We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Een echt pop-up restaurant in Alkmaar! Vanaf 13 januari is De Filantroop geopend in comfortstore Kowalski. Wij namen een kijkje op de openingsavond en proefden natuurlijk de biologische en verfijnde gerechten.

Pop-up restaurant in Kowalski

Kowalski, dat is toch dat leuke koffiezaakje in de Oude Stad met ingangen aan het Fnidsen en het Luttik Oudorp? Dat klopt! Maar de komende maanden kun je hier op woensdag t/m zaterdag ook ’s avonds terecht. Dan verandert de koffiebar annex lunchroom annex winkel in een knus restaurantje.

Wim kookt bij Pop-up Restaurant De Filantroop

Bij binnenkomst is gelijk duidelijk waarom dat een goed idee is: de charme van Kowalski gecombineerd met lekker eten. Er staan slechts een handjevol tafels en chef-kok Wim staat vlak ernaast zijn gerechten te bereiden. Op deze openingsavond zitten er 10 personen in dit pop-up restaurant, wat een soort huiskamergevoel geeft.

“Smaken, consistenties, gerechten creëren. Een avond waar je de liefde voor het leven deelt, dat wat mij inspireert.”

Wim Derksen (De Filosoof)Chef-kok Wim Derksen is nog bekend van restaurant ’t Landwijff, tot 2015 gevestigd in hartje Alkmaar (hoekje Kapelsteeg en Laat). Jeroen Klepper (chef bij Fabbrica Bergen en Patron Cuisinier bij Popup Pura) bracht Wim op het idee om een pop-up restaurant te starten in een bestaande lunchroom. Door het delen van het pand, de lasten, keukenwaren en producten zorgt Wim samen met Kowalski voor een duurzame onderneming.

Overdag draaien Quinda en Sabine hun winkel en koffiebar, ’s avonds verzorgt Wim een diner die in lijn staat met de visie van Kowalski: lekker, biologisch en genieten van het leven. Vandaar de naam ‘de Filantroop’: liefde voor de mens.

Biologisch eten, zowel dierlijk als veganistisch

Wim staat bekend om zijn biologische & verfijnde manier van koken. Ook bij de Filantroop laat hij zijn liefde voor dieren, eerlijke producten én de mens zien. Alle producten zijn zorgvuldig uitgezocht en worden met liefde en aandacht bereid tot een 3 gangen menu. Overigens is alleen een hoofdgerecht ook mogelijk.

Filantroop Alkmaar: Brassica Botrytis

Brassica Botrytis

Uniek in Alkmaar (voor zover wij weten) is de mogelijk om een volledig veganistisch 3 gangen menu te eten. Maar aan de omnivoren is ook gedacht: per gang is er een dierlijke optie. Of je mixt gewoon tussen de gangen, natuurlijk.

Filantroop Alkmaar: Schilderij van groenten

Schilderij van groenten

Wim’s manier van koken is een mix van bourgondisch en klassiek, verfijnd maar explosief. Op het menu staan lekkere veganistische gerechten, zoals een schilderij van groenten (bloemkool/aardappel/komkommer/avocado) en een Brassica Botrytis (bloemkool, amandel, nootmuskaat). Maar ook vlees- en viseters komen aan hun trekken met Pecten Maximus (coquilles, brioche, kalfslever, appel, bloedworst) en Lecur culinaire (kalfsjus,rode ui,appelcompote).

Filantroop Alkmaar: Pecten Maximus

Pecten Maximus

Wat vonden we ervan?

De openingsavond liep gesmeerd! Gerechten werden vlot uitgeserveerd door een leuke bediening. Indrukwekkend wat voor moois er door Wim uit zo’n klein keukentje tevoorschijn wordt getoverd!

Mijn persoonlijke favoriet was toch wel de Pecten Maximus. Mooie smaken, heerlijke coquilles en de verloren smaak van bloedworst. Heerlijk! Waarmee ik overigens niet de overige gerechten wil benadelen: stuk voor stuk kunstwerkjes met verrassende smaken.

Een must voor veganisten en een aanrader voor omnivoren dus. Houd je van knus eten in een huiskamersfeer of wil je eens wat anders proberen? Zorg dan dat je De Filantroop niet mist. Je hebt nog maar 5 maanden de kans.

Meer over De Filantroop

Wat we nog kwijt willen

  • Filantropie betekent etymologisch “liefde voor de mensheid
  • Je hebt nog zo’n 60 dagen waarop je dit pop-up restaurant uit kan proberen
  • Vanwege de beperkte opening en plek is reserveren aan te raden (dat kan online)
  • We zijn blij om vergeten gerechten als bloedworst en hete bliksem weer eens op een kaart te zien 🙂
  • Biertjes van Brouwerij ’t IJ (Natte en IPA)! Daarmee maak je ons altijd blij.
  • Het menu wisselt maandelijks.
  • Meer info: popupdefilantroop.nl

Pop-up Restaurant De Filantroop

Fnidsen 56
1811 NH Alkmaar
T: 072 5823337

Openingstijden

Wo – Za 18:00 – 22:00
Tot juni 2016 geopend in Kowalski Comfortstore


Kaart wordt geladen...