den Boogaard (als chef-kok). Eric is nog steeds de charismatische gastheer, ondersteund door Joep de Groot en Fabienne Bakker. Maar in de keuken is een kleine vernieuwingslag doorgevoerd.
Na het pensioen van Ton nam Casper Glas (Posthoorn, TOV) in 2019 het stokje over. Hij zorgde dat het niveau van de keuken op pijl bleef en loodste met zijn keukenteam het restaurant door de lastige coronatijd heen. Na 2 jaar werd het voor Casper tijd voor een nieuwe uitdaging.
Sinds afgelopen maand is Robbert Kuper (30) de nieuwe chef-kok van ’t Stokpaardje. Robbert werkte eerder bij ’t Sluisje en De Vestibule en vorig jaar mochten we al genieten van zijn kookkunst bij ’t Kantoor. Samen met sous-chef Bas Kaandorp (23, Fernando’s) zorgt hij voor nieuw fris elan in de zaak.
Gastvrouw Fabiënne Bakker verdiende in 2019 nog een Medal of Excellence bij de WordSkills in Rusland. In 2018 won ze het NK Beroepen al in de categorie Gastheer/Gastvrouw, waarna ze gescout werd door het prestigieuze Ciel Bleu / Hotel Okura (2 sterren ✽✽) in Amsterdam. De Alkmaarse vervolgt haar carrière nu dus in eigen stad.
Eigenaar Eric Muller is blij en trots met zijn nieuwe team in de keuken: “Door het aantrekken van Robbert en Fabienne is het team klaar is om stappen te zetten naar een nog verfijnder niveau.”
Jong ambitieus team
Robbert: “We willen met het team het oude klassieke behouden, maar er wel een noodzakelijke moderne twist aan geven.”
De sterke punten van ’t Stokpaardje blijven mede behouden door de sommeliers Joep de Groot en Eric. Samen maken deze vertrouwde krachten de wine pairings bij de culinaire creaties van Robbert en Bas.
De kern van ’t Stokpaardje blijft dus de klassieke Franse keuken in een maandelijks wisselend menu. Zo genoten wij deze avond onder andere van een marbré van kalfsborst met ingelegde bundelzwammen en escalopes van gebakken eendenlever met in calvados gekarameliseerde peer. Jummie!
De moderne twist proeven we vooral in de nieuwe combinaties: dukkah kruiden (Egyptisch mengsel van geroosterde noten, sesamzaad en specerijen) bij de klassieke bavette, dahi lak bij de gerookte botervis en hoisinlak bij de eendenborst (bekender van de Pekingeend dan van de Franse keuken).
Ultiem genieten van 7 gangen
Met alle veranderingen zijn we blij dat onze favoriete menukeuze is behouden: het verwenarrangement. Uniek in Alkmaar! En perfect voor als je (zoals wij) last hebt van keuzestress bij teveel lekkere opties.
Voor een vast bedrag wordt je ontvangen met een huisaperitief, geniet je van een 7 (zeven!) gangen verrassingsdiner én krijg je bij elke gang een passende wijn. Je sluit af met koffie met huisgemaakte friandises en hebt de garantie van een avondvullende culinaire avond (zonder verrassingen bij de rekening). Dikke aanrader!
De gerechtjes zijn (gelukkig) een slag kleiner dan in de 3, 4, 5 of zelfs 6 gangenmenu’s. Die opties heb je natuurlijk nog steeds (vanaf € 39,50 voor 3 gangen, exclusief wijn). Het verwenarrangement wat wij hadden, is € 99,50 (all-in).
- Marbré van kalfsborst, ingelegde bundelzwammen, radijs, piccalilly crème, gerookte sjalotten en prei hooi.
- Gerookte botervis met dahi lak, olie van bieslook, brandade, avocado crème en gamba.
- Bouillabaisse met een rouille toastje.
- Gebakken eendenlever escalopes, ingelegde zilveruitjes, brioche en in calvados gekarameliseerde peer.
- Zeebaars en croûte met een kreeftenjus, inktvis pasta en gekleurde tomaatjes.
- Op lage temperatuur gegaarde bavette, dukah kruiden, gebrande hazelnoten, pompoen crème vogelnestje van wortel, compote van pompoen en groene asperges.
- Groene appelbavarois, merengue van appel, crumble van witte chocolade en groene thee ijs.
Leuk om te weten
- Elke maand verandert het menu.
- Vanaf 1 november is ’t Stokpaardje 7 dagen per week geopend.
- In 2017 deden we een eerdere review van ’t Stokpaardje, bij de oude chef.
- In coronatijd kwam SBS6 langs bij ’t Stokpaardje n.a.v. onze viral video.
- De coronainitiatieven van Eric belichtten we in ons item Van restaurant naar takeaway.
Openingstijden
- Do-ma: 18.00 uur – 01.00 uur
- Di-wo: gesloten
- Vanaf 1 november 7 dagen geopend