We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De eerste vrijdag van augustus is het Internationale Bierdag! Dus wij moesten natuurlijk op zoek naar de beste plekken in Alkmaar om een (speciaal)biertje te drinken. Voor jou. En wie beter om voor die taak te vragen dan Ludo, eigenaar van Bierwinkel Alkmaar?


Op zoek naar de lekkerste biertjes in Alkmaar

Een biertje drinken in de stad doen we allemaal wel eens. Waar voorheen velen het bij een pilsje van de tap hielden, ontdekken steeds meer mensen de enorme diversiteit van bier.

Waar het aanbod in de detailhandel beperkt blijft tot Bierwinkel Alkmaar en hier en daar wat leuks in de supermarkten is het aanbod van bier op de terrassen en in de horeca sinds 2016 juist verbeterd! Het is een stuk uitgebreider en kwalitatief beter geworden.

Een IPA werd tot een aantal jaar geleden beschouwd als iets speciaals, anno 2019 is het vrij standaard geworden. We kunnen in de horeca tegenwoordig meer Imperial Stouts en Porters krijgen. Zelfs vatgerijpte versies daarvan op een oud bourbon- of whiskyvat bijvoorbeeld.

Laten we, op het vlak van wat ‘craftbeer’ genoemd wordt, nou net één van de beste brouwerijen van Nederland in Alkmaar hebben en laten zou nou net een eigen taproom hebben geopend.

1. The Scrapyard

Scrapyard Moersleutel Bier

Hierdoor op plek 1 in de lijst, The Scrapyard, gelegen bij Hal25 aan de Pettemerstraat, die voornamelijk bieren van Brouwerij De Moersleutel tapt. Brouwerij De Moersleutel bestaat intussen al meer dan 3 jaar en timmert hard aan de weg, zowel in binnen- als buitenland.

Op 15 juli was de Grand Opening van The Scrapyard. Met 20 tappunten hebben zij meteen de ruimste keus van Alkmaar. Daarnaast staat er nog een koelkast voor een nog ruimere keus op blik en fles. Denk bijvoorbeeld aan een kneiterverse IPA, flink zure Berliner Weisse met framboos of een blubber dikke Imperial Stout met chocola of koffie.

Ook halen zij de meest fantastische bieren van over de hele wereld. Denk aan een Heady Topper en Focal Banger van The Alchemist uit Amerika en op donderdag 22 augustus een tap-takeover van Central Waters!

Soorten: 20 bieren op tap
Bijzonder: regelmatig tap-takeovers van brouwers
Locatie: Pettemerstraat 23 • The Scrapyard

2. De Kleine Deugniet

De nummer 1 van het vorige lijstje is daarmee naar plek 2 verdreven. De Kleine Deugniet. Intussen verhuisd naar de Gedempte Nieuwesloot, om een nog breder assortiment aan te kunnen bieden.

De Kleine Deugniet is een speciaal café voor Belgische bieren. Remco, de eigenaar van het café, heeft enkele jaren in België en Luxemburg gewoond. Daarnaast heeft hij al vele jaren vakanties doorgebracht bij onze zuiderburen.

Dat resulteert in 17 tappunten, waarvan er 3 op stikstof worden getapt. Op stikstof hoeven de leidingen niet gekoeld te worden, dat ten goede komt van sommige bierstijlen. De smaak (en body) van zware bieren komen beter tot hun recht als de bieren niet te koud zijn namelijk. Zo hebben zij ook 2 grote koelkasten, 1 op 8 graden voor de IPA’s, sours, witbieren en blonds en de 2e op 12 graden voor de stouts, porters, barleywines en vatgerijpten.

Soorten: 17 bieren op tap en 50 tot 60 bieren op fles
Bijzonder: De Kleine Deugniet is het enige café in Alkmaar dat PINT-leden korting geeft
Locatie: Gedempte Nieuwesloot 117 • kleine-deugniet.nl

3. De Binnenkomer

De Binnenkomer Alkmaar: Terras

De Binnenkomer blijf al jaren een favoriete plek voor een biertje. Een oase van rust met een mooi aanbod van speciaalbieren.

Het bieraanbod was goed, maar is meegegaan met de bierwereld en daardoor verbeterd. Bierinkoper Jasper is fanaat van mooie bieren en maakt weloverwogen keuzes voor zowel de bierliefhebber als voor de foodpairings bij de gerechten die de Binnenkomer serveert.

Het is geen uitgelezen biercafé, dus er is minder keus dan bij de top 2, echter er is altijd wel een verrassing op biergebied te vinden bij ze. Ze houden goed rekening met de seizoenen, maar ook dat er altijd genoeg variatie in het aanbod is.

Soorten: 4 bieren op tap en 10 bieren op fles
Bijzonder: naast een leuk terras heeft De Binnenkomer ook een lekkere hamburger
Locatie: Kerkplein 6 • debinnenkomer.nl

4. Proeflokaal De Boom

De Boom: Terras

De Boom hoeft verder geen uitleg, denk ik. Qua locatie en terras de nummer 1 van Alkmaar, maar waar ze in het vorige lijstje op plek 2 stonden, heb ik ze dit keer op plek 4 staan. Niet omdat het minder is geworden, maar vooral omdat de uitdaging in bier op andere plekken groter is.

De Boom blijft een uitgelezen plek om verrast te worden met speciaalbier. Er zijn 10 tappunten, waarvan er 2 gebruikt worden voor pils en liefst 70 bieren op fles!

Soorten: 10 bieren op tap en 70 bieren op fles
Bijzonder: vroeger zat hier een echte brouwerij, tegenwoordig Nationaal Biermuseum De Boom
Locatie: Houttil 1 • proeflokaaldeboom.nl

5. Alkmaars Koffiehuis

Alkmaars Koffiehuis

Op plek 5 in dit lijstje is nog een nieuwkomer. Het ‘thuishonk’ van Alkmaarse brouwerij Zeglis, Het Koffiehuis.

De connecties tussen de brouwer en Het Koffiehuis werd gelegd bij een bierproeverij, alweer 3 jaar geleden. Binnen 3 maanden was het eerste bier gelanceerd, de Eersteling IPA met Yellow Sub hop. Dat recept is intussen aangepast naar El Secret hop, maar ook zijn er tal van andere bieren verschenen.

Op dit moment heeft Het Koffiehuis alle 9 bieren van Zeglis op de kaart, maar daarnaast nog andere leuke verrassingen.

Soorten: 21 bieren
Locatie: Gedempte Nieuwesloot 42 • alkmaarskoffiehuis.nl

Meer over bier in Alkmaar
Van pils naar speciaalbier

Pils is namelijk slechts één biersoort. Daarnaast bestaan er nog vele anderen. Van weizen tot Barleywine van blond tot porter, van IPA tot stout, van Gose to tripel, enzovoorts, enzovoorts.

Bieren variëren van extreem zoet tot extreem bitter tot extreem zuur en alles wat daartussen in ligt. Ze zijn van geel met veel koolzuur tot zwart zonder. Een erg groot bereik waar iedereen wel een favoriet tussen kan vinden, maar altijd nog opnieuw uitgedaagd kan worden met een nieuwe smaak.

Wat opviel...

Vooral het gebrek aan stouts en porters in de Alkmaarse horeca valt mij erg op. De laatste jaren zijn vooral de bittere IPA’s erg in trek, dat zien we zeker terug in het aanbod in de horeca.

Deze zomer zijn er eindelijk ook enkele Gose’s te vinden. Voornamelijk bij De Kleine Deugniet, ‘t Kooltuintje en De Boom. Een gose is een zurig tarwebier, meestal met een toevoeging van (zee)zout, waardoor het een zeer verfrissend karakter heeft. Ik ben al blij verrast om deze bieren tegen te komen.

Al met al is het aanbod in Alkmaar niet heel denderend, het kan zeker verbeterd worden. Slechts enkele plekken zijn zeker de moeite waard.

Wat vind jij?
Waar drink je het lekkerste biertje in Alkmaar?
  • Add your answer

Geschiedenis: de eerste editie van dit artikel verscheen in 2016. In 2019 is het voor het laatst geactualiseerd.