We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Amusetour Alkmaar 2023: dit werd er gisteren geserveerd

Sfeervol Spaans interieur

Was je erbij, zondagmiddag? De tweede Amusetour van 2023 leidde ons langs een afwisselende route van 6 restaurants met 6 verrassende gerechtjes en 6 bijpassende glazen wijn. En natuurlijk maakten we, als Alkmaars City Blog, voor jou een kleine terugblik.

Twee keer per jaar strijkt de Amusetour neer in Alkmaar: voor een wintereditie (februari) en een herfsteditie (15 oktober). Op een gezellige route door Alkmaar krijg je bij 6 restaurants een gerechtje met een glas bijpassende wijn.

Afgelopen zondag liepen we met UIT072 alweer voor de 12e keer mee. Net als de 11 vorige Amusetours delen we ook nu weer graag onze ervaring met je.

De route vandaag:

VitoHeerlijk Nel ➞ MooijGranadaEendracht in ’t IJkgebouwLa Locanda

#1 Vito

Vito weet elk jaar te verrassen tijdens de Amusetour. Deze editie met arancini: Siciliaanse gevulde rijstballetjes. Letterlijk betekent arancino kleine sinaasappel, omdat de vorm en kleur daarop lijkt.

De smaak heeft niks met sinaasappel te maken. Vito vult ze vandaag met mortadella, pistache en mozzarella, vergezeld door een schuim van parmezaanse kaas en pomodorisaus.

Amusetour Alkmaar bij Vito (herfst 2023)

Net als vorig editie schenken ze erbij een lekkere Pinot Grigio blush rose. Fris, licht romig en kruidig met hinten van rood fruit.

Voor de meesten uit onze groep was deze eerste amuse gelijk al dé favoriet.

 Amuse: Huisgemaakte Arancini met mortadella, pistache en mozzarella, een schuim van parmezaanse kaas en pomodorisaus
🍷 Principato Pinot grigio blush, Veneto Italië
 Wijn: Principato Pinot Grigio blush, Veneto 🇮🇹

#2 Heerlijk Nel

Terug van weggeweest in de Amusetour. Sinds vorig jaar met Daisy en Eva als nieuwe eigenaren. En sinds vorige week met een nieuw menu, waarvan een van de kersverse gerechten vandaag wordt voorgeschoteld.

Een gerechtje met veel Ottolenghi invloeden, deze geblakerde aubergine. Heel smaakvol en lekker herfstig. Comfortfood op deze bij vlagen herfstig druilerige dag!

Amusetour Alkmaar bij Heerlijk Nel (herfst 2023)

De tonen van chocola uit de Malbec passen top bij de Oosterse smaken van deze comfort food.

Amuse: Geblakerde aubergine met tahin yoghurt, verdovende olie, hazelnoten en dadel
Wijn: Malbec 🇦🇷
UIT072 ReviewHeerlijk Nel 3.0: sharing is caring

#3 Mooij

Bij Mooij is het taco time! Mini taco’s ditmaal, gevuld met pulled chicken en (tikje weinig) chipotle mayo. De pinot noir erbij komt uit Duitsland, is licht gekoeld en past er prima bij.

Amusetour Alkmaar bij Mooij (herfst 2023)

 Amuse: Taco pulled chicken | chipotle | mais crumble | pekel ui
 Wijn: “Wolf” Pinot Noir 🇩🇪
UIT072 ReviewMooij: genieten van shared dining in een fijne ambiance

#4 Granada

Na de reis langs Siciliaanse, Midden-Oosterse en Zuid-Amerikaanse invloeden, is de volgende bestemming Spanje. Granada om precies te zijn.

Als altijd geeft Granada zijn eigen twist aan de Spaanse keuken. Wat dacht je van een carpaccio van coquille, met krokantjes van flinterdunne Ibericoham op een herfstige pompoencrème?

Het ziet er niet alleen prachtig uit, het smaakt ook nog heerlijk! De verdejo erbij is fris, fruitig en aromatisch. De DJ die op de achtergrond relaxte plaatjes draait met een Spaanse twist maakt de beleving af.

 Amuse: carpaccio coquille | krokantjes van Iberico | creme pompoen | dille | citrus
 Wijn: Verdejo 🇪🇸
UIT072 ReviewOntdek Granada 2.0: op z’n Spaans

#5 Eendracht in ’t IJkgebouw

Bij de Eendracht in ’t IJkgebouw was de hoek naast de bar gereserveerd voor de Amusetour. De statafels waren misschien niet zo sfeervol, maar zorgde er wel voor dat je makkelijker in contact kwam en een babbeltje maakte met andere deelnemers.

De rode bietensalade is lekker, maar niet superspannend. De wine pairing is daarentegen noemenswaardig!

Amusetour Alkmaar bij Eendracht in 't IJkgebouw (herfst 2023)

 Amuse: Rode bieten salade aangemaakt met geitenkaas, walnoten, frisée salade en tuinkers.
 Wijn: Quinta da Espiga Tinto, Portugal, Lisboa, Casa Santos Lima 🇵🇹
UIT072 ReviewDe Eendracht in ’t IJkgebouw: toegankelijke kwaliteit

#6 La Locanda

We eindigen weer met een oogstrelend én smaakvol gerecht: een lichtjes getoaste brioche met kingboleet (paddenstoel), coquille, bloemkool en hazelnoot crumble. Kersverse chef Stefan zorgt voor een mooie introductie!

Amusetour Alkmaar bij La Locanda (herfst 2023)

De Passerina druif is een oude druivensoort en komt van oorsprong van de Adriatische kust. Heerlijk fris en mooi passend.

 Amuse: kingboleet | hazelnoot | coquille | bloemkool
 Wijn: Passerina 🇮🇹
UIT072 ReviewLa Locanda: een pareltje aan de bierkade

Afsluitend

Prima weer, gezellige mede-amusanten en een afwisselend menu van verschillende restaurants, smaken, stijlen en wijnen. We hebben nu al zin in de volgende editie! 

Deze editie van Amusetour was helemaal uitverkocht. Wil je ook een middag happen en stappen? Wees er dan op tijd bij! Kaarten voor de volgende editie in februari zijn nu te koop.

Onze route van Alkmaars restaurants zelf lopen?

Hier vind je de bezochte restaurants:

Kaart wordt geladen...