We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vandaag is het internationale dag van de croissant. De dag waarop dit heerlijke zoete ‘broodje’ geëerd wordt. Er is geen bakkerij die ze niet verkoopt en aan bakkers in Alkmaar geen gebrek. Maar wie verkoopt het lekkerste croissantje? 

Waar vind je het lekkerste croissantje in Alkmaar?

Bij croissants denk je aan: Frankrijk, een luxe ontbijt, hotels, zoetigheid, etc. Je kunt dus wel stellen dat we blij worden van zo’n vers gebakken half maantje, vooral als ze nog warm zijn jammm. Het uitvoeren van deze test was dan ook zeker geen straf. Met z’n drieën gingen we langs zeven bakkerijen in Alkmaar, om uit te zoeken wie de lekkerste variant in de vitrine heeft liggen. 

L'histoire du croissant

De croissant is ontstaan rond 1839. Dit heerlijke luchtige baksel is gebaseerd op een Weens broodje dat kipferl wordt genoemd. Het eerste croissantje dat lijkt op de versie die wij kennen werd geïntroduceerd door een Weense zakenman: August Zang. August opende in Parijs de Boulangerie Viennoise (Weense bakkerij). Hier verkocht hij Weense broodjes en gebak, ook wel bekend onder de naam viennoiserie. De kipferl behoorde ook tot het assortiment, maar August besloot daar een variant op te maken, gemaakt van getoerd deeg (een soort bladerdeeg). Door de vorm werd deze creatie door de Parijzenaren naar de halvemaan vernoemd en kreeg de naam croissant.

7. Bakkerij Mens

Wie, wat, waar
In het westen van Alkmaar vind je Bakkerij Mens, zowel in de Bergermeer als in de Hoef. Wij liepen naar de Bergermeer, waar deze bakkerij zich bevindt in een woonwijk. Als je in deze wijk woont zal de verleiding om hier ‘s ochtends te gaan snuffelen erg groot zijn.

De croissant
Het uiterlijk van dit croissantje geeft al aan dat we hier te maken hebben met een eigenzinnig type. Het is duidelijk de meeste gebogen en de lichtst gekleurde van het stel. Hij kruimelt amper, is niet knapperig en als we de binnenkant bekijken is hij nogal geel van kleur. Ook missen we de kenmerkende laagjes in het deeg en de luchtigheid. De smaak is ook een beetje flauw. Het doet meer denken aan een zoet broodje dan aan een croissantje. Het deeg kan dan ook zeker geen traditioneel croissantdeeg zijn. Wij zijn van mening dat deze variant een plakje kaas nodig heeft.

Prijs: € 0,80
Locatie: Bisschop Bottemannestraat 2
UIT072 score:

6. Bakkerij Koning

Wie, wat, waar
In een van de gezelligste straatjes van het centrum zit Bakkerij Koning. Een bakkerij die al meer dan 70 jaar meedoet in de West-Friese bakkerswereld. Hier hebben ze een kwaliteitskeurmerk en een versgarantie: vandaag gebakken, vandaag in de winkel. Ook zoetekauwen zijn hier op hun plek, naast diverse soorten broden hebben zij ook genoeg gesuikerd deegwaar tentoongesteld.

De croissant
Op het eerste gezicht een mooi glanzend croissantje, enkel een beetje platter dan de rest. De binnenkant toont niet zo luchtig doordat de luchtruimtes in het deeg niet zo groot zijn. Het gewicht is wel opvallend lager dan dat van de andere croissants, dat maakt hem op een andere manier luchtig. Verder is hij niet knapperig en kruimelt amper. De smaak is een beetje flauw en in de hand voelt hij nogal vettig. Dat vettige/boterige mis je echter weer in de smaak. 

Prijs: € 1,10
Locatie: Magdalenastraat 13
UIT072 score:

5. Bakkerij Bart

Wie, wat, waar
Bakkerij Bart kent 154 vestigen. Ongetwijfeld ben jij er dus wel vaker een tegengekomen. Misschien heb je er zelfs wel eens iets gehaald. Hier kom je namelijk niet alleen voor een half gesneden volkoren, hier hebben ze van alles: van pizza tot aan belegde broodjes, sappen, panini’s, muffins, koeken, flappen, stengels en meer.

De croissant
Het eerste dat ons opvalt is dat het croissantje een beetje glans mist. Van binnen ziet hij er wel mooi uit. Verder is hij luchtig en kruimelt een beetje. Hij is niet knapperig en smaakt gek genoeg een beetje alsof hij te lang gebakken is. De kleur zegt wat anders, maar als je goed proeft heeft hij toch een bepaald bittertje. Van ons had hij ook wat vetter gemogen. 

Prijs: € 0,95
Locatie: Payglop 16
UIT072 score
:

4. Fermento

Wie, wat, waar
Fermento is qua initiatief toch wel de mooiste in dit rijtje. Deze sociale onderneming biedt dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. Helaas is het filiaal op de Laat verdwenen. Gelukkig kunnen we nog wel genieten van hun prachtige ambachtelijke, en tevens biologische, producten in de bakkerij en lunchroom aan de Kennemerstraatweg. 

De croissant
De kleur van dit croissantje had van ons iets donkerder gemogen, zelfs de binnenkant is wat bleekjes. Hij is ook niet echt knapperig en kruimelt bijna niet. In de smaak mis je wat boter. Wel is hij luchtig en zien de laagjes er aan de binnenkant mooi uit. De medewerker, die ons het croissantje verkocht, vertelde dat ze de croissants helemaal zelf maken. Dat is toch leuk om te weten want dat gebeurt lang niet overal. De smaak had alleen wat meer croissant-power mogen hebben en heeft meer iets weg van een luchtig broodje. 

Prijs: € 1,-
Locatie: Kennemerstraatweg 6
UIT072 score
:

3. Beerse Brood & Banket

Wie, wat, waar
Beerse Brood & Banket op de Laat was vroeger bekend onder de naam Bakkerij Baltus. De broers Kees en Piet Baltus hadden in totaal vier winkels in Bergen en Alkmaar. Sinds 1 januari 2009 zijn de bakkerijen overgedragen aan Hein en Patricia Beerse die al een bakkerij hadden in Sint Pancras. Inmiddels telt hun imperium zeven bakkerijen waar zij de lekkerste dingen verkopen. 

De croissant
Het croissantje dat we hier kochten ziet er prima uit. Niet heel groot, maar wel lekker dik in het midden. Ook heeft hij heeft een lichte glans. Verder is hij luchtig, licht knapperig en kruimelt zoals je dat van een croissant verwacht. De geur is licht zoet en boterig, de smaak romig en een beetje vettig. Alles lijkt mooi in balans te zijn.

Prijs: € 1,20
Locatie: Laat 168
UIT072 score:

2. A.C. de Boer

Wie, wat, waar
De naam A.C. de Boer is bij iedere Alkmaarder wel bekend. Hier kun je terecht voor gebak, taarten, Frans brood en viennoiserie. Alles wat hier verkocht wordt maken ze zelf en dat proef je zeker terug. Wat extra leuk is is dat deze bakkerij ook op zondagochtend open is. Wie een kwaliteitscroissant aan het zondagsontbijt wil toevoegen is hier vanaf 8 uur al welkom.

De croissant
Een mooie croissant voor het oog. De geur van dit croissantje is minder boterig dan zijn voorganger, maar de smaak daarentegen is heerlijk vol! Hij is knapperig en luchtig. Je ziet ook mooi de kenmerkende laagjes in de doorsnede. Adrianus Cornelis de Boer (1921-1970) mag trots zijn. 

Prijs: € 1,40
Locatie: Scharlo 15
UIT072 score:

1. Bakkerij Raat

Wie, wat, waar
Deze bakkerij zit er het minst lang van al deze bakkers, maar toch alweer 8 jaar (sinds eind 2012). Absoluut een toevoeging voor de stad. Het filiaal in Alkmaar is gestart als speltbroodspecialist, maar uitgeroeid tot een bakkerij met een uniek assortiment aan brood gemaakt van diverse kwaliteitsgranen. 

De croissant
De romige en zoete geur van dit croissantje komt je tegemoet. Misschien is het niet helemaal eerlijk tegenover de rest, maar hoe lekker is het dat deze net uit de oven werd gehaald toen wij aan kwamen lopen. Hij glanst mooi, is luchtig, krokant en kruimelt zoals een croissant hoort te kruimelen. De smaak is heerlijk subtiel zoet, vol en boterig. 

Prijs: € 1,40
Locatie: Marktstraat 2
UIT072 score
:

Het oordeel van UIT072

Bij deze test hebben we gekeken naar het uiterlijk (geur, kleur, vorm), de textuur (knapperig, luchtig, kruimelig), de smaak en de prijs van de croissants. Het was erg verrassend om de diversiteit in croissantjes te ontdekken. 

Met het kiezen van een winnaar hadden onze zintuigen geen moeite. Unaniem zijn wij overeengekomen dat Bakkerij Raat de absolute nummer één is. Het feit dat de croissants hier net uit de oven kwamen maakte ze natuurlijk extra lekker. Goed om te weten is wel dat we er meer dan één hebben meegenomen. We kunnen dus met volle overtuiging zeggen dat dit croissantje de volgende ochtend ook nog heerlijk smaakt.

Wat vind jij?

Wil je zelf uitzoeken of onze bevindingen juist zijn? Loop dan samen met iemand onze croissant-route en oordeel zelf. Een leuke en smakelijke activiteit om te doen tijdens deze lockdown.

Wij zijn begonnen bij Beerse Brood & Banket, toen gewandeld naar A.C. de Boer, vervolgens naar Bakkerij Mens. Daarna – voor wat extra meters en een beetje groen – richting de Nicolaas Beetskade, over op de Van Ostadelaan. Dan de eerste rotonde links naar de Jan van Heemstraat richting de Frits Conijntunnel, daar onderdoor gelopen richting park Westerhout. Daar zijn we via het Hertenkamp zo doorgestoken naar Fermento. Daarna hebben wij ons weer richting het centrum bewogen naar Bakkerij Bart, Bakkerij Koning en tot slot geëindigd bij Bakker Raat.

Smullen maar! Enne … succes met alle verleidingen die je bij de bakkerijen tegenkomt.

Meer lijstjes en tests

Geen trek in croissants? UIT072 heeft veel meer lijstjes en tests. Vleesliefhebbers checken de beste hamburgers van Alkmaar en de lekkerste kebab en shoarma. Ben je dol op patat? Bekijk de patat test. Liever wat gezonders? Check de healthy hotspots, de vegetarische hotspots in Alkmaar of de lekkerste sushi van Alkmaar.

Heb je zelf een eigen testidee? Laat het ons weten.