We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

500 jaar Grote Kerk: dit wordt er in 2018 georganiseerd

In 2018 bestaat de Grote Kerk Alkmaar 500 jaar. Een goede reden voor een feestje! Meer dan 25 Alkmaarse organisaties helpen mee en Alkmaars Cityblog UIT072 heeft 10 aanraders die je niet mag missen!

1. Opening (met Giovanca)

Op 16 februari wordt het jubileumjaar feestelijk geopend en alle inwoners van Alkmaar zijn uitgenodigd. De kerk vertelt tijdens deze avond wat het de afgelopen vijf eeuwen heeft meegemaakt. Geniet van zangeres Giovanca (geboren in Alkmaar) en een lokaal popkoor en pak na afloop, tussen 19.30 en 21.00 uur, nog even de tentoonstelling mee in het Stedelijk Museum.

Wat: Feestelijke opening
Waar: Grote Kerk e.o.
Wanneer: 16 februari

2. Hoogtepunt: ‘Klim naar de Hemel’

Zo high was je nog nooit. Letterlijk dan. Ontdek wat de Grote Kerk al 500 jaar ziet, vanaf het hoogste balkon van Alkmaar. Het vieringbalkon ‘Klim naar de Hemel‘ wordt tegen de Grote Kerk aan gebouwd en is van mei tot en met 8 oktober geopend.

Wat: Uitkijkpunt
Waar: Grote Kerk
Wanneer: mei – oktober

3. Kunst: drieluik na ruim 400 jaar terug in Alkmaar

Drieluik van Maarten van HeemskerckHeel bijzonder: het beroemde drieluik van Maerten van Heemskerck keert terug naar Alkmaar! In 1581 werd het altaarstuk kort na de Beeldenstorm verkocht aan Zweden, maar de Dom van Linköping leent het tijdelijk uit aan de oorspronkelijke eigenaar. Uniek, want het stuk is in ruim vier eeuwen nooit de Dom uit geweest.

Wat: Kunst
Waar: Grote Kerk
Wanneer: vanaf mei

4. Gezichten op de Grote Kerk

Saenredam - Interieur van de Grote Kerk Alkmaar

Interieur van de St. Laurenskerk te Alkmaar, Pieter Saenredam (1961)

Naast het beroemde drieluik is er op kunstzinnig gebied meer te beleven. Het Stedelijk Museum combineert werk van 2 befaamde schilders uit de Gouden Eeuw, Salomon van Ruysdael en Pieter Jansz Saenredam, met nieuw werk van Nederlandse topfotografen Hans van der Meer en Karin Borghouts.

Samen met de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen en de beschilderingen op orgelluiken door Caesar van Everdingen, zijn er in 2018 maar liefst vijf Grote Meesters te zien in Alkmaar!

Wat: Kunst
Waar: Stedelijk Museum Alkmaar
Wanneer: hele jaar

5. Theatervoorstellingen, tentoonstellingen en meer

Tijdens het jubileumjaar worden bijzondere tentoonstellingen georganiseerd door onder andere AIA (De Kerken van Morgen) en Kunstuitleen Alkmaar (Bede-Vaart). Theatergroep Horizon brengt Tess, de Musical op de planken. De Karavaan toont Opus Alkmaar. Griezelen kan tijdens de film ‘Nosferatu’, maar daarover meer in tip 8…

Wat: Divers
Waar: Grote Kerk
Wanneer: hele jaar

6. Alkmaarse verhalen in stripvorm

Stripboek: Grote of Sint Laurenskerk

Momenteel wordt er door auteur Bies van Ede en tekenaar Eric Coolen druk gewerkt aan een uniek stripboek met een centrale rol voor de Alkmaarse Sint Laurenskerk. Medio juli 2018 verschijnt het boek met 5 Alkmaarse verhalen die allemaal te maken hebben met het ‘Sieraad van de stad’: de Grote Kerk.

Wat: Stripverhaal
Waar: boekhandel
Wanneer: vanaf juli

7. Hoe ziet grafiek er over 500 jaar uit?

Een manifestatie met toekomstvisie: Grafisch Atelier Alkmaar presenteert ‘GAA drukt door’. Je gaat als bezoeker mee naar de grafische wereld van het jaar 2518, 500 jaar de toekomst in.

Wat: Tentoonstelling
Waar: Grote Kerk
Wanneer: 19 juni – 22 juli

8. Filmklassieker met live muziek

Ooit eens een film gezien in een kerk? Of een film met live orgelmuziek? Nee? Dan heb je een unieke reden om vrijdag 19 oktober naar de Grote Kerk te gaan. Zodra de duisternis invalt presenteert Filmhuis Alkmaar dan de filmklassieker NOSFERATU, de eerste echte boekverfilming van Dracula uit 1922.

De beroemde organist en componist Franz Danksagmüller verzorgt hierbij een live performance op het orgel. Een bijzondere beleving waarin beeld en geluid, tijd en ruimte samensmelten in de Grote Kerk van Alkmaar.

Wat: Film
Waar: Grote Kerk
Wanneer: 19 oktober

9. Beleef avontuur en ontrafel het mysterie

Het duurt nog even, maar in november komt er een spannende familievoorstelling naar de Grote Kerk. In Het Mysterie van Alkmaar beleef je een groot avontuur vol raadsels, symbolen en overweldigende muziek. De voorstelling brengt je op alle verborgen plekken van de kerk. Kijk en luister goed, je mag geen aanwijzing missen: je hebt alle clues nodig om het mysterie te ontrafelen.

Wat: Theater
Waar: Grote Kerk
Wanneer: 11, 18, 25 november
Kaarten

10. Scrooge

En als laatste hét ultieme kerstverhaal: Charles Dickens’ “A Christmas Carol” als nieuwe muzikale bewerking. Geesten en veel humor vormen de basis voor deze heerlijke en vlotte familiemusical die je niet mag missen. Zet het alvast in de agenda voor deze kerst!

Wat: Musical
Waar: Grote Kerk
Wanneer: 20 – 26 december

Feestelijke Alkmaarse producten
Ondernemers maken producten voor ’500 jaar Grote Kerk’

De ondernemers met hun producten (Foto: Erna Faust)

Naast de bijzondere tentoonstellingen en voorstellingen, worden er ook unieke ‘500 jaar’ producten ontwikkeld door Alkmaarse ondernemers:

  • Kaans Kaashandel maakt een uniek kaasje
  • Brouwerij de Die verrast met een biertje getiteld ’t Cieraedt van Alkmaar
  • Fermento gebruikt een origineel recept voor brood en koekjes
  • La Grosse maakt een chocoladetablet als herinnering

De producten zijn te koop in de winkels van de ondernemers en tijdens de zomeropenstelling in het winkeltje van de Grote Kerk Alkmaar. Het jubileumbiertje zal ook verkrijgbaar zijn in Klunder en andere horecagelegenheden rond de Kerk.