We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Na maanden werk is het vandaag zover. De Smaak van Fernando Jonker gaat in premiere! Een korte film van maker Bo van de Wall Perné met chef Fernando Jonker (van Fernando’s) in de hoofdrol.

Wat krijg je als een een gepassioneerde Alkmaarse fotograaf en filmer koppelt aan een gepassioneerde kok? Een hele toffe mini-docu over een uniek mens en zijn passie!

Als UIT072 kennen we Fernando al heel wat jaartjes. Na zijn avontuur bij La Locanda (Heiloo) aten we begin 2016 bij hem bij The Bourbon Room (Bergen). Toen schreven we al over zijn passie en trots: “Chefkok Fernando komt dikwijls even aan tafel vertellen wat er voor moois gegeten gaat worden, of hij komt even langs om een creatie te laten zien waar hij trots op is. En die trots, dat is meer dan terecht!”

Docu Fernando: snijden

Een jaar later startte hij zijn eigen restaurant met compagnon Mark: Fernando’s. Binnen no time groeide dit kleine restaurantje uit tot een van de topzaken in Alkmaar. Door de teamspirit en de passie van Fer. En dat heeft documentairemaker Bo prachtig weten te vangen in deze film:

Wij spraken Bo en Fernando over de totstandkoming van deze documentaire.

Bo, dit is alweer de tweede documentaire van jouw hand binnen een jaar. Hoe ben je als fotograaf in het filmen gestapt?

“Van huis uit ben ik fotograaf. In de coronatijd ben ik begonnen met mijzelf breder te ontwikkelen richting filmer. Aanleiding was mijn ontmoeting met kunstschilder Erik Tierolf tijdens een gezamenlijke expositie van de Kunst10daagse in Bergen.

Ik als fotograaf was direct gefascineerd door de dromerige wereld die hij creëert in zijn bijzondere schilderijen. Zo ontstond het idee voor een eerste korte documentaire.”

En nu Fernando? Hoe ben je bij hem gekomen?

“Vooral het ambachtsmanschap vond ik erg belangrijk en interessant. Een kok, die staat te koken, maar wat gebeurt er in zijn hoofd? Waarom maakt hij wat hij maakt? Ik laat me leiden door nieuwsgierigheid en wil graag weten wat er achter een persoon zit.

Docu Fernando

Het begon bij de kunstenaar, dat was meteen een fascinerend persoon. Zo ben ik erin getrokken, in het wereldje van mensen die wat bijzonders doen. Het grappige is dat ik daar pas achter ben gekomen toen ik met Fernando aan de gang ging.”

Wat zijn de verrassende parels uit de docu?

Fernando: “De rol die de kelder speelt. Uit de eerste reacties hoor ik dat het heel herkenbaar is dat je een soort vluchtdeurtje hebt en dat je even serene rust wil. Dat heeft bijna iedereen in zijn werk. Onverwachts heeft dat best een centraal punt in de documentaire.”

Fer in de kelder (Docu Fernando)

“Hoe ziet het nou voor een pan eruit om die kok te zien boven je hoofd?”

Bo: “Heel veel shots zijn goed gelukt, maar het leek me erg cool om in beeld te brengen hoe het er voor een pan uitziet om die kok te zien boven je hoofd? Uiteindelijk een GoPro in de pan geplakt en gewoon gedaan, met heel tof resultaat.”

Docu Fernando

Tot slot: waarom de raviolo?

Fernando: “Ik ben enorme fan van Marco Pierre White. In de jaren ’80 heeft hij restaurant Harveys gehad. In die tijd heeft hij gerechten op tafel gezet die hij 20 jaar later nog steeds durfde te serveren. Dat heb ik met deze raviolo. Dit gerecht heb ik bij La Locanda ooit gemaakt: 1 raviolo, 1 garnituur en 1 saus. That’s it. Dat is 12, 13 jaar geleden en hij staat deze maand weer op de kaart.”

Wie is Marco Pierre White?
Marco Pierre White wordt ook wel de eerste celebrity chef genoemd. Dit enfant terrible werd in 1994 op 32-jarige leeftijd de eerste (en destijds jongste) Britse chef met 3 Michelinsterren. White hangt prominent met zijn foto (door Bob Carlos Clarke) aan de muur van Fernando’s.

Bo: “Ik denk dat het gerecht ook goed symboliseert wat Fernando’s is. Eenvoudig in looks, weinig poespas, maar veel verborgen complexiteit en verrassing in smaken.”

Meer info

De korte film kun je hierboven bekijken, of op het YouTube kanaal van Bo. De raviolo staat deze maand op het menu bij Restaurant Fernando’s.

Heb je zelf nog leuke tips voor ons? Neem dan even contact op met UIT072.