We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Mitchel    Frits    Niels

Het nieuwste restaurant van Alkmaar is pas geleden geopend aan de Peperstraat. Fernando’s is een knus en kleinschalig restaurant, gestart door twee vrienden die het tijd vonden om voor zichzelf te beginnen. En met succes, want wat hebben wij overheerlijk gegeten!

Fernando’s

Het pand op het hoekje van de Peperstraat heeft de afgelopen jaren veel verschillende horeca-bestemmingen gekend. Zo zaten hier eerder o.a. een hotelreceptie, Café Plan C, Café de Appel en meest recent Saigon Streetfood Café. De nieuwste bestemming is wat ons betreft het meest veelbelovend.

Bij binnenkomst werden we enthousiast welkom gegeten door mede-eigenaar Mark. Wat ons direct opviel was dat het van binnen mooi opgeknapt is. Alleen de stoelen uit het vorige restaurant zijn achtergebleven.

Het unieke aan Fernando’s is dat ze geen menukaart hebben, maar elke week een wisselend drie, vier of vijf gangen menu mét bijpassende wijnen. Het leuke hiervan is dat je gerechten voorgeschoteld krijgt die je misschien zelf niet snel zou bestellen.

Wij kozen voor het viergangen diner, bestaande uit alleen maar (verse) biologische en seizoensgebonden ingrediënten.

Eet smakelijk!

Fernando's Alkmaar: rilette van gevogelte

Rilette van gevogelte

Fernando's Alkmaar: knoflooksoep met paddenstoelenkroket

Knoflooksoep & paddenstoelenkroket

We begonnen ons culinaire avontuur (zoals gebruikelijk) met het voorgerecht. Fernando schotelt ons een rillette van gevogelte voor, met littlegem, gember/sereh mayonaise, gepekelde ui, zoetzure komkommer. En als krokantje een papadum.

Geen magere start, maar een erg lekkere combinatie. Wat een traktatie!

Op naar het tussengerecht: een heerlijk soepje van knoflook met een tuille van parmazaan. Het kroketje van paddenstoelen gelakt met hoisin, gedipt in pinda-koriander kruim gaf bij dit gerecht net die extra bite!

Even kletsen

Na het tussengerecht werden we vergezeld door de chef, Fernando Jonker. We kenden Fernando nog van ons eerdere bezoek aan The Bourbon Room in Bergen. Dat hij goed kon koken, wisten we al. Maar wat is zijn achtergrond?

Fernando’s roots liggen in Colombia, hij is op vijfjarige leeftijd geadopteerd. Fernando had dezelfde jongensdroom als de meeste jongens: profvoetballer worden. Naast zijn aspiratie om profvoetballer te worden had Fernando nog een droom: chefkok worden, en gelukkig voor ons is hij daarin geslaagd!

Fernando raspt ParmezaanNa zijn opleiding psychologie is hij in de leer gegaan bij Hans Kamm sr. in Nero’s Place. Daar is hij gaan beseffen dat koken zijn grote liefde is. Na een leerzame periode bij Nero’s Place is hij gaan werken in verschillende restaurants, waaronder bij La Locanda in Heiloo en bij de eerder genoemde The Bourbon Room in Bergen.

Dat laatste restaurant is in een korte tijd uitgegroeid tot een succes, hij kijkt dan ook terug op een fantastische tijd. Maar nu was de tijd rijp om, samen met zijn jeugdvriend Mark, voor zichzelf te gaan beginnen.

Mark Zomers is in zijn tienerjaren de horeca in gerold. Toen hij zijn middelbare school afgemaakt had is hij begonnen aan de koksopleiding. Koken is dan ook één van zijn passies, maar vind het vak van gastheer nog leuker.

Mark is gestart bij bar Gezellig in Bergen, is daarna gaan werken bij restaurant Julie en belandde uiteindelijk bij Blooming Beach.

Mooie gerechtjes, met smaak bereid

Fernando's: bavette van rund

Bavette van Iers rund

Met hoge verwachtingen en een goed glas wijn begonnen we aan het hoofdgerecht: een bavette van graangevoerde Ierse rund, crème van pompoen, geroerbakte taugé, geroosterde bloemkool, afgemaakt met een jus van marsala en kalf.

De medium bavette had een perfecte cuisson. De texturen van de geroosterde bloemkool en de zachte pompoencrème maakten het tot een mooi geheel. Maar vooral: wederom erg lekker.

Het dessert was misschien wel mijn favoriet. Verschillende structuren van chocola: mousse (met ras el hanout), canache en crumble, vergezeld door aardbeien in frambozenazijn en aardbeiengel. Wat een verrukkelijke combinatie!

De faam was Fernando vooruit gesneld, na onze eerdere positieve ervaringen van zijn kookkunsten bij The Bourbon Room. Maar in zijn nieuwe restaurant maakt hij het wederom waar! Een verrijking voor Alkmaar en een aanrader voor je volgende culinaire uitje.

Meer over Fernando’s

Fernando’s

Peperstraat 1
1811 LX Alkmaar

Instagram
Facebook

Prijzen

  • 3 gangen voor €29,50
  • 4 gangen voor €34,50
  • 5 gangen voor €39,50

Openingstijden

Ma: 17:00 – 23:45
Di & wo: gesloten
Do, vr: 17:00 – 23:45
Zo, zo: 14:00 – 23:45

Locatie Fernando’s Alkmaar

Kaart wordt geladen...