We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vandaag is weer de jaarlijkse Lekker500 gepresenteerd met de 500 lekkerste restaurants van Nederland. Vanuit Alkmaar dit jaar wederom 3 restaurants in de top 500. Benieuwd welke?

Lekker500 is dé restaurantgids van Nederland waar culi-liefhebbers elk jaar reikhalzend naar uitkijken. De beste restaurateurs van Nederland krijgen in deze speciale editie een podium.

Alkmaar in Lekker 500

Vanuit Alkmaars City Blog UIT072 houden we je al jaren op de hoogte van Alkmaarse restaurants in deze ranglijst (zie 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 201820172016). Dit jaar vind je 3 restaurants in de Lekker 500 in Alkmaar. Omdat de Alkmaarse restaurants buiten de top 100 vallen, hebben ze geen notering meegekregen.

Het rijtje is inmiddels vertrouwd:

Op volgorde van opname in de gids:

Fernando’s

Fernando raspt Parmezaan

“We zeggen het maar meteen: reserveer hier tijdig want Fernando’s is dermate populair dat je zomaar op een wachtlijst geplaatst wordt en pas een maandje later terechtkunt.”

Lekker: “Eigenaar en chef Fernando Jonker, geboren in Colombia en geadopteerd in Nederland is er alles aan gelegen zin gasten volledig in de watten te leggen en samen met mede-eigenaar, gastheer en sommelier Mark Zomers gaat hem dat meer dan goed af.”
UIT072 review: Laat je culinair verrassen bij Fernando’s
Bekijk ook: De Smaak van Fernando Jonker

Rue de la Plume

Rue de la Plume

“De ruim geplaatste tafels met comfortabele fraai gestoffeerde donkergroene stolen, bieden zicht op de moderne open haard met fraaie zitjes om een aperitief te gebruiken. Wat is het hier goed, wat is het hier fijn.”

Lekker: “Met zicht op het voormalige woonhuis van Diederik Sonoy, voormalig gouverneur van het Noorderkwartier en leider bij het beleg van Alkmaar, is het vriendelijke huiskamerrestaurant Rue de la Plume een oase van rust en gastronomisch genot in het Alkmaar van nu.”
UIT072 review: Rue de la Plume – de culinaire top van Alkmaar

’t Stokpaardje

Marbré van 't Stokpaardje

“Chef Robbert Kuper kookt puur en zonder poespas met dagverse en meestentijds biologische streekproducten die op even klassieke wijze onder oude verzilverde cloches worden uitgeserveerd.”

Lekker: “In dit sympathieke vintage ingerichte restaurant, gevestigd in een klein historisch pand in hartje Alkmaar, viert de klassiek Franse keuken hoogtij.”
UIT072 review: Restaurant ’t Stokpaardje: klassiek culinair
Lees ook: Nieuw team voor ’t Stokpaardje: klassiek met moderne twist

Lekker500

Lekker500 is een Nederlandse restaurantgids die jaarlijks verschijnt. In dit blad worden aan 500 restaurants in heel Nederland waarderingen toegekend. De honderd beste krijgen een plaatsje in de Top 100.

De Librije is net als vorig jaar eerste in de Lekker Top-100. Al ruim 30 jaar scoort Jonnie Boer en nog steeds krijgt hij lovende kwalificaties als ‘rotsvast’ en ‘vernieuwend’. Ook nummer 2 komt uit de provincie: Brut172 in Reijmerstok. Restaurant Tribeca (chef: Jan Sobecki) uit het Brabantse Heeze zakt dit jaar een plekje naar nummer 3.

De rapporteurs en inspecteurs van Lekker beoordeelden 500 goede tot zeer goede adressen in Nederland, waaronder 46 nieuwe bistro’s en restaurants.

Enige restaurant uit 072 in de top 100 van Lekker is Merlet (Schoorl), op plek 32.