We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op een zondagmiddag langs 6 restaurants om 6 verrassende hapjes en 6 bijbehorende drankjes te ontdekken. Gisteren liepen we weer mee met Amusetour Alkmaar: de herfsteditie. En misschien wel één van de lekkerste en meest bijzondere!

Misschien heb je al eens eerder bij UIT072 gelezen over Amusetour (check de terugblikken van 2022, 2021, 2019, 2018, 2017, 2016 en 2015). Wij zijn fan! Ook deze editie waren we er gelukkig op tijd bij. De route vandaag:

VitoNederDe Twee VriendenGranadaTil38La Locanda

Tijd voor een kleine terugblik!

#1 Vito

We starten deze editie bij Vito. Een vaste waarde bij de Amusetour en eigenlijk altijd goed verzorgd en smakelijk. Dit jaar porchetta op crostini met een crème van gepofte knoflook. Gewoon erg lekker!

Porchetta op crostini met een crème van gepofte knoflook

 Amuse: Porchetta | crostini | crème van gepofte knoflook
 Wijn: Cabernet Sauvignon Merlot uit Trentino 🇮🇹

#2 Neder

Als tweede stop Neder, een debutant in de Amusetour. Dit jaar zijn ze genomineerd voor de Entree Awards, maar ook bij deze route maken ze een geweldige eerste indruk bij de entree! Tafels prachtig gedekt, een ruime hoeveelheid personeel, de mise-en-place tiptop op orde. En veel positief verbaasde gezichten van gasten bij binnenkomst.

Bovendien presenteren ze hun restaurantconcept met niet 1, niet 2, maar 3 toepasselijke gerechten. We starten met gefrituurd rendiermos, geserveerd op een boomstronk. Als tweede amuse een spannende bosbodembouillon met dougglassparolie, gevolgd door een yakitori van herfstgroenten (o.a. aardpeer, eikhaas) met eigen gemaakte tare saus van zwarte honing en reegarum. Bijzonder!

Amuse: Gefrituurd rendiermos met paddenstoelenmayonaise | Bosbodembouillon met dougglassparolie | Yakitori van herfstgroenten met tare van zwarte honing en reegarum
Wijn: Wolf Extra Brut ’20 – Méthode traditionelle 🇳🇱
UIT072 ReviewNeder zet de nieuw-Nederlandse keuken op de kaart

#3 De Twee Vrienden

De Twee Vrienden pakt het een stuk soberder aan dan de uitbundige ontvangst en bediening bij Neder. Wat niet wil zeggen dat het ook hier niet ook lekker en herfstig was. De Spaanse Tempranillo doet het erg goed bij het smakelijke hapje, een tartelette met herfstig beleg én blauwe kaas.

Tartelette met paddenstoel, crème van pompoen en blauwe kaas

Tartelette met paddenstoel, crème van pompoen en blauwe kaas

 Amuse: Tartelette met paddenstoel, crème van pompoen en blauwe kaas
 Wijn: Rioja Tempranillo 🇪🇸

#4 Granada

Terug van weggeweest in de tour: Granada. Nog een restaurant dat altijd iets extra geeft tijdens de wandeling. Deze keer hadden ze een Maestro Cortador (hamsnijmeester) geregeld die ons bij binnenkomst al trakteerde op een bordje heerlijke ham.

De echte gerechtjes volgen al snel: een combi van cecina en oester, gepaard met een Spaanse sauvignon blanc. Zelfs de niet-schelpdieren-fan aan tafel zat te smikkelen.

 Amuse: Tomaten bruchetta | cecina de Leon | gefrituurde oester | citroen granny smith dresssing
 Wijn: Sauvignon Blanc 🇪🇸
UIT072 ReviewOntdek Granada 2.0: op z’n Spaans

#5 Til38

Eendenborst gerookt op hooi, structuren van pompoen, bundelzwam, hazelnoot

Eendenborst gerookt op hooi, structuren van pompoen, bundelzwam, hazelnoot

Net als vorig jaar kwam Til38 weer smakelijk voor de dag met een bordje comfort food. Na de langzaam gegaarde short rib van vorig jaar, dit jaar een langzaam gerookte en sous-vide gegaarde eendenborst met (ook hier) herfstige structuren van pompoen, zwam en hazelnoot.

Ook dit jaar wordt bij de wijn (pinot noir) wordt nog even benadrukt om vooral te proeven vóór de eerste hap en daarna te ontdekken hoe de smaak verandert. Goede toevoeging aan de beleving.

 Amuse: Eendenborst gerookt op hooi, structuren van pompoen, bundelzwam, hazelnoot
 Wijn: Pinot noir 🇫🇷
UIT072 ReviewTil38: De moeite waard om te delen

#6 La Locanda

De laatste op de route is een andere nieuwkomer: La Locanda. De gepofte knolselderij met zwarte knoflook, aardpeer en saus van knolselderij ziet er prachtig uit en smaakt zeker net zo goed! De saus is om je bord bij af te likken en de erbij geschonken wijn (een blend van clairette, roussanne, marsanne en viognier) misschien wel de lekkerste wijn van deze wandeling.

Gepofte knolselderij met zwarte knoflook, aardpeer en saus van knolselderij

Gepofte knolselderij met zwarte knoflook, aardpeer en saus van knolselderij

 Amuse: Gepofte knolselderij | zwarte knoflook | aardpeer | saus van knolselderij
 Wijn: Domaine de Montine – Gourmandises Blanc 2021 🇫🇷

Afsluitend

Deze editie van de amusetour was misschien wel de beste tot nu toe! Een gevarieerd programma met oude bekenden en nieuwkomers die hun best gedaan hadden om zo goed mogelijk voor de dag te komen. 

Wil je ook een middag happen en stappen? Er zijn nog meerdere amusetours dit jaar. In Alkmaar is de volgende editie op 12 februari.

Onze route van Alkmaars restaurants zelf lopen?

Hier vind je de bezochte restaurants:

Kaart wordt geladen...