We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Rue de la Plume – de culinaire top van Alkmaar

Rouleau van hert en runderrookvleesVarkensnek met paling

Ken je Rue de la Plume al? Verstopt in de Veerstraat, zorgt het geweldige duo Luella en Madelene voor een onvergetelijke culinaire avond. UIT072 ging op bezoek bij Rue de la Plume.

Rue de la Plume

Dit restaurant is een goede bekende van UIT072. We waren bij de opening (was top!) in februari 2016, we zijn meerdere keren langs geweest tijdens de amusetour (was top!) en nu is hier de langverwachte review.

Lezers die een beetje volgen wat er speelt op culinair gebied in Alkmaar weten al een beetje wat je kan verwachten bij Rue de la Plume, gezien de indrukwekkende staat van dienst in zo’n korte periode: het beste restaurant van de regio volgens het NHD, De Telegraaf die lyrisch is, een gewonnen Culinair Plaza. Dit duo heeft in Alkmaar iets prachtigs neergezet!

Keuken van Rue de la Plume

Aan tafel!

Interieur Rue de la Plume

Zitje met meubels van de buren

In de mooie ruimte staan de tafeltjes keurig met tafellinnen op een ruime afstand van elkaar. Mocht het nodig zijn dan kan er bij de buren in hetzelfde pand – een exclusieve meubelwinkel – snel wat stoelen gepakt worden. Op deze donderdagavond is dat niet nodig en heerst er een relaxte sfeer. Deze ambiance doet je zeggen dat je je in een restaurant bevindt dat op z’n minst een Bib Gourmand verdient.

Terwijl we de sfeer lekker op ons laten inwerken schenkt gastronoom-sommelier Madelene ons een heerlijk aperitiefje: vanille-likeur met Langedijker bubbels van de Koen. Wijnmaker Pieter de Boer maakt als hobbyist een breed scala aan wijnen. Voor de bootbezitters: in de zomer kan je langs zijn wijngaard varen en aanmeren om de wijnen te proeven onder het genot van een hapje. Een leuk uitje!

Ondertussen komt chef-kok Luella een geweldig gestileerde amuse brengen. Deze ‘Vuile Was’ bestaat uit twee plakjes Parmaham aan een klein waslijntje, met daarbij bladerdeegstokjes met huisgemaakte piccalilly-mayonaise. Een originele – en lekkere – start, gemaakt door de vader van Madelene.

Aperitief Rue de la Plume

Aanrader!

De amuse Vuile Was

Vuile Was

De gangen

Er wordt voor ons een mooi glas Nigl geschonken uit Oostenrijk, een droge wijn die wat doet denken aan een Muscat. De gerechten waarbij deze wijn zichzelf als begeleider aanbiedt zijn een retegoede rouleau van hert en runderrookvlees en (voor de pescotariër) een subliem stukje koolvis met gerookte yoghurt.

Het garnituur van gepofte pompoen en zoetzure pompoen, radijs, een gel van duindoorn met om het af te maken een champagnedressing is naast dat het bijzonder goed smaakt een waar kunstwerk op je bord. De eerste gang heeft onze uiteraard hoge verwachtingen volledig waargemaakt!

Voorgerecht rouleau van hert en runderrookvlees

Heerlijke rouleau van hert en runderrookvlees

Voorgerecht koolvis

Koolvis met gerookte yoghurt

Gang twee is om maar alvast te verklappen eveneens formidabel. Voor de carnivoren is er een mooie combinatie van varkensnek van het Iberico varken en paling in Italiaanse orenpasta, voor de disgenoot die geen vlees eet is de paling samen met gamba’s aan het wachten om opgegeten te worden.

Ook ditmaal is het garnituur weer spot on. Gepofte rijst met paarse spitskool en een Oosterse dressing. De witte wijn die bij beide gerechtengeschonken wordt is Enate, een Spaanse Gewürztraminer uit 2016, tevens de lievelingswijn van Madelene.

Voorgerecht van varkensnek en paling

Varkensnek van Iberico, paling en gepofte rijst. Yum!

We zitten heerlijk binnen terwijl het buiten behoorlijk herfstig is. Het hoofdgerecht van kalfsstaartstuk van de Big Green Egg met zoetzure bundelzwam, kastanjepuree, biet gegaard in buchu (een Zuid-Afrikaans kruid met een lichtzoete en frisse smaak) is hierdoor helemaal op z’n plaats. Ook vinden we in dit smaakpalet een krieltje, steranijs en een creme van helianti. De stevige Australische Shiraz van Leeuwin Estate 2012 is een fiere begeleider van deze sensatie van smaken.

De vis is een gebakken stuk corvina – een vis die op culinair gebied steeds populairder wordt – in een beurre noisette. Dit gerecht wordt begeleid door een mooie chenin blanc van Jean Doneel uit 2015.

Een leuke gimmick hierbij is dat Madelene deze witte wijn schenkt zonder de wijn te ontkurken.  Ze gebruikt een pistoolnaald om een glas wijn uit de fles te halen door de kurk heen (Coravin). Omdat de naald zo dun is herstelt de kerk zichzelf weer als de naald eruit is. Als James Bond wijn in plaats van Martini zou drinken dan had hij zeker dit state of the art pistool gehad!

Close up Luella bij het hoofdgerecht kalfsstaartstuk

Finishing touch aan tafel

Hoofdgerecht kalfsstaartstuk

Heerlijk mals kalfsstaartstuk

Hoofdgerecht gebakken corvina

Gebakken corvina beurre noisette

Intermezzo

Het is onvoorstelbaar goed wat we voorgeschoteld krijgen. Dat is niet verwonderlijk, Luella heeft jarenlang ervaring opgedaan bij de Bokkedoorns (2 sterren) en bij de Posthoorn (1 ster), en ze heeft vroeger stage gelopen bij twee restaurants die in de lijst van 100 beste restaurants ter wereld staan, waaronder Amber in Hong Kong.

Madelene is op haar gebied weer een heldin met een gigantische kennis van wijn, die ze haalt bij de wijnhuizen Ad Bibendum en De Gouden Ton. De combinatie van deze perfect op elkaar ingestelde vrouwen, waartussen de chemie zich overigens beperkt tot de keuken, de tafeltjes en hun boezemvriendschap – that’s it – maakt dat Rue de la Plume zich de culinaire top van Alkmaar mag noemen.

Dessert

Last but not least, het dessert. Tartalette van gezouten karamel. Een creme van tonka bonen. Gepocheerde peer. Chocolademousse. IJs van hazelnootpasta. Dit kunstwerkje wordt bijgestaan door een rode dessertwijn uit Jumilla van het wijnhuis Olivares gemaakt van de monastrell druif.

Dat allemaal is echt verdraaid goed en de ene smaak is nog intenser dan de andere. Deze laatste gang bevestigt voor de vierde keer dat er echt op een torenhoog niveau gekookt wordt bij Rue de Plume.

Dessert Rue de la Plume

Pure perfectie

Wij gaan na deze voortreffelijke vier gangen voldaan naar huis en koesteren deze culinaire herinnering. We wisten het al van eerdere ervaringen. We hoorden het al van Lekker, IENS en andere fijnproevers. Het is niet te ontkennen: Rue de la Plume is de culinaire top van Alkmaar!

Meer over Rue de la Plume

Leuk om te weten

  • Het damesduo kan je ook aanspreken met hun bijnamen Truus en Beppie – zichtbaar op de schoen.
  • Luella is de ongekroonde koningin van het sous-vide koken, dat moet je ervaren.
  • Er is geen kaart, je kiest het aantal gangen (maximaal 5) en je laat je verrassen.

Rue de la Plume

Veerstraat 22
1811 LB Alkmaar

072 520 1212

Prijzen

  • 2 gangen: € 30
  • 3 gangen: € 35
  • 4 gangen: € 45
  • 5 gangen: € 55

Openingstijden

Do-ma: 18.00 – 00.00 uur
Dinsdag en woensdag gesloten.

Locatie Rue de la Plume Alkmaar

Kaart wordt geladen...