We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Ons eetcafé ’t Kantoor: zittend dansen en lekker eten

Er is geen enkel gerespecteerd borrelaar uit Alkmaar die niet bekend is met Ons Café ‘t Kantoor. Al meer dan 25 jaar is deze uitbating een begrip op de Platte Stenenbrug. Sinds 7 december 2019 is het bekende café een Siamees tweelingzusje rijker: eetcafé ‘t Kantoor (ook wel de bistro van ‘t Kantoor genoemd).

Je kunt er tegenwoordig als uitbater niet meer omheen: mensen willen eten! Vroeger had een gemiddeld caféganger voldoende aan een portie bitterballen, en kon je de stamgasten nog verblijdden met een paar blokken kaas met een vlaggetje. Dat is nu wel anders. Mensen willen verwend worden met lekker en goed eten. De notenmix is door corona ook al van de bar geveegd en rondgaan met een schaal vol hapjes wordt niet meer hygiënisch bevonden. Je hebt gewoon een menukaart nodig.

Pandje erbij

In 2019 heeft ‘t Kantoor besloten de gebeden van de hongerig gast te verhoren: ze zijn gaan koken! Hun voormalige buurvrouw, Café Tante Sannie, verdween. Doordat het pand naast hen vrijkwam was dit dé kans om uit te breiden. Na flink wat klussen was het eetcafé geboren, een plek waar je goed kunt eten en gezellig kunt borrelen.

Het eetcafé is qua stijl precies hetzelfde als het café gedeelte, en waarom ook niet?! Het is immers heerlijk om in de ambiance van een bruincafé te zitten. Voor wie Ons Café ‘t Kantoor niet kent: denk aan een echt klassiek bruincafé. Er hangen naambordjes bij de haakjes voor de jassen en aan de muur hangen oude portretten. Het barblad is van koper en de krukken praten tegen je, zoals je dat gewend bent van krakend hout: het leeft!

En verder?

Kantoor eetgedeelte

In het eetgedeelte vind je lage en hoge tafels, de hoge tafels hebben comfortabele zachte krukken met een rugleuning. De ruimte is klein maar praktisch ingedeeld. Naast de ongeveer 20 couverts is er ook een barretje waar je aan kunt zitten voor een borrel of diner. Achterin de zaak bevindt zich een mooie gloednieuwe open keuken. De keuken is compact, maar van alle gemakken voorzien. Je kunt het eetgedeelte binnenkomen via de buitendeur maar ook via het cafégedeelte. Tussen beide ruimtes is er een doorgang gemaakt, zodat je makkelijk (na een borrel in het café) door kunt lopen naar je tafel. 

Uit eten is het nieuwe uitgaan 

Nu naar de kroeg gaan er momenteel anders uitziet dan voorheen is uit eten gaan een beetje het nieuwe uitgaan geworden. Wij van UIT072 hebben geproefd van hoe uitgaan in eetcafé ’t Kantoor in zijn werk gaat. 

We komen binnen in een intieme, met kaarslicht verlichtte, ruimte. We nemen plaats aan een hoge tafel naast de bar, alle andere tafels zijn verder bezet en dat komt de sfeer ten goede. De muziek staat iets harder dan je gewend bent in een restaurant, het is niet storend en past prima bij het concept. De combinatie van: muziek, de met mensen gevulde ruimte, het geroezemoes, de geur van eten en het geluid van klinkende glazen zorgt voor een lichte opwinding waardoor je nog meer zin krijgt in een avond uit.

Kom maar door

We zijn met z’n drieën en willen drie hele verschillende voorgerechten uitkiezen zodat we een goed beeld van de keuken krijgen. We besluiten te gaan voor de burrata met avocado, de sashimi van geroosterde tonijn en als derde gerecht willen we nog een vleesgerechtje. We hebben de keuze uit carpaccio of cognac kippenlevertjes. We kiezen uiteindelijk dan toch voor de kippenlevertjes omdat deze spannender zijn en meer aan onze verbeelding overlaten. Kimberley, onze gastvrouw, voegt daar nog een vierde gerecht aan toe: duivelse gamba’s. Ze vindt dat een absolute aanrader en wij geloven haar natuurlijk op haar woord.

Wanneer alles op tafel komt zijn we erg onder de indruk van de opmaak. Alles ziet er prachtig en smakelijk uit. De sashimi is mooi rood van kleur en smaakt heerlijk vers, de kletskop van sesam is een lekkere zoete tegenhanger naast het zoute van sojasaus en het scherpe van de wasabi. De burrata is super romig, net als de avocado. De tomaatjes geven door de lichte zuren wat diepte en de crostini’s zorgen voor een bite. De gegrilde gele courgette die er bij zit is ook goed op smaak gebracht en zorgt ervoor dat het bordje lekker gevuld is.

Dan de gamba’s. Duivelse gamba’s kom je op veel plaatsen tegen op de kaart maar dat betekent natuurlijk niet dat ze overal even lekker zijn. Hier waren ze dat absoluut wel! De geur bracht ons al in verleiding toen ze op tafel verschenen, en de smaak bevestigde dat ons reukorgaan ons geen valse hoop had gegeven. Heerlijke gamba’s met een fijne structuur en een goede balans tussen pepers en knoflook. We bedankte Kimberley voor deze toevoeging, dit hadden we niet willen missen.

Tot slot de kippenlevertjes. We zijn alledrie geen lever fans maar houden wel van dingen uitproberen. Met de vork in de hand gingen wij de uitdaging aan, en tot onze verbazing viel deze absoluut niet tegen. Je proefde wel de leversmaak maar die was niet onprettig, de ingrediënten die aan de levertjes waren toegevoegd waren echt verrukkelijk. De levertjes lagen in een soort jus met cognac, kleine paddenstoeltjes en spekjes. Bij het gerechtje werd piccalilly geserveerd, dat alles bij elkaar bracht het geheel harmonieus op smaak. Het hele bakje met ‘cognac-jus’ is uiteindelijk leeggemaakt met de broodjes die erbij zaten. Echt een aanrader voor wie van dit soort verwarmende smaken houdt en een keer kippenlevertjes wil proberen, of ze misschien sowieso al heerlijk vindt. 

Wat we daarbij dronken was een beetje verdeeld. Twee van ons kozen zelf een glas witte wijn uit: een glas pinot grigio en een glas verdejo. Sowieso prima begeleiders voor bij visgerechten en de burrata. Onze derde man liet een wijn adviseren bij de kippenlevertjes, het advies was een glas rood, een mooie volle rioja crianza. Deze Spaanse wijn ging inderdaad hand in hand met de kleine orgaantjes. 

Goed gevuld tafeltje

Het was tijd voor het pièce de résistance. Kiezen is altijd moeilijk maar we wilden wederom een beetje uiteenlopende gerechten en gingen daarom voor: de varkenshaas Bali, de krokant gebakken zeebaars en de rendang. Onze gastvrouw had ons al de parelhoen aangeraden maar wij waren zo eigenwijs deze niet te bestellen. Tot onze verbazing verscheen deze krokant gebakken siervogel toch op tafel, mét een dikke knipoog van Kim. Ze had inderdaad niks teveel gezegd want dit was een absolute winnaar.

De super malse en sappige parelhoen werd bijgestaan door een zeer smaakvolle en smeuïge risotto met zomertruffel en parmezaanse kaas met daarbij verse groenten en paddenstoelen. De rendang was voor het oog een maaltijd waar je aan toe bent na een dag hard werken, de portie was niet voor kinderen. Alle borden waren overigens goed gevuld maar de rendang kreeg hiervoor een symbolische medaille. Op het bord prijkte een riante portie vlees, gewokte bami, groenten en cassave kroepoek. Het vlees van de rendang was niet zover gestoofd als wij gewend waren, de chef heeft voor een meer stevige consistentie gekozen waar je van moet houden. De oosterse smaken zorgde wel voor veel herkenning. Alles bij elkaar een complete maaltijd die zeker als goede bodem zou kunnen fungeren voor een avond stappen (als dat weer mag).

Het enige visje dat de tafel sierde was de krokant gebakken zeebaars. En krokant gebakken was hij zeker, het huidje was perfect knapperig en de vis zelf boterzacht. Dit gerecht werd ook vergezeld door een risotto met een zeer hoog comfort food gehalte. De seizoensgroenten en de romige kreeftensaus maakte het plaatje compleet. Het vierde hoofdgerecht was de varkenshaas Bali. Een kleurrijk geheel door de gewokte groenten en de rode pepertjes. Door de pikante boemboe Bali saus heeft ook dit gerecht een oosters tintje.

Een prima keus voor wanneer je een keer iets anders wilt dan een Hollandse biefstuk, want ook die hebben zij op de kaart staan. Zelfs voor een tournedos ben je hier aan het juiste adres. De garnituren die wij bij de hoofdgerecht kregen waren: perfect gebakken frieten van het Friethuys en kleine roseval aardappels uit de oven.

Bij deze gang lieten wij ons de wijn adviseren en dronken wij alledrie een glas Malbec. Een soepele en verrukkelijk wijn die de pittige Indonesische smaken verrassend goed aankon.

Past er nog wat bij?

Na een avond te zijn bediend door Kimberley, die alleen maar goede keuzes voor ons had gemaakt, gaven wij de keuze voor het dessert met liefde uit handen. Zoals verwacht pakte dat deze keer ook goed uit. We kregen een kaasplankje met 5 verschillende soorten kazen: witte van köning, tomme de chèvre, taleggio, oude brokkelkaas en blue 61.

Ons' kaasplankje

De kazen komen van een lokale ondernemer: Daan Blankendaal. Daarbij zaten verse vijgen, druiven, een paar sneetjes kletzenbrood, nootjes en kweepeergelei. Een goed gevuld plankje waar je kaashart sneller van gaat kloppen. Dit was alleen nog niet alles want we kregen ook nog twee zoete desserts: een scroppino en oma’s arretjescake. De scroppino was lekker fris en precies zoals een scroppino hoort te zijn. De arretjescake was ook een hit, de smaak was bastognekoek-achtig en paste goed bij de witte chocolade mousse en het bolletje sorbetijs. Echt super lekker! 

Voor bij het kaasplankje bestelden we een glaasje Pedro Ximénez. Mocht je daar niet bekend mee zijn dan moet je dat snel worden. Wie deze godendrank wel kent snap de combinatie. Deze heerlijke zoete sherry is echt een zeer goede vriend van vooral kazen en sommige desserts. 

Geen vaarwel, maar tot ziens!

We sluiten de avond af zonder koffie maar met een leuk gesprek met Menno, de barman en tevens bedrijfsleider van het café. Hij komt even kijken hoe wij ons deze avond vermaakt hebben. Hij verteld het een en ander over de opstart van de bistro, het concept en hoe de twee zaken net zo op zichzelf staan als dat ze een geheel vormen. Het zijn natuurlijk onzekere tijden en dat klinkt door in zijn woorden. De bistro is (dan) nog geen jaar oud en heeft nog niet de kans gehad zichzelf echt te laten zien en te bewijzen. We hopen voor ze dat het niet lang duurt voordat alle zitplekken avonden achtereen warm gehouden worden door tevreden gasten. We bedanken voor dit goed verzorgde diner en zeggen met zekerheid: “tot ziens!“

NB. Ons bezoek aan de bistro van ’t Kantoor vond plaats op 11 oktober 2020. Een paar dagen later, op de avond van 14 oktober, moest in heel Nederland de horeca zijn deuren sluiten. Daarom hebben wij besloten onze review te bewaren tot de heropening van de restaurants. De impressie doet om die reden wat herfstig aan, maar de ervaring zal dit voorjaar niet minder prettig zijn. Misschien zelfs wel beter, nu je binnen én buiten kunnen genieten van wat ze hier allemaal te bieden hebben.

Ons (eet)café ’t Kantoor

Goed om te weten

  • Het café is zeven dagen per week geopend, alleen het eetgedeelte is op maandag en dinsdag gesloten.
  • Ze hebben ook heerlijke plateaus met een mix van verschillende hapjes. Deze staan op de borrelkaart maar doen het ook prima als voorgerecht.
  • Het is een zeer geschikte locatie voor verjaardagen, bedrijfsborrels of andere festiviteiten. Informeer bij Menno naar de mogelijkheden.

Ons Café ’t Kantoor

Verdronkenoord 108 – 110
1811 BH Alkmaar

Contact

072 515 04 11
onscafehetkantoor.nl