We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vincent Melgers    Frits de Beer    Niels Goedel

Kan een restaurant dat nog geen 2 weken open is al direct bij de betere zaken van Alkmaar horen? Het team van UIT072 at vorige week bij de nieuwste aanwinst van Alkmaar: Fabers. In een prachtig historisch pand genoten we van culinaire creaties. En we zijn het erover eens: Restaurant Fabers is nu al een van de toppers van Alkmaar!

Prachtig pand met mooie sfeer

Bij binnenkomst kregen we een rondleiding van de bedrijfsleider Yordi, die met zichtbare trots de ruimtes liet zien. De eerste zaal was in het bijgebouw. Sfeervol, prachtige ramen en een hoog plafond. De tweede zaal was helemaal prachtig. Dikke houten balken, mooie ramen met oude details, smaakvol gecombineerd met dingen uit deze tijd. Het restaurant heeft ongeveer zeventig couverts.

Pata Negra en flatbread bij Restaurant Fabers, Alkmaar

Voorproeven met een huisgemaakt flatbread met olijventapenade, plus een beetje authentieke pata negra.

Onder het genot van een glaasje bubbels en een flatbread met gezouten boter, huisgemaakte tapenade én heerlijke plakken pata negra ham, namen we de ruimte om ons heen eens goed op. We snappen de trotse blik van de bedrijfsleider. Deze oude zaal is echt een van de mooiere plekken in Alkmaar om van je eten te genieten.

Chefkok Nick en zijn souschef komen zich even voorstellen. Dit duo heeft in het verleden eerder met elkaar gewerkt en is nu weer herenigd. Door de eerdere samenwerking zijn deze mannen perfect op elkaar ingesteld. Overigens zijn niet alleen deze mannen perfect op elkaar ingesteld, maar is de bediening dat ook. Het was bewonderenswaardig om te zien hoe een restaurant dat pas net een dag of tien geopend is, al zo enorm gestroomlijnd loopt.

Smakelijke kunstwerkjes

De voorgerechten komen op tafel! We hebben een tataki van in vijfkruidenpoeder geroosterde ossenhaas met Yuzu spongecake, een groenterrine met bietenricotella en handgedoken coquilles. De borden zijn prachtig opgemaakt, en de opmaak doet zeker niet onder voor restaurants van naam. Belangrijker: het smaakt allemaal voortreffelijk.

Tataki ossenhaas bij Restaurant Fabers, Alkmaar

In vijfkruidenpoeder geroosterde ossenhaas, voorzien van een Yakitori-lak met Yuzu sponge cake.

Groenteterrine bij Restaurant Fabers, Alkmaar

Terrine van gegrilde groenten met gebonden tomatensaus, bietenricotella en een knapperige knoflook crouton.

Coquilles bij Restaurant Fabers, Alkmaar

Coquille, topping van Ao Nori-poeder, geserveerd met kokkels, lemon grass gel, schuim van venkel en gegrilde prei.

Bisque de Homard bij Restaurant Fabers, Alkmaar

Bisque de Homard: rijke schaaldierensoep gemaakt met kreeft.

Als tussengerechtje kregen we ook een bisque de Homard. Deze schaaldierensoep is enerzijds zo licht en luchtig maar anderzijds zo intens van smaak, dat we er erg blij van worden. Dit smaakt naar meer, en vaker op bezoek! Ook de wijnen zijn behoorlijk naar wens. We hebben de Chardonnay, de Sauvignon Blanc en de Pinot Grigio besteld, en we waren er zeer over te spreken!

Surf & turf op niveau

Het hoofdgerecht. De signature dish: Surf and turf! De briljante combinatie van een perfecte tournedos en een mals stuk kreeft, met een viertal sausjes erbij geserveerd. Omdat ze bij Fabers echt voor kwaliteit gaan zijn ze lang op zoek geweest naar de perfecte koe voor hun tournedos, en die hebben ze uiteindelijk na lang zoeken gevonden in Uruguay. En dat alles begeleid met een heerlijke Franse Merlot.

Surf & Turf bij Restaurant Fabers, Alkmaar

Het beste van twee werelden: boterzachte tournedos en perfect bereide kreeft.

Dit hoofdgerecht gaat zeer waarschijnlijk een bekend fenomeen worden in Alkmaar, en dat is helemaal terecht. Hoewel we toch echt willen benadrukken dat je ook met alle andere gerechten de keukenbrigade volledig kunt vertrouwen, en dat ze echt iets neerzetten op niveau maar dan voor een aardigere prijs.

Desserts

Dat is ook het geval bij de desserts. Een deconstructed cheesecake, een chocoladetaartje gevuld met blauwaderkaas en vijgenijs en tenslotte een pannacotta van limoen en witte chocolade. Ook hier is de opmaak weer geweldig en smaakt het erg goed. Hier moet ook zeker even vermeld worden dat de bolletjes ijs die subtiel de desserts begeleiden fantastisch zijn! Vooral de walnootijs bij de cheesecake is erg, maar dan ook erg lekker.

Cheesecake bij Restaurant Fabers, Alkmaar

Cheesecake, geserveerd met gel van fruit, koekcrumble en walnootijs.

Limoen Witte Chocolade Pannacotta bij Restaurant Fabers, Alkmaar
Lopend Warm Chocoladetaartje bij Restaurant Fabers, Alkmaar

Overtuigd!

Wij zijn overtuigd. Alkmaar mag zich gelukkig rekenen met de komst van dit nieuwe restaurant. Ga er snel eens eten. Dat doen wij zeker ook!

Meer over Restaurant Fabers

Geschiedenislesje

  • Fabers is gevestigd in het oude Schuttersgildehuis van Alkmaar uit 1561
  • De Alkmaarse schutterij was de burgerwacht die zorgde voor orde en veiligheid in de stad
  • De Alkmaarse schutterij is vooral actief geweest in de Tachtigjarige oorlog
  • Van 1972 tot 2000 was Stedelijk Museum Alkmaar in dit gebouw gevestigd

Verder leuk

  • Op de 1e verdieping is een prachtige bovenzaal af te huren voor besloten diners of meetings.
  • Fabers haalt het vlees voor de perfecte tournedos uit Uruguay.
  • Meer info: restaurantfabers.nl

Restaurant Fabers

Doelenstraat 3-5
1811KX Alkmaar
T: 072 5825237

Openingstijden

Ma – Zo 17:00 – 00:00
keuken sluit om 22:00

Reserveren