We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van The Best Chefs Awards viel een lokale culinaire held in de prijzen: Jonathan Zandbergen van Restaurant Merlet uit Schoorl mag zich tot de beste honderd chefs van de wereld rekenen. Hiermee noemen zijn vakgenoten hem in hetzelfde lijst met bekroonde chefs als Andoni Aduriz en René Redzepi.Wie denkt dat je voor een maaltijd van een de beste chefs ter wereld in een vliegtuig moet stappen naar steden als Barcelona, New York of Tokyo heeft het mis. Een fietsrit naar Schoorl brengt je naar Merlet, waar chef Jonathan Zandbergen gerechten op het bord tovert die bij zijn collega topchefs dusdanig zijn opgevallen dat hij tot een van de beste 100 chefs ter wereld word gerekend.

Sinds 2017 is er elk jaar een prijsuitreiking waar chefs en professionals kunnen beoordelen welke keukenbaas het afgelopen jaar een dusdanig uitzonderlijke gastronomische prestatie heeft neergezet dat hij of zij de lijst van beste chefs gehaald heeft. In een van de meest moeilijke jaren voor de restaurantindustrie kwam Jonathan Zandbergen naar boven drijven vanwege zijn prestaties in de keuken. Naast bekende Nederlandse chefs als Johnnie Boer en Joris Bijdendijk is Jonathan Zandbergen dus een van de beste chefs ter wereld.

Duurzaam

Chef Jonathan Zandbergen gebruikt lokale en seizoensgebonden ingrediënten in zijn gerechten, iets wat precies in het doel van de prijs past. Een van de onderscheidende zaken is immer het centraal zetten van duurzaamheid. Op zijn website benoemt hij zelf de slowfood-filosofie, waarin met respect voor product en natuur gewerkt word. Door dit op hoog niveau toe te passen oogst hij volgens de organisatie genoeg lof bij culinaire professionals om in het lijstje opgenomen te worden, en inspireert hij toekomstige chefs om deze werkwijze over te nemen.

Jonathan Zandbergen laat in bovenstaand filmpje goed zien dat hij met lokale topproducten werkt. Hij bezoekt een lokale boer die Wagyu-runderen in de Schoorlse duinen laat grazen. Iets wat hij vervolgens in een gerecht verwerkt.

Nederlandse chefs in top 100

Sowieso was Nederland goed vertegenwoordigd bij The Best Chef Awards. In de top 100 staan liefst 10 Nederlandse chefs. Jonnie Boer is, net als vorig jaar, de hoogst genoteerde Nederlandse chef. Vier Nederlandse chefs zijn nieuw in de top 100:

  • #13 Jonnie Boer, De Librije (13)
  • #40 Nick Bril, The Jane (62)
  • #46 Joris Bijdendijk, Rijks/Wils (87)
  • #58 Soenil Bahadoer, De Lindehof (67)
  • #64 Dennis Huwaë, Daalder (95)
  • #66 Syrco Bakker, Pure C (72)
  • #67 Jacob Jan Boerma, The White Room 🆕
  • #80 Sidney Schutte, Spectrum 🆕
  • #95 Jonathan Zandbergen, Merlet 🆕
  • #99 Jan Sobecki, Tribeca 🆕
Kaart wordt geladen...