We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Een prachtig stukje nieuwbouw in Alkmaar heeft sinds deze maand een nieuw restaurant. Aan het kleine haventje van Schelphoek kun je nu op bezoek bij Marit en Jasper: welkom bij Turfmarkt Alkmaar!

Geschiedenis

De nieuwbouw van de Schelphoek is nog geen 10 jaar oud, maar toch hebben al diverse restaurants op deze plek gezeten. Het begon 19 december 2011, toen Restaurant Babylon een Alkmaarse locatie opende. In augustus 2014 was het de beurt aan Rivers Club & Restaurant, die een half jaar geleden (1 juli) het stukje Club Rivers ombouwde naar Oh Crêpe.

En sinds deze maand dus Turfmarkt Alkmaar. Na ons bezoekje zijn we overtuigd dat het Marit en Jasper met hun team gaat lukken om deze mooie locatie langdurig succesvol te maken.

Voorgerechtjes opmaken

Marit en Jasper zijn geen groentjes in de horeca. Jasper heeft vanaf z’n 15e altijd in de horeca gewerkt, van feestcafé tot sterrenzaak. Bij Marit is het met de paplepel ingegoten: moeder Carolien heeft jarenlang Café de Corridor (nu Nola’s Roastery) gehad. Daarna begon ze Café Tramps (nu Tante Sannie) op de Platte Stenenbrug.

Na beide zaken verkocht te hebben was er nog een droom: een strandpaviljoen. Zo ontstond Strandpaviljoen de Tropen in Egmond aan Zee. Afgelopen jaar werd het paviljoen verkocht en kwam er met Turfmarkt een nieuwe uitdaging op het pad.

Ruim maar knus met eigen karakter

Na een korte, maar grondige verbouwing heeft de zaak een nieuw, eigen karakter gekregen. Een paar kenmerkende onderdelen van Rivers zijn gebleven, zoals de grote serre en de open keuken. Maar verder lijkt het een compleet nieuw restaurant. Een stuk knusser, door de combinatie van hoog en laag zitten op verschillende stoelen en banken. En een stuk frisser en hipper door onder meer nieuwe verlichting en nieuwe muurbedekking. Denk aan staal, zwart, hout en mooie gestoffeerde stoelen

Binnen bij Turfmarkt Alkmaar

Knus zitten bij Turfmarkt

Turfmarkt Alkmaar

De serre is gebleven

Ondanks de grootte van het restaurant oogt het intiem. Dat komt mede omdat het is ingedeeld in verschillende ruimtes: bar, keuken, restaurant en serre. Het deel waar eerst Club Rivers/Oh Crêpe zat, is met een schuifdeur helemaal afgesloten en af te huren voor besloten feesten.

Maar we komen natuurlijk niet alleen voor het interieur. We kiezen een mooi plekje aan de hogere tafels met uitzicht op de open keuken en kijken wat de kaart ons te bieden heeft.

Aan tafel!

De dinerkaart maakt gelijk hongerig: een mooie combinatie van toegankelijke, maar niet alledaagse gerechten (gegrilde avocado, gerookte mozzarella) met genoeg opties voor vegetariërs.

De visliefhebbers komen aan hun trekken met hele vis van de houtskool grill of vis van het seizoen (check de raw bar in de open keuken). Voor vleesliefhebbers is er een ruime keuze uit heerlijke gerechten van de grill. Hier geen saté, spareribs of cheeseburger, maar wel black angus burger, rib-eye (cavemen style) of procureur met  saus van donker bier. Jummie!

Turfmarkt Alkmaar

We open keuken

Bij de voorgerechten slaat de keuzestress al toe: er is teveel lekkers! Wordt het de buikspek met zoet-zuur van spitskool en mango? Of toch de picanha met de Mexicaanse pico de gallo? En die gerookte mozzarella moet toch ook eigenlijk geproefd. Gelukkig is er met de start up! ook een combinatie van verschillende voorgerechten mogelijk. Let’s go!

Combinatie van voorgerechten bij Turfmarkt Alkmaar

Kun je niet kiezen (net als wij)? Start met een proeverij.

Een variëteit aan smaken en texturen trekt langs. Naast de hierboven genoemde gerechtjes een lekkere Braziliaanse gambasoep op basis van een bisque, een heerlijk gerookte zalm met labneh (Libanese uitgelekte yoghurt) en smakelijke gamba’s. Aanrader!

De keuze voor een hoofdgerecht blijkt net zo lastig. De raw bar is gevuld met mooie verse vis (tarbotine, kabeljauw), maar de selectie gerechten van de houtskool grill lonkt ons nog meer toe. We kiezen twee uitersten: de vegetarische zeegroenten burger (wakame, dulshe en avocadocrème) en de droom van elke carnivoor: een authentieke porterhouse steak (voor 2 personen)!

Nieuwsgierig wachten we af tot de gerechten voorgeschoteld worden. We hebben al veel steaks in Alkmaar gegeten, maar de Porterhouse komen we niet vaak tegen op het menu. Voor de echte steak lovers is dit dus je kans! Denk aan de Porterhouse als een T-Bone de luxe: groter, dikker en met een nog mooier stuk ossenhaas.

En de hoge verwachting wordt waargemaakt. We beloven: hier wordt je stil en blij van, als je van vlees houdt! Een prachtig stuk, sappig, hout gegrild en ruim voldoende voor 2 personen.

De zeegroentenburger is een bijzondere combi van de zilte zee en een (vega)burger. De (huisgemaakte?) frietjes waren lekker zacht van binnen en knapperig van buiten, zoals ze horen maar zelden zijn.

Na zo’n mooi, maar groot stuk vlees is het even uitbuiken. Maar we kunnen de dessertkaart toch niet zomaar negeren…

Turfmarkt tiramisu

Turfmarkt tiramisu: citrus-mascarpone, bitterkoekjes, kahluasiroop, cacao

Snicker a la Turfmarkt Alkmaar

‘Snicker’: chocolade mousse, gebrande pinda’s, caramel, zeezout

We kiezen voor 2 creaties van het huis: de Turfmarkt tiramisu en de zelfbedachte ‘Snicker’. De tiramisu is een versie zoals we hem nooit hebben gehad, maar mega lekker en smaakvol. Romig, zurig, zoetig, knapperig. Zeker een aanrader!

De ‘Snicker’ is er één voor de zoetekauw. Je proeft door de combi van chocolademousse, pinda en caramel meteen waar de naam vandaan komt. De zeezout is een goede touch voor een extra laag van smaak.

De conclusie is helder: Alkmaar is een nieuwe hotspot rijker! Het is Marit, Jasper en niet te vergeten hun team gelukt om in korte tijd iets moois neer te zetten. Wij gaan in elk geval zéker nog een keer de rest van de kaart proberen.

Meer over Turfmarkt

Leuk om te weten

  • Turfmarkt beschikt over een kinderhoek met allerlei spelletjes.
  • Voor buitenspelende kids zijn zwemvestjes te leen bij de bar.
  • Er is ruime parkeergelegenheid in de nabijgelegen Parkeergarage Schelphoek.

Restaurant Turfmarkt

Turfmarkt 11-23
1813 SC Alkmaar
072 53 14 000

Menukaart

Openingstijden

Maandag t/m zondag van 9.00 uur tot 23.30 uur.
Keuken sluit om 22.00 uur.


Locatie Turfmarkt Alkmaar

Kaart wordt geladen...