We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Waar 27 jaar Italiaans Restaurant Taormina te vinden was, vind je sinds april 2022 één van de spannendste nieuwe restaurantconcepten van Alkmaar – en ver daarbuiten!

Je hebt er hoogstwaarschijnlijk wel eens een pizza of pasta gegeten, maar zondag 10 oktober 2021 is de laatste dag dat Taormina geopend is. Dan gaat de sleutel naar Brian Luikel, die hard aan de gang gaat om daar over een maand of vijf Restaurant Neder te starten.

De plannen zijn veelbelovend! Helemaal van deze tijd: duurzaam, lokaal, minimale derving, maar ook een viering van de smaak van Nederland.

Wij spraken Brian en geven alvast een voorproefje van wat je in 2022 kunt verwachten.

Wie is Brian?

Brian staand voor Taormina (Neder)

Brian voor zijn nieuwe pand

Brian Luikel is autodidactisch chefkok en horeca-ondernemer. Hij werd 30 jaar geleden geboren in Haarlem, groeide op in Hensbroek en woont nu in Alkmaar. De plek waar zijn volgende horeca-avontuur gaat beginnen.

In zijn jeugd was hij de hele zomer te vinden bij Kiosk de Duinroos, het kleine eethuisje in De Kennemerduinen dat al 3 generaties werd uitgebaat door zijn familie. Vele horecabaantjes verder opende Brian met vriendin Josje in 2018 zijn eerste restaurant: monsieur.dame. Het pop-uprestaurant in broedplaats Lola Luid in Amsterdam werd 15 maanden lang een groot succes.

Maar zoals het gaat met pop-uprestaurant, kwam ook dit “Franse” avontuur op gegeven moment ten einde. Brian is klaar voor een nieuwe stap. Terug naar zijn roots. Terug naar het gevoel van de duinen. Die nieuwe stap is restaurant Neder.

“Koken met wat de natuur ons biedt, in plaats van met wat wij verlangen van de natuur.”

Neder?

Met Neder wil Brian de nieuw-Nederlandse keuken op de kaart te zetten. Koken met producten van Nederlandse bodem: Hollands wild, plaagdieren (zoals rivierkreeft en wolhandkrab), wild gevangen vis uit de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer en zuivel van biodynamische melkveehouderijen uit Noord-Holland.

“Zo dicht mogelijk bij de natuur, dat is het streven. Zo werk ik alleen met groenten, fruit en kruiden die echt in het seizoen zijn; van het veld, uit onverwarmde kassen of uit de wilde natuur. Allemaal van Nederlandse bodem”, vertelt Brian.

Wat kun je straks verwachten?

Eten bij Neder wordt een bijzondere ervaring. De gerechten zijn met veel zorg samengesteld en weerspiegelen het seizoen, het terroir en de cultuur van Nederland. Neder rekent overigens met 5 seizoenen: lente, voorzomer, hoogzomer, herfst en winter.

Chef Brian Luikel en zijn brigade brengen de gerechten aan tafel en vertellen het verhaal achter de producten en de bereidingswijze. De 9 gangen van het menu vormen een harmonieus geheel en leiden de gasten in een vloeiende lijn van het begin naar het einde van de avond.

De sommelier schenkt 6 bijpassende dranken bij het menu. Wijn, bier, cider, mede en cocktails. Allemaal uit Nederland, gemaakt van Nederlandse ingrediënten.De non-alcoholische dranken worden zelfgemaakt, zoals kombucha, kvas, shrub, kefir en gefermenteerde fruitsappen.

Help Neder op weg

Een nieuw restaurant opzetten kost een hoop investering. Neder kan jouw hulp daarbij goed gebruiken. Voor een startkapitaal is een crowdfunding gestart: je kunt alvast een 5-rittenkaart kopen, met € 100 korting per persoon!

Meer info: nederrestaurant.nl/crowdfunding.

Werken bij Neder?

Wil je onderdeel worden van dit unieke project?​ Neder zoekt ervaren en creatief personeel. Interesse? Mail Brian.

Sommelier of bierkenner
Je werkt met de mooiste wijnen, bieren en ciders van Nederlandse bodem, doet onderzoek naar Nederlandse dranken, brouwt huisgemaakte non-alcoholische drankjes en maakt de pairing in samenwerking met de chef.
Kok of patissier
Je werkt met de mooiste producten van Nederlandse bodem en doet onderzoek naar de Nederlandse keuken. Je bent onderdeel van een klein keukenteam en creëert gerechten in samenwerking met de chef.
Afwasser
Je bent de hart van de zaak en zorgt dat alles soepel verloopt. Jij laat het serviesgoed, glaswerk, bestek en keukenmaterialen blinken als nieuw.

Taormina

De afgelopen 27 jaar zat op deze locatie Italiaans Restaurant Taormina. Gastheer (en pizzabakker) Rafaele Peluso serveerde tot zijn pensioen de bordjes in de serre onder de druivenranken. Dit deel van het restaurant wordt overigens los verkocht; de serre met de bekende druivenranken gaat in juni 2022 over naar een projectontwikkelaar.

Praktische info

Lees ook: Neder zet de nieuw-Nederlandse keuken op de kaart

Restaurant Neder

Laat 87
1811 EC Alkmaar
nederrestaurant.nl

Open

  • Vanaf april 2022


Kaart wordt geladen...