We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Review: WijnSpijs Wandeling Alkmaar 2020 (herfsteditie 🍂)

Na een korte tussenstop (vanwege je-weet-wel, een kleine pandemie) was het gisteren eindelijk weer tijd voor een WijnSpijs Wandeling in Alkmaar. We nemen je graag mee naar onze ervaring van 6 heerlijke wijn-spijs-combinaties op een fijne zondagmiddag.

WijnSpijs profileert zich als ontdekkingstocht om de leukste restaurants van de stad te ontdekken. Maar ook als je, zoals wij, al redelijk bekend bent met de Alkmaarse horeca, blijft het altijd een goed idee: een zondagmiddag, 6 restaurants, 6 gerechten en 6 wijnen.

Vind je het leuk om ook eens mee te lopen of fietsen? Check dan vooral ons overzicht met culinaire tours in Alkmaar (e.o.) in 2020. Was je er niet bij (of wil je nog nagenieten)? Wij zorgen voor een kleine terugblik!

1. De Twee Vrienden

We starten bij de new kid in town: De Twee Vrienden. Oorspronkelijke deelnemer Wolf had door de corona maatregelen onvoldoende capaciteit om alle wandelaars veilig te kunnen ontvangen. Maar gelukkig konden Alex en Nick snel schakelen om hun nieuwe restaurant te presenteren aan een nieuw publiek.

WijnSpijs: pastrami bij De Twee Vrienden

Op het menu een kruidige runderpastrami met mousse van piccalilly, kroepoek van pinda, bloemkool en curry mayonaise. De koude Beaujolais Villages houdt goed stand. De prima start smaakt naar meer!

Wijn: Beaujolais-Villages 🇫🇷
Spijs: Runderpastrami | Piccalilly | Kroepoek
Deed mee metCulinair Verwenpakket Alkmaar

2. 1480 Foodbar

1480 gooide de afgelopen edities hoge ogen met een tartaar van zeebaars (2019) en buikspek met een lak van Hoisin (winter Amusetour en lente WijnSpijs). Dit keer serveren ze een mooie geroosterde tonijn.

WijnSpijs: tonijn bij 1480

De five spices zijn sterk aanwezig, maar de fijne Chenin Blanc blijft gaaf overeind. En wat ziet het er weer prachtig uit!

 Wijn: Spier Chenin Blanc 🇿🇦
 Spijs: Tonijn | five spices | radijs
Ook in de: 3 Tips voor Gin & Tonic van Alkmaar

3. Heeren van Sonoy

Op naar het mooie Heeren van Sonoy. Die gooien het deze wandeling over een heel andere boeg met pulled chicken met barbecuesaus, rode kool salade en cherrytomaat op een briochebroodje. De rode, Spaanse wijn is vol zwart fruit en kruidigheid.

WijnSpijs: pulled chicken bij Heeren van Sonoy

Was het lekker? Ja. Viel het uit de toon bij de rest van de wijnspijs-combinaties? Ook wel een beetje. Maar of dat erg is, daar zijn we nog niet over uit.

Wijn: Altos Ibéricos Crianza 🇪🇸
Spijs: Pulled chicken | brioche  | barbecuesaus
UIT072 Review: Proefpourri bij Heeren van Sonoy

4. ’t Fnidsen

’t Fnidsen hebben we niet hoeven missen, de afgelopen maanden. Net als eerste stop De Twee Vrienden lieten ze ons genieten van een top thuismenu met het Culinair Verwenpakket. Net als voorgaande jaren zijn ze ook deze editie weer van de partij bij de WijnSpijs wandeling:

WijnSpijs: zeebaars bij Fnidsen

De zeebaars is zoals we gewend zijn van Fnidsen: perfect gebakken, met een lekkere beurre blanc saus. De Roemeense Sauvignon Blanc is verrassend, goed passend en zeker 1 van de lekkerste wijnen van deze wandeling. Tot nu toe de beste combi! Maar er komen nog twee uitdagers…

Wijn: Călușari Sauvignon Blanc 🇷🇴
Spijs: Zeebaars | ratatouille | beurre blanc
UIT072 ReviewRestaurant & Wijnlounge Fnidsen: wijn en spijs op niveau
Deelnemer aanCulinair Verwenpakket Alkmaar

#5 Vito

Op naar het haventje aan de Turfmarkt. Een prachtig stukje nieuwbouw aan de rand van het centrum. Restaurant Vito komt vaker verrassend uit de hoek bij de WijnSpijs Wandeling. Vorig jaar waren ze misschien wel de beste met hun inktvis, citroenrisotto en kreeftenolie. En dit jaar? Eigenlijk weer!

WijnSpijs: salami van gans bij Vito

De gekookte salami van gans is kruidig en krachtig, de truffelrisotto als vertrouwd heerlijk en een mooie afmaker is dat de rode snijbiet uit de eigen Alkmaarse moestuin van de chef komt. De volle rode wijn uit Puglia past perfect.

 Wijn: Luccarelli Rosso Puglia 🇮🇹
 Spijs: Salame corro d’oca | truffelrisotto | rode snijbiet

#6 Turfmarkt

De laatste stop is dichtbij. Turfmarkt is namelijk de buurman van Vito. Met het grote terras, mooi uitzicht op de haven en gezellige interieur is het bovendien een prima spot om deze tour te eindigen.

WijnSpijs: zalm bij Turfmarkt

De gekonfijte zalm is boterzacht en vooral smaakvol samen met de escabeche van groenten. Het kleurrijke bord wordt afgemaakt met crème van pastinaak en ghoa cress.

 Wijn: Villa San Martino ‘Le Rive’ Pinot Grigio 🇮🇹
 Spijs: Zalm | groenten | pastinaakcrème
UIT072 ReviewRestaurant Turfmarkt: nieuwe aanwinst op bekende plek

Meer WijnSpijs

Hopelijk heb je met bovenstaande review een beetje goed beeld gekregen van de afwisselende wijnspijs-combinaties die je tijdens een wandeling voorgeschoteld krijgt. Wij zijn volgende keer weer van de partij!

Loop je ook mee?

Wil je ook een middag happen en stappen? Er zijn nog meerdere culinaire wandelingen in 2020. De WijnSpijs Wandeling is in maart 2021 weer in Alkmaar. Een kaartje kost € 64 en er wordt rekening gehouden met dieetwensen.

Check snel: Deze culinaire tours staan in Alkmaar (e.o.) op de agenda in 2020

Onze route van Alkmaars restaurants zelf lopen?

Hier vind je de bezochte restaurants:

Kaart wordt geladen...

Meer info