We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Sinds kort op de Houttil: Til38. Een nieuw restaurant in Alkmaar, met als concept SAMEN. ETEN. DELEN. Dat moeten we uitproberen!

Til is een oud Friese naam voor brug. Rondom deze oude bruggen werden herbergen en andere sociale gelegenheden gebouwd waar veel mensen samenkwamen. Til staat dan ook voor sociaal en gezelligheid.En dat is precies wat ze je beloven bij nieuwkomer Til38. Wij schreven een review.

Enthousiasme in kleine en knusse sfeer

Til38 zit sinds januari in een oud monumentaal pandje aan de Houttil 38, het begin van het Waagplein. Voorganger Thup’s was een pizzabakkerij, dus een kleine verbouwing was noodzakelijk. En dat is goed te zien. Zodra je binnenkomt. bevind je je in een knusse en sfeervolle ruimte met een open, kleine keuken. Een kleurrijke huiskamer met een beneden en een boven, te bereiken via een open trap aan het begin van het restaurant.

Eigenaar Ricardo is ervaren in de branche. Zijn restaurant Havenrijk is al 12 jaar een begrip in Uitgeest. Met Til38 grijpt hij nu zijn kans in Alkmaar.

Het enthousiasme spat er vanaf en vol passie vertelt Ricardo over zijn restaurant. Geen kopie van Havenrijk, maar het populaire shared dining concept. Een nieuwe kaart met zestien gerechtjes om samen te delen. Internationale klassiekers aangevuld met successen uit Havenrijk, allemaal in een modern jasje.

Ben je niet zo goed in delen? Er staan ook vis- en vleesplates, salades en flammkuchen op de kaart. Voor ieder wat wils.

Til38 Alkmaar - eigenaar Ricardo

Til38 eigenaar Ricardo

Wij kozen voor delen

We kregen een knusse tafel dicht bij de keuken. In no time stond ons drinken op tafel. Til38 heeft een gevarieerde wijnkaart met bijzondere wijnen, zoals een smaakvolle Pinot Grigio uit Roemenië en een zachte Merlot uit Chili. Ook de bierliefhebber kan hier, met de aparte bierkaart, zijn hart ophalen. We kregen de menukaart en een broodplankje vol met bruin & wit brood, licht geroosterd met olijfolie en zeezout en drie verschillende smeersels; gezouten boter, tapenade en aioli.

Op de kaart staan zeven koude- en negen warme gerechten. Twee tot drie gerechtjes per persoon staat ongeveer gelijk aan een voor- en hoofdgerecht. Om alleen op te eten, of te delen met wie je maar wil (aan jouw tafel dan). Til38 adviseert om samen zoveel mogelijk te variëren. De gerechtjes worden geserveerd op etagères, een goede oplossing voor de wat kleinere tafels. Wij konden niet kiezen en vroegen de chefkok ons zijn lekkerste en meest bestelde gerechten te serveren.

Zes keer koud delen

  • Kalf Tataki | tonijnschuim | tomaat | munt
  • Serranoham | piel de sapo | balsamicostroop
  • Geitenkaas | rode biet | walnoot | honing (V)
  • Hollandse garnalen | pappadum | koriander
  • Zalm Rouleaux | gerookte paling | rivierkreeftjes 
  • Tonijn | sesamkletskop | gember | soja 

Stuk voor stuk een lust voor het oog, maar twee sprongen er voor ons echt uit. De Serranoham en de Zalm Rouleaux.

Bij de ham met meloen verwachtten we de klassieke schijf meloen, gewikkeld in ham verwachten. We werden positief verrast met een bruschetta, belegd met de Serranoham en reepjes gemarineerde honingmeloen, afgemaakt met heerlijke balsamicostroop.

De Zalm Rouleaux, een terechte specialiteit in Uitgeest, was heerlijk zacht, de vulling van paling en rivierkreeftjes erg smaakvol.

Zes keer warm delen

  • Stoofvlees | eigen jus | mosterd | krieltjes
  • Huisgemaakte spareribs | honinglak | aioli | sweet & sour
  • Kipsaté van kippendijen | cassave | atjar
  • Zalmfilet | venkel | citrus |  beurre blanc
  • Rode mul | bloemkool | zeekraal | beurre noisette
  • Oesterzwamburger | brioche | rode uienjam (V)

Ook hier twee winnaars. Weer die zalm: perfect gebakken, nog een beetje rosé van binnen, en de combinatie met venkel en citrus was erg fijn. Als tweede de spareribs; uitermate goed gemarineerd en het vlees viel letterlijk van het bot. De combinatie met aioli werd wisselend ontvangen, maar met de sweet & sour was het unaniem finger lickin good.

Samen met de extra te bestellen frietjes en gemengde salade waren de 3 gerechtjes p.p. voor ons echt voldoende, maar bij nog meer trek bestel je gewoon bij. 

Nagerechten om (van) te houden

Het dessert hoef je niet te delen en geloof me, die houd je liever helemaal voor jezelf. Maar wil je toch delen omdat je (net als ik) niet kan kiezen? Dan is dat geen probleem. Wij kregen dan ook van alles wat:

  • Cheesecake | Vanille-ijs | amarena-kers | amandel
  • Crème brûlée | kaneelijs | sinaasappel | rietsuiker
  • Chocolademousse | chocolade-ijs | koekjesdeeg | vanille
  • Chocolade brownie

Met als absolute hoogtepunt; de brownie. Krokant van buiten en, zoals het hoort, gooey van binnen. Maar ook de chocolademousse met koekjesdeeg is absoluut de moeite waard. Iets minder vonden we de amarena-kers op die jammie cheesecake, maar dat is een kwestie van smaak.

Til38 Alkmaar - Chocolade Brownie

Mjammie Brownie, een fijne afsluiter

Onze conclusie

Wat ons betreft heeft Til38 het waargemaakt. Enthousiaste en gastvrije medewerkers, een bevlogen eigenaar, een gezellige huiskamersfeer, knusse zitjes en een goed verhaal. Niet alles perfect maar een prima prijs-kwaliteitverhouding. Hier komen we zeker nog een keer terug.

Meer over Til38

Leuk om te weten

  • Je kan bij Til38 ook lunchen, borrelen of relaxed een krantje lezen.
  • Het restaurant is volledig ingericht door Sacha, de vrouw van Ricardo.
  • Til38 heeft ook een kindermenu.
  • De prijs: shared dining € 7,50 – € 11,50 per gerecht.

Restaurant Til38

Houttil 38
1811 JN Alkmaar

072 512 33 06
Facebook

Openingstijden

  • Van 1-10 tot 1-4 dinsdag t/m zondag v.a. 11.00 uur
  • Van 1-4 tot 1-10 alle dagen vanaf 11.00 uur

til38.nl

Kaart wordt geladen...

 

BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en we sturen je het nieuwste, leukste en lekkerste van Alkmaar. Hoe vaak? Zeker niet wekelijks, maar we proberen 1 keer per maand.

Dank je wel voor je aanmelding! Check je mail om je aanmelding te bevestigen.