We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Ontdek Granada 2.0: op z’n Spaans

Fijne wijnRilette van ossenstaartScroppino

Granada is een oude bekende van UIT072, waar we graag langsgaan. Ook in 2019 was er een goede reden voor een hernieuwd bezoek: Granada 2.0!

In 2015 schoven we aan bij de eerste thema avond van Granada. Vorig jaar waren we bij de 12e editie, thema: Oosters lentemenu. Maar deze eerste thema avond van 2019 is een bijzondere: Granada heeft voor het eerst in 10 jaar een grote verandering doorgevoerd, wat tot uiting komt in deze eerste Spaanse Avond.

Vernieuwd, met vertrouwde gezelligheid

Wat opvalt als we Granada Food & Wine (de nieuwe naam) binnenkomen, is de verandering in interieur. Nog steeds dezelfde warme uitstraling, maar nu met een wat modernere touch.

Bij de eigenaren Stefan en Manon kriebelde het al langer om hun kaart te gaan veranderen en zich meer op de Spaanse keuken te gaan richten. Ze kwamen in contact met de Amsterdamse leverancier La Venta, die verscheidene pure en ambachtelijke producten importeert. Onder andere de sardines en de goede chorizo heeft hen geïnspireerd tot het concept wat Granada nu neerzet.

De Spaanse avond was het ultieme moment om de vernieuwde kaart te presenteren. Voor de vaste gasten staan de spareribs nog op de kaart, maar verder zijn er vooral mooie Spaanse gerechten op de kaart te vinden. Denk aan paella, tapas, pintxos en een Spaanse broodplank.

Granada staat vooral voor gezelligheid, goed eten en no nonsense. Het streven is om maandelijks een thema-avond te houden waarbij vooral de Spaanse keuken centraal staat.

Pintxos en Spaanse tapasplank

We starten onze avond met een Spaanse broodplank. Heerlijke grote groene olijven, knapperig brood met aioli, zachte Ibericoham en sardines. Dit alles vergezeld met een goed glas cava.

Ondertussen worden er verschillende pintxos langsgebracht.  Allereerst Pintxos Gilda met ansjovis en olijven. De combinatie van het pittige pepertje en de ziltige smaak van de ansjovis is verrassend lekker.  Hierna volgt een frisse combinatie van een zalmrolletje met tartaarsaus en komkommer. Afsluitend in deze ronde een champignon gevuld met guacamole.

De volgende gang is een parelcouscous met een gelei van guindilla verde (peper) en sinaasappelschil, met als topping makreel, gegaard in rode wijnazijn. Dit gerecht werd vergezeld door een verdejo van El Paso.

Makreel met parelcouscous

We kregen een mooie toelichting over deze wijn, die zowel tropische tonen in de smaak heeft, alsook ook het frisse van gemaaid gras en hooi. De wat kruidige smaak past goed bij het gerecht.

De volgende wijn die geserveerd werd, was de Kret van Valentino Butussi. Dit is een pinot grigio waar de pitten en schillen van de druif 2 maanden in de vaten heeft meegerijpt. Dit komt terug in de smaak in een klein bittertje.

Hierbij werd de volgende gang, een Pisto geserveerd. Deze pisto van courgette, gevuld met paprika, ui en tomaat en een topping van ei, is langzaam gegaard in de stoomoven. De crostini met gedroogde zwarte olijf maakte het tot een mooi geheel. Het was een prachtige combinatie van kleuren, maar de smaak viel iets tegen.

Hierna volgt een rilette van ossenstaart met bospaddestoelen. De ossenstaart is 24 uur gemarineerd in selderie, wortel, ui en laurier, waarna hij gesmoord en geplukt is.

Goed zacht vlees, vergezeld door pompoenpuree en een mousse van gerookte kaas. Ook hierbij een goede wijn. Bij dit gerecht drinken we een rode wijn, een Valencia blend.

Als afsluiter volgen nog 2 prachtige gerechten. Allereerst een kaasplankje met Manchego, geitenkaas, Queso Azul (blauwschimmelkaas) en een rookkaas, en dit met een vijgenchutney. Vergezeld door een Hongaarse dessertwijn, Tokaji, met een licht zuurtje van mango en abrikoos.

Als klapper van de avond nog een Crema Catalana met sinaasappelijs en een kletskop van Licor 43. Hierbij wordt een scroppino geserveerd van bloedsinaasappelijs en licor43.

Conclusie

Wat ons betreft is en blijft Granada een absolute aanrader. Verschillende gerechten, met zowel echte Spaanse klassiekers, als verrassende nieuwe gerechten. Het wijnarrangement erbij is een prachtige aanvulling op de gerechten, zorgvuldig gekozen en met een mooie toelichting aan tafel.

Aan alles is te merken dat er goed nagedacht is over de combinatie van de gerechten en de wijn en dat er kennis is van de wijnen. Tel daarbij de gastvrijheid van Manon en Stefan op, en je bent verzekerd van een fijne culinaire avond!

Meer over Granada Food & Wine

Goed om te weten

Om de maand is er een Granada thema avond. Soms met gastkok, soms zonder, maar altijd met amuses die meegaan met de seizoenen. Reserveer alvast voor de volgende!

  • Eerstvolgende kans is nog niet bekend, hou vooral de UIT072 agenda in de gaten!
  • Het 6-gangen themamenu kost € 47,50 p.p. inclusief bruizend glas cava
  • Tip: reserveer op tijd, deze editie was weer volledig gevuld

Granada Food & Wine

Kerkplein 5
1811KL Alkmaar
T: 072 5128115

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 00.00
Zondag 11.00 – 00.00
Maandag gesloten

Locatie Granada Alkmaar

Kaart wordt geladen...