We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Inmiddels weten we bijna niet beter, maar een jaar geleden was het nog ondenkbaar bij de betere restaurants: het afhalen en thuisbezorgen van maaltijden. Deze vrijdag is het exact een jaar geleden dat Restaurant ’t Stokpaardje in Alkmaar startte met een dinerbox. Wij vroegen eigenaar Eric Muller naar een kleine terugblik op 1 jaar Stokpaardje Verwenpakket.

Terugblik

Neem ons mee: 15 maart 2020. Hoe verliep die dag?

Op die zondag zaten we lekker met de medewerkers aan tafel, personeelseten te verorberen. Twintig gasten in het boek en bijna klaar om deze gasten een avond onbezorgd culinair te verwennen. Het COVID-19 virus was al wel op Nederlandse bodem, maar vooral in Noord-Brabant. Ver weg van Alkmaar. Eigenlijk dachten we dat het hier allemaal toch wel mee zou vallen.

“Pap, je moet dicht met je restaurant”

Totdat mijn dochter belde, rond 17:15: “Pap, je moet dicht met je restaurant. Om 18:00 uur moeten alle horecagelegenheden gesloten zijn!”

En toen?

Ja… daar zit je dan. Wat nu? Al je reserveringen voor de komende 2 weken afbellen, geen inkomsten meer en geen idee hoe verder te gaan.

Ik heb 2 weken na zitten denken. Hoe verder? Hoe krijg je de beleving van het Stokpaardje bij de mensen thuis. De oplossing zat hem in een verwenpakket met meerdere gangen, 2 flessen wijn en een kaarsje.

Jullie waren de eerste in de regio met een thuisdiner. Liep dat meteen goed?

Eric Muller tussen de verwenpakketten in 't Stokpaardje

Eric Muller tussen de verwenpakketten in ’t Stokpaardje, als altijd met 2 mooie flessen wijn.

We waren inderdaad de eerste in de regio die dit deden en de boxen waren meteen een daverend succes! UIT072 postte erover, Over de Tong (Noord-Hollands Dagblad) schreef een mooie review en enthousiaste reacties. Iedere week een nieuw menu met gerechten die thuis makkelijk af te maken waren voor onze gasten.

Op 19 mei kwam er een nieuwe persco met goed nieuws. Het einde van de boxen?

Niet helemaal. Vanaf 1 juni mochten de restaurants weer open, maar met een beperkte capaciteit. Waar ik normaal 40 gasten in mijn restaurant mocht ontvangen, waren dat er nog maximaal 23. Niet genoeg om de zaak goed draaiende te houden, dus de boxen bleven een noodzakelijke aanvulling.

Het volgende probleem diende zich aan: voor de keukenbrigade (Casper en zijn team) is het ondoenlijk om én voor de gasten in het restaurant te koken én een kwalitatief pakket te maken van meerdere gangen.

Tegen deze ongemakken zouden zeker meer restaurants aanlopen. Als ik nou eens met 4 of 5 restaurants deze boxen ging maken? Ieder restaurant maakt 1 gang voor de box. Het verkopen, inpakken, bezorgen/afhalen regelen we centraal via CulinairVerwenpakket.nl.

Zo bedacht zo gedaan: Culinair Verwenpakket Alkmaar was geboren!

Een geniaal plan, maar nu toch weer 100% Stokpaardje. Hoe zit dat?

De samenwerking met de andere restaurants was een goede oplossing om een open restaurant te kunnen combineren met een mooie, kwalitatieve box. We merkten wel direct een dip in de verkoop. Begrijpelijk: nu het weer kon, wilden gasten toch liever écht restaurants bezoeken dan thuis kokkerellen

Totdat op 13 oktober de coronacijfers weer de verkeerde kant opgingen: een nieuwe lockdown. Dat gaf de losse restaurants weer ruimte om zelf een drie- of viergangenbox te maken. In goed overleg met de collegarestaurants gaat ieder weer vol op de eigen pakketten.  Ook ’t Stokpaardje Verwenpakket wordt weer in ere hersteld.

Waren er ook nog lichtpuntjes in deze donkere dagen?

In eerste instantie was er nog goede hoop voor december. Ze zullen toch niet met de Kerst alle restaurants gesloten houden? Wel dus.

Kerst werd uiteindelijk het hoogtepunt van ’t Stokpaardje Verwenpakket: 7 gangen voor 2 personen in een culinaire box. We hebben de capaciteit ten volste benut en voor 600 (!) gasten een prachtige box gemaakt.

En nu zitten we exact een jaar na het eerste pakket. Tijd voor een feestje?

We kunnen vooral niet wachten om gasten weer te mogen ontvangen in ons knusse restaurant. Lekker de hele avond verwennen met mooi opgemaakte borden en passende wijnen. Maar de komende weken moeten we nog even doorkomen.

In april gaan we van deze zware tijd toch proberen een feestje te maken. We hebben de lekkerste gerechten van 1 jaar verwenpakketten verzameld en maken van deze maand een jubileummaand. Elke week een toppakket met 2 viergangenmenu’s inclusief 2 flessen wijn voor slechts € 75!

Met de steun van onze gasten maken we er toch nog iets moois van. Er komen betere tijden. Voor nu doen we er alles aan om ’t Stokpaardje zo goed mogelijk bij u thuis te brengen.

Meer weten?

Alle informatie over de Stokpaardje Verwenpakketten vind je op CulinairVerwenpakket.nl. Daar kun je ook de jubileummenu’s alvast bekijken en natuurlijk bestellen.