We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wijn en lekker eten, daar zijn we altijd voor te porren. Dat we daarvoor he-le-maal naar Langedijk moeten maakt ook niet uit. Zeker niet als we mogen aanschuiven bij Wining & Dining in ’t Bakkershuys.

Langedijk

Langedijk ligt natuurlijk niet in het voor ons bekende 072, dus voelt het een beetje als vreemdgaan. Hoewel je voor Bergen aan Zee en Egmond vanuit Alkmaar een stuk verder moet fietsen. Toch is het niet helemaal vreemd: Wining & Dining van Wouter Bosch is al een succes bij Julie! in Bergen en Rails in Heiloo. Straks komen er zelfs nog 3 restaurants bij, namelijk: De Twee Vrienden in Alkmaar, Beachclub Chill in Egmond en restaurant Stroming in Heerhugowaard.

Wining & Dining

Wining & Dining, eten en (wijn) drinken dus. Het concept is net zo simpel als smakelijk. Samen met de verschillende restaurants, in ons geval ’t Bakkershuys, worden gerechten en wijnen samen gebracht tot een spannend menu waarin de wijnen de gerechten een extraatje geven of juist harmonieus samen gaan. De sfeer is gemoedelijk en laagdrempelig en de wijnen uit het menu zijn ook per fles te kopen zodat je thuis nóg een keer kan genieten. Ons menu bij ’t Bakkershuys belooft in ieder geval een avondje met heerlijke gerechten en minsten zulke mooie wijnen.

 

Wijn met Wouter

Vinoloog Wouter Bosch organiseert met zijn bedrijf Wijn met Wouter proeverijen, geeft wijnadvies, trainingen en hij is de bedenker en initiator van Wining & Dining, een concept dat hij bij La Locanda in Heiloo een aantal jaren geleden al met veel succes had neergezet.  Na jaren in de horeca te hebben gewerkt (o.a. Lalocanda, Foodbar 1480) heeft hij z’n enthousiasme en passie voor wijnen bij de wijnacademie omgezet in een Vinologen diploma en laat hij tijdens Wining & Dining iedereen genieten van lekkere wijnen en mooie  verhalen.

’t Bakkershuys

Met haar gemoedelijke sfeer, voortreffelijke keuken, en kleurrijke interieur was het Bakkershuys een begrip in Langedijk. Twee jaar geleden werd het restaurant overgenomen door Jorn van Gelderen en Daniel Bakker en hoewel ze door de Corona-lockdown een behoorlijk valse start hebben gehad is het Bakkershuys inmiddels weer het gastronomische hart van Langedijk. H

et restaurant heeft nog steeds dezelfde gemoedelijke sfeer en de keuken serveert nog steeds heerlijke gerechten met invloeden en producten uit het dorp en de regio. ’t Bakkershuys heeft een eigen eiland waar ze (met professionele hulp) eigen kruiden, fruit en groenten verbouwen. Samen met hun eigen ‘Langedijker kookstiel’ gaat niet niet lokaler worden. Wij zijn benieuwd naar deze ‘stiel’ want behalve aardappels, zuurkool en chips hebben we geen idee wat voor culinaire stijlen Langedijk voortbrengt. Laat maar komen die gerechten!

 

 

Verrassingen

We beginnen de avond met Terrine van paling, zalm, pistache en kiwi. De boterzachte zalm en de (niet te) vette gerookte paling samen in een pakketje doen een beetje denken aan een klein sushi-gebakje, maar daar doen we dit voorgerechtje echt te kort mee. De pistache geeft een lekker bite, de kiwi is het bruggetje naar de wijn en zorgt ervoor dat de twee naadloos aansluiten. De wijn is een Les Coquilles Curvée les Sables Blanc uit de Côtes de Gascogne. Eigenlijk een heel toegankelijke wijn en, zoals Wouter vertelde, ‘een mooie stuivende wijn’ vol fruit. 

Het volgende gerecht wordt gebracht en staat op het menu als ‘texturen van ui en knolselderij’. Misschien niet het eerste wat we bestellen in een restaurant, maar het gerechtje is zeker bijzonder te noemen. Het is knap hoe er uit een simpele ui vijf verschillende smaken getoverd kunnen worden, allemaal keurig gecomponeerd op een cracker om het krokant te houden.

Net zo bijzonder is de wijn die Wouter heeft uitgezocht; Chateau Oumsiyat Obeidy, een droge witte wijn uit Libanon. Wouter vertelt vol enthousiasme over de Bekaa-vallei waar de wijn vandaan komt, over het oogsten en dat de Obeidy druif al duizenden jaren in Libanon wordt aangeplant. De eerste slok van de Obeidy is even wennen, de geur is wat ingewikkeld en de wijn zit boordevol smaken. Smaken die niet iedereen gelijk kan waarderen maar met de ‘texturen van ui’ een erg goed koppeltje vormt. Na elke hap smaakt de wijn weer net een beetje anders, na elke slok haal je weer nieuwe smaken uit het gerechtje. 

Moderne klassiekers

Een echte klassieker wordt op tafel gezet, een Bisque van kreeft. Hoewel deze soep geen echte verrassing is smaakt het erg goed. En omdat de kommetjes goed gevuld zijn, is er lang en uitvoerig te genieten van dit gerecht én van de Manucura Guardian Reserva Chardonnay uit Chili die erbij wordt geschonken. Geen heel vette houterige chardonnay maar een subtiele Zuid Amerikaan met wederom een mooi verhaal over de ligging en werkwijze van het wijnhuis.

Het hoofdgerecht is een stukje Holstein rund, mooi gegaard mals vlees, met een Jus de veau die erg goed op smaak is. Het wordt geserveerd met puree van Langedijker muizen en verschillende groentes waaronder courgette, wortel en rode biet.

Voor dit gerecht heeft Wouter niet één, maar twee rode wijnen meegenomen. Een Spaanse Rioja Crianza van Valdejimena en uit Italië de Santa Susana ‘Appassimento’ een Sangiovese (met een beetje Merlot). Ook bij deze wijnen krijgen we een mooie uitleg. Over de rijping van de Santa Susana, waarbij de druiven in de wijngaard indrogen voor een extra geconcentreerde smaak. net als bij de beroemde Amarone wijnen. Maar ook over het karakter en de smaken van de Rioja. Aan de gasten om zelf te bepalen van welke wijn (of van beide) er nog een beetje bijgeschonken mag worden. Wij houden wel van dit soort experimenten. 

We sluiten af met carrotcake, vanille, ijs, vlierbessen, crumble en kardemom. Er komen veel smaken en texturen op je af in dit heel blije dessert. De afsluitende wijn is trouwens net zo vrolijk; een Moscato van Paladin. Een zachte, zoet wijn met veel fruit, bloesem en belletjes. Een aangename afsluiting van een heerlijk wining & dining.

’t Bakkershuys is nog steeds dat restaurant waar iedere Langedijker trots op mag zijn. De gezellige en gemoedelijke sfeer maken het Bakkershuys tot een restaurant waar je het liefst de hele avond wil blijven zitten. Het is ook niet voor niets dat een groot deel van de gasten na het eten naar de bar verhuist. De prachtige gerechten laten zien dat het culinaire erfgoed van Langedijk veel en veel meer is dan piepers, zuurkool en chips. 

Het enthousiasme van Wouter is aanstekelijk en de berg aan kennis over de betreffende wijnen is indrukwekkend. Soms lijkt het alsof Wouter de druiven zelf heeft geplukt en dagelijkst op visite gaat bij de wijnmaker. Er wordt soms gezegd dat het verhaal van de wijn minstens zo belangrijk is en dat verhaal weet Wouter heel mooi te brengen.

Meer over Wining & Dining in ’t Bakkershuys

Leuk om te weten

  • Broek op Langedijk is wereldberoemd uit de film Spiderman No Way Home
  • De Broekerveiling is de oudste en eerste groentenveiling van Europa.
  • ’t Bakkershuys heeft ook een heerlijk terras aan het water.
  • Naast Wining & Dining heeft ’t Bakkershuys zelf ook heel mooie wijnkaart.
  • Wining & Dining komt naar nog 3 restaurants in de buurt.
  • Check de Instagram van Wijn met Wouter voor de data.

’t Bakkershuys

Dorpsstraat 98
1721 BN  Broek op Langedijk

0226 340 144
bakkershuys.nl

Wijn met Wouter

contact@wijnmetwouter.nl
instagram

Kaart niet beschikbaar