We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Terugblik Amusetour Alkmaar 2018: dit heb je gemist

Fernando'sRue de la PlumeBij DayaWolf

Afgelopen zondag was het weer tijd voor Amusetour Alkmaar. Heb je het gemist? Wij delen graag onze bevindingen met je.

Al jaren is de Amusetour vaste prik bij het team van UIT072. En net als in 2017, 2016 en 2015 laten we je ook dit jaar meegenieten met een terugblik op Amusetour Alkmaar.

Dit jaar naast 4 oude bekenden ook 3 nieuwelingen: (Bij) Daya, Stadskaffee Laurens en Fernando’s. Geniet mee van een kleine terugblik op de 7 hapjes en wijntjes die we voorgeschoteld kregen:

#1 Bij Daya

Amusetour 2018 (Alkmaar): DayaWe starten lekker multicultureel: de pittige saus muhammara (hoofdingrediënten walnoten en rode pepers) is oorspronkelijk afkomstig uit de Syrische stad Aleppo. De frisse salade Tabouleh kennen we uit de Libanese keuken. De gembershot zorgt voor een broodnodige gezonde boost voor de rest van de middag.

De jongens zorgen (als altijd) voor een hartelijke ontvangst. De gerechtjes smaken vers, healthy en lekker. Een goede start!

 Amuse: Bed van Muhammarra met huisgemaakte hummus & falafel plus een bol van frisse tabouleh salade
 Wijn: Shot van gember, citroen en sinaasappel
UIT072 Review: DAYA

#2 1480

Amusetour 2018 (Alkmaar): 1480Ook bij 1480 worden verschillende keukens gecombineerd: een Mexicaanse taco met Noorse zalm en Thaise yoghurt. De wijn is een lekkere elegante Riesling, die de zomer weer terugbrengt op deze tikje herfstige middag.

De amuses van 1480 Foodbar waren bij de vorige amusetours wisselend van niveau. Helaas is het dit jaar teleurstellend: een pluk smakeloze zalm op een taco chipje. Hopelijk doen ze voor een volgende keer inspiratie op bij de andere deelnemers, want dit moet geïnspireerder kunnen.

 Amuse: Taco, zalm, Thaise Yoghurt, limoen, koriander
 Wijn: Riesling QBA – Villa Niederberger Pfalz (Duitsland)
Ook in de: 3 Tips voor Gin & Tonic van Alkmaar

#3 Rue de la Plume

Amusetour 2018 (Alkmaar): Rue de la PlumeDe meiden van Rue de la Plume hebben de afgelopen 2,5 jaar een plekje verworven aan de top van de Alkmaarse restaurants. De parelhoen is inmiddels een klassieker hier, en ook vandaag weer heerlijk. We krijgen er een huisgemaakt brioche broodje bij.

De wijn is een blend van bourboulenc, grenache blanc, roussanne en ugni blanc en wordt uit magnums geschonken. De familie Perrin is vooral bekend als eigenaar van Château de Beaucastel, topproducent uit Châteauneuf-du-Pape. Ook de witte wijn van Perrin is heerlijk; niet overheersend, met een verfrissende afdronk.

Extra leuk: vandaag doen Luella en Madelene met deze combi mee aan een landelijke wijn-spijs wedstrijd. Succes!

 Amuse: Parelhoen, knolselderij, zoethout, hazelnoot
 Wijn: Famille Perrin – Luberon (2016)
UIT072 Review: Rue de la Plume

#4 Granada

Amusetour 2018 (Alkmaar): GranadaGranada is met 1480 de enige die al sinds 2015 meedoet met de amusetour. En net als Rue de la Plume weten we dat de combinatie van chef Stefan en gastvrouw Manon garant staat voor een goed verzorgde avond. Lees bijvoorbeeld maar onze reviews van het lentemenu of de wildavond.

Ook vanavond hoort Granada weer duidelijk bij het linkerrijtje. De strogele bloemige witte wijn sluit perfect aan bij de mooi geroosterde coquille. Je merkt dat hier echt extra werk aan is besteed, door zowel chef als sommelier. Lekker!

Net als voorgaande jaren zorgt de sommelier van Schoorls Wijnhuis voor een mooi verhaal over de wijn uit Umbrië. Ook dat zorgt elk jaar voor iets extra’s. Goede reclame voor beide zaken!

 Amuse: Geroosterde coquille met krokantjes van chorizo en een schuim van aioli
 Wijn: Cadetto Bianco (Italië)
UIT072 Review: Granada

#5 Wolf

Amusetour 2018 (Alkmaar): WolfEen ouderwetse huzarensalade, maar dan luxe. Dat is de belofte van Wolf met een combi van Hollandse garnaaltjes samen met kostbare saffraan en truffel. Helaas blijkt de truffel een dun geschaafde ordinaire paddestoel en is de saffraan onvindbaar.

De dartel mousserende cava is levendig met een fruitige afdronk. Goed om de wat vlakke smaak van het gerechtje weg te spoelen. Al met al een gevalletje: idee een 9, uitvoering een 5.

 Amuse: Huisgemaakte huzarensalade met Hollandse garnalen, saffraan en truffel
 Wijn: MVSA Cava Magnum

#6 Stadskaffee Laurens

Amusetour 2018 (Alkmaar): LaurensOp naar de volgende nieuwkomer: Stadskaffee Laurens. Het wijntje komt eerst, de Amerikaanse Zinfandel is een biologische volle rode krachtpatser. De enige rode wijn van deze middag heeft een geweldige smaak met hints van rijpe bramen, aardbeien, kruiden en chocolade.

Het buikspek is heerlijk zacht en vettig. In combinatie met de krokantjes en de zurige kool komt Laurens met stip binnen in de top 3!

 Amuse: Langzaam gegaard buikspek, met zuurkoolsalade, krokante ui en een lak van soja en hoisin
 Wijn: Tom Legend (USA)

#7 Fernando’s

Amusetour 2018 (Alkmaar): Fernando'sFernando’s bestaat net 1 jaar en heeft in de afgelopen 12 maanden naam gemaakt in Alkmaar. Ook vanmiddag weet Fernando de faam waar te maken met een perfecte tonijn op een bedje van sushirijst met furikake (een Japans strooisel met stukjes zeewier, sesam en gedroogde bonitovlokken).

Samen met Rue de la Plume strijdt Fernando’s om de gouden medaille van deze editie van de Amusetour. Het gerechtje van Fernando’s wint nipt, met het wijntje komt Rue de la Plume langszij.

 Amuse: Licht geroosterde tonijn, sushirijst, furikake, yakitori, wasabi en zoetzure structuren.
 Wijn: Villa Wolf dry riesling
UIT072 Review: Fernando’s

Afsluitend

Deze editie van de Amusetour Alkmaar was net als vorig jaren helemaal uitverkocht. Het blijft wat ons betreft nog steeds een absolute aanrader om te doen, het liefst met wat goede vrienden.

Wil je ook een middag happen en stappen? Er zijn nog meerdere amusetours dit jaar, bijvoorbeeld in Castricum begin december. Van een andere organisatie, maar ook in de buurt en veelbelovend: Proef Egmond. Wil je volgend jaar in Alkmaar meelopen? Houd dan UIT072 in de gaten, zodat je er op tijd bij bent. Wij gaan zeker weer in 2019!

Onze amusetour Alkmaar zelf lopen?

Hier vind je de bezochte restaurants:

Kaart wordt geladen...