We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Restaurant ’t Stokpaardje is gevoelsmatig al eeuwen een vertrouwd begrip in de Vrouwenstraat. De klassiek-Franse keuken is befaamd in de wijde omgeving. UIT072 ging langs om het speciale zeven-gangen (!) maandmenu te proeven.

’t Stokpaardje

Een restaurant dat vrijwel geen introductie nodig heeft, de bekendheid is immers immens. Dat is terecht, al jarenlang. Menig Alkmaarder is hier geweest als er écht iets te vieren was. Niet onbelangrijk: ’t Stokpaardje is op UIT072.nl uitgeroepen tot beste restaurant van Alkmaar!

Het restaurant heeft weliswaar geen Michelinster, maar wel tientallen eervolle vermeldingen van de Michelingids, Tripadvisor en Lekker, die als trofeeën op de ramen geplakt zijn. Dat is meer dan logisch, want je eet (en drinkt) bij ’t Stokpaardje de sterren van de hemel.

Iedere laatste maandag van de maand heeft het restaurant een speciaal menu: zeven gangen en bijpassende wijnen, met een aperitief vooraf en koffie na, voor een aantrekkelijke vaste prijs. We zijn ontzettend benieuwd naar dit arrangement!

't Stokpaardje aperitief leeg

Aperitief: Cava met bramensap

Manger!

We worden hartelijk ontvangen door Eric Muller in zijn prachtige restaurant dat doet denken aan een bijzonder chique Franse bistro. We zitten nog maar net en hij brengt ons het aperitief: een Cava met bramensap. Een frisse starter om ons op te warmen voor het culinaire geweld dat we de komende zeven gangen krijgen voorgeschoteld.

We beginnen met de eerste gang: een gerookt stuk yellowfin tonijn met een dressing van soja en sesam, begeleid door een prima Grüner Veltliner. Yellowfin tonijn is trouwens culinair wel verantwoord, het is de bluefin die op dit moment in zwaar water verkeerd. Na deze disclaimer even gezegd hebbende voor de duidelijkheid, wow, wat een zacht stukje vis en wat een goede voorbode voor wat er nog op ons culinaire pad te wachten staat.

Tonijn

Yellowfin tonijn met soja en sesam

De volgende gang komt eraan: een licht gebonden velouté (da’s soep) van asperges met als partner in crime een heerlijke Riesling. Uit Chili! Na twee begeleidende wijnen wordt al snel duidelijk dat het met de wijn-spijs combinatie meer dan goed zit bij ’t Stokpaardje. Eric vertelt trouwens over de wijnen als een meester. Je krijgt al dorst van zijn enthousiasme!

Een krokant gebakken kalfszwezerik met langoustinestaartjes in een saus van kreeft. Fantastisch! Een bijzondere combinatie van smaak, met daarnaast een stevig vette Meursault om alles in goede banen te leiden.

We gaan verder met coquilles St. Jacques, in een bieslook beurre-blanc. Het is nog maar de vierde gang, maar een ding is duidelijk. De smaken zijn intens, de wijnen erbij begeleiden alles met finesse, en Eric vertelt ondertussen zo mooi over de combinatie van de gerechten en de wijn, dat zijn eigen enthousiasme zelfs door hem gemerkt wordt waardoor hij toch even een glaasje met ons meedrinkt.

Zwezerik 't Stokpaardje

Zwezerik in een sausje van kreeft

Coquilles beurre-blanc bieslook

Coquille, altijd fijn

Met ondertussen een beetje gevulde magen beginnen we aan de vijfde gang. Lamsrack met een krokantje van knoflook en daarnaast voorjaarsgroenten. Wat is dit fijn en heerlijk. ’t Stokpaardje houdt tot nu toe (spoiler: straks ook nog) zijn goede naam hoog. Wat kan je hier voortreffelijk eten! Chefkok Ton van den Boogaard is een ware virtuoos die het maken van mooie gerechten in ieder vezel van zijn lijf heeft.

Lamsrack knoflook 't Stokpaardje

Lamsrack met een krokantje van knoflook: voortreffelijk!

Gang zes is gelukkig subtiel: een klein stukje Chaume, Franse kaas. Heerlijk – quelle surprise – met een port uit 1997.

Het dessert bestaat uit een wentelteefje van suikerbrood met karamelijs. Dit klinkt saai, maar dat is het niet. De wijn erbij is helemaal belachelijk: 17 jaar gerijpt op houten vaten. Waar haalt die Eric het vandaan? Wat een combinatie! Voortreffelijk.

Chaume dessert 't Stokpaardje

Chaume met port

Wentelteefjes dessert karamelijs

Sweet delight! Wentelteefje van suikerbrood met karamelijs

Resumé

’t Stokpaardje heeft de naam het beste restaurant van Alkmaar te zijn. Dat is ook zo. Is het niet het geweldige eten, dan is het wel de geweldige wijn. Zijn het niet de fluweelzachte handdoekjes bij het toilet, dan is het wel de cloche die gebruikt wordt. ’t Stokpaardje staat al decennialang voor kwaliteit en écht een avondje uit. Terecht, als je het ons vraagt.

Interieur 't Stokpaardje

Leuk om te weten
  • De vis is dagvers, en het vlees is scharrelvlees.
  • De wijnen komen bij de meeste gerenommeerde importeurs vandaan.
  • Eric vertelt over wijn zoals je opa je vertelde over sprookjes.
  • Iedere laatste maandag van de maand: zeven gangen met wijn voor 79,50 euro. Wow!

’t Stokpaardje

Vrouwenstraat 1
1811 GA Alkmaar

072-512 8870
Menu

Openingstijden

Di-wo: gesloten
Do-zo: vanaf 18:00 uur

Kaart wordt geladen...