We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Trek je laarzen aan, neem je schoffel mee en ga aan de gang in een van de negen moestuinen van Alkmaar. Groene vingers of niet, courgette planten kan iedereen en verse aardbeien meenemen naar de schoonfamilie = scoren.

Vingers in de aarde en zien groeien wat je zaait. Experimenteren met gewassen, je eigen bloemen zaaien of exotische tomaten laten groeien in de kas. Het houdt je jong, hè. Hieronder twaalf complexen in Alkmaar waar je naar hartelust kunt harken. Mis je jouw lievelingsvereniging? Laat het ons weten!

1. ATV De Volharding

Moestuin ATV De Volharding Alkmaar

Algemene Tuindersvereniging (ATV) De Volharding is een juweel van een complex. Met 150 tuinen en een ideale ligging – vlakbij de Koelmalaan, achter het Oosterpark – is moestuinieren hier populair. De ringwaterleiding maakt dat je makkelijk kunt sproeien; elke moestuin heeft een eigen aansluiting. Ook leuk: de paddenpoel, de bijenvolken en de gezellige zaterdagochtenden in de kantine. Er zijn tuinders met siertuinen, kaarsrechte rijtjes sla en met een vrolijke mix van bloemen, groente en fruit. Aanrader!

Waar? Tuinderspad 157
Grootte: 150 tuinen: 100-240 m2
Mail naar: info@atvdevolharding.nl
Meer: Website ATV De Volharding
Bijzonder: ringwaterleiding, bijenvolken, paddenpoel

2. De Gasfabriek

Voor wie een hele moestuin wat veel vindt, is een bak huren bij De Gasfabriek een mooie oplossing. Op het grote terrein (waar je binnenkort een van de grootste terrassen van Alkmaar vindt), staan bakken van 1,5 bij 1 meter. Voor een donatie van 25 euro per jaar heb je het hele seizoen een bak. Tijdens het tuinieren kun je een drankje of iets te eten halen bij De Gasfabriek. En deze moestuin is uitstekend bereikbaar: je kunt hier per boot, met het ov, met de auto of fiets terecht. Tuinbeheerder Co heet je van harte welkom.

Waar? Helderseweg 28
Grootte: bakken van 1,5 x 1 meter
Mail naar: info@gasfabriek.com
Meer: Website De Gas!Fabriek
Bijzonder: moestuinbakken, tuinbeheerder Co, eten en drinken

3. ATV De Meerweg

Moestuinieren op een klein, knus complex? Bij ATV De Meerweg word je met open armen ontvangen. Met 50 plekken, midden in de polder en een zeer betrokken bestuur is dit dé plek als je vlak bij het Hoefplan een moestuin wilt. Vaste tuinder Peter kookt regelmatig op zijn eigen tuin vol vergeten groenten en houdt daar bijen. Het publiek is trouw, sociaal en werkt hard. Bijvoorbeeld aan de greppels die begin 2020 in het complex zijn aangelegd. Tof: milieu- en diervriendelijk tuinieren is hier verplicht.

Waar? Olympiaweg 34
Grootte: 50 tuinen, variërend in grootte
Mail naar: atvdemeerweg@gmail.com
Meer: Website ATV De Meerweg
Bijzonder: milieu- en diervriendelijk, imker Peter, greppels

4. ATV Koedijk

 

Algemene Tuindersvereniging Koedijk biedt twee complexen voor de prijs van één. De ene vereniging vind je op de hoek van de Achtergraft en de Nauertogt (grote tuinen, geen kassen). Het andere complex ligt in de groenstrook tussen Alkmaar en Koedijk aan de Gaffelstraat (met clubhuis, kassen en percelen tussen de 100 – 200 m2). Schrijf je in op de wachtlijst en geniet van landelijk tuinieren.

Waar? Gaffelstraat 47a
Grootte: 2 complexen, variërend 100-300 m2
Mail naar: gaffelstraat@atvkoedijk.nl
Meer: Website ATV Koedijk
Bijzonder: twee complexen, grote percelen, clubhuis

5. ATV De Kromme Sloot

Sla op een rijtje in de moestuin

Tuinieren in harmonie met de omgeving doe je bij ATV De Kromme Sloot. Vaste bewoners: de koekoek, putters, paapjes en kwikstaarten. Door de houtwallen en windsingels voelen vele dieren zich hier thuis in de natuur. Extra leuk: de heem- en varentuin – stukken grond waar niet wordt verbouwd, maar waar je wel orchideeën, varens, vlinders en kikkers spot. Word donateur als je niet van die groene vingers hebt en geniet toch van het buiten zijn!

Waar? Olympiaweg 36
Grootte: 142 tuinen
Mail naar: secretaris@atvdekrommesloot.nl
Meer: Website ATV De Kromme Sloot
Bijzonder: Heem- en varentuin, koekoek, houtwallen

6. ATV De Omval

Gelegen op het mooiste stukje grond tussen Alkmaar en Stompetoren prijken de moestuinen van ATV De Omval. De ligging is ook nog eens handig: aan de ring, vlakbij Ranzijn. Kun je meteen tuinspullen scoren. In de eigen kantine van de vereniging kun je bijna elke dag terecht voor een kopje koffie of thee. En, tamelijk hip: de vereniging heeft een eigen filmpje.

Waar? Noordervaart 133
Grootte: 90 tuinen
Mail naar: secretaris@atvdeomval.nl
Meer: Website ATV De Omval
Bijzonder: gunstige ligging, kantine dagelijks, eigen filmpje

7. ATV De Westdijk

Groente in de kas op de moestuin

Gelegen aan het Noord-Hollands kanaal vind je een knus, mooi onderhouden complex: ATV De Westdijk. Hier kun je naast moestuinieren ook recreëren (chalets en kassen!), midden in de Vronermeer. Op zaterdag en zondag is het genieten van een daghap en een borreltje in tuinbistro Le Bocage. Let op: de website is tamelijk verouderd en we hebben geen reactie van De Westdijk ontvangen. Eerst even bellen dus, voordat je langsgaat!

Waar? P.C. Boutensstraat 62
Grootte: 79 tuinen
Mail naar: info@atvdewestdijk.nl
Meer: Website ATV De Westdijk
Bijzonder: chalets, kassen, tuinbistro

 

8. ATV De Rekere

Lekker harken op de moestuin

Ecologisch tuinieren doe je bij ATV De Rekere. Ruim 160 leden leven zich hier uit op hun mooie moestuinen. Zónder bestrijdingsmiddelen en chemische meststoffen. De vereniging is actief: plantendagen, oogstfeesten, cursussen … ATV De Rekere omschrijft zichzelf als een ‘ijverig volkje’. Vrijwilligers runnen er een heuse Kwekerij en voor gezelligheid, vragen, zaden en potgrond kun je terecht in de Plantine (de kantine dus).

Waar? Helderseweg 63
Grootte: 160 tuinen
Mail naar: secretaris.derekere@kpnmail.nl
Meer: Website ATV De Rekere
Bijzonder: ecologisch, activiteiten, kwekerij, plantine

9. De Hoefmolen

Stekken in de kas

Weer eentje in het Hoefplan, en wat voor eentje! De Hoefmolen is een actieve volkstuinvereniging en een flinke: er zijn bijna 180 tuinen die variëren in grootte tussen 50 en 400 m2. Veel tuinen hebben een kas of een blokhut. Check vooral de website om te lezen over de uitgebreide historie van ATV De Hoefmolen. Ook kun je daar – een hoogtepunt – liedjes over volkstuinen beluisteren.

Waar? Olympiaweg 32
Grootte: 180 tuinen | 50-400 m2
Mail naar: dehoefmolen@gmail.com
Meer: Website De Hoefmolen
Bijzonder: groot complex, blokhut, liedjes

10. ATV ’t Spruitje

Bloemen in de volkstuin

Opgericht in 1987, opnieuw eentje aan de Omval: ATV ’t Spruitje, een amateurtuindersvereniging met als doel: tuinieren en recreëren. Je kunt hier een blokhut kwijt op de grotere complexen en een praatje maken met de enthousiaste tuinders. Handig: aan de paden zijn stroomcontacten, waardoor je bijvoorbeeld een waterpomp kunt aansluiten. Benieuwd? Je kunt altijd een kijkje komen nemen op ’t Spruitje!

Waar? Omval 56-C
Grootte: 98 tuinen | 100-400 m2
Mail naar: info@atvspruitje.nl
Meer: Website ATV ’t Spruitje
Bijzonder: grote tuinen, blokhut, stroom

11. ATV De Vrijheid

Het Hoefplan is een populaire moestuinlocatie. Ook ATV De Vrijheid zit hier en is de enige vereniging zonder eigen website. Dat maakt nieuwsgierig! Federatie ATV Alkmaar e.o tipte ons over het bestaan van ATV De Vrijheid en wist te vertellen dat het complex begin jaren ’70 is opgericht op een kaal stuk omgeploegde akker. Inmiddels omschrijft ATV De Vrijheid zich als ‘vooruitstrevende vereniging met enthousiaste leden’.

Waar? Olympiaweg 34
Grootte: ?
Mail naar: grevisser24@gmail.com
Meer: Website via Federatie ATV Alkmaar e.o.
Bijzonder: Hoefplan, geen website (extra spannend)

12. ATV De Zes Wielen

Picknicktafel in de moestuin

Een moestuin in het knusse Oudorp: ATV De Zes Wielen aan de Molenkade mocht niet ontbreken op dit lijstje! Met ongeveer 75 leden, een digitaal prikbord én een clubhuis om tuintips en recepten uit te wisselen en een prachtige locatie midden in de Oudorperpolder is het hier genieten in de buitenlucht. Traditioneel, biologisch en samen. Extra leuk: de gemeenschappelijke kas, gemeenschappelijke bloementuin en de paddenpoel.

Waar? Molenkade 9B
Grootte: 67 tuinen | 65 – 220m2
Mail naar: info@atvdezeswielen.nl
Meer: Website De Zes Wielen
Bijzonder: Oudorperpolder, paddenpoel, gemeenschappelijke kas en bloementaal

Mooie foto’s hè? Zijn van fotograaf Robert van der Eng, of van de websites van de volkstuinen zelf.

Mis je jouw favoriete stekje in onze lijst? Vertel ons in de comments waar jij graag tuiniert.

Extra