We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De eerste vrijdag van augustus is het Internationale Bierdag! Dus wij moesten natuurlijk op zoek naar de beste plekken in Alkmaar om een (speciaal)biertje te drinken. Voor jou. En wie beter om voor die taak te vragen dan Ludo, eigenaar van Bierwinkel Alkmaar?

Op zoek naar de lekkerste biertjes in Alkmaar

Een biertje drinken in de stad doen we allemaal wel eens. Waar voorheen velen het bij een pilsje van de tap hielden, ontdekken steeds meer mensen de enorme diversiteit van bier.

Het aantal brouwerijen in Nederland is sinds 2012 meer dan verdubbeld van 168 naar ongeveer 500 in 2016. De meesten brouwen tussen de 4 en 8 verschillende type bieren, dus werd het de hoogste tijd dus om het aanbod van speciaalbier in de Alkmaarse cafés onder de loep te nemen en een top 5 te maken!

5. De Vrolijke Pater

De Vrolijke Pater is als restaurant een buitenbeentje in deze lijst. Je zou zeggen dat je er heen zou gaan om te eten, maar voor mij gaat het om de combinatie tussen eten en bier. De Vrolijke Pater heeft een hele leuke bierkaart, 31 bieren in totaal.

Bij de gerechten staan suggesties welke bieren er mooi bij passen. Absolute aanrader als je lekker bier bij een lekkere maaltijd wil!

Soorten: 31 bieren
Bijzonder: biersuggesties bij de (Vlaamse) gerechten
Locatie: Paternosterstraat 6 • devrolijkepater.nl

4. De Binnenkomer

De Binnenkomer Alkmaar: Terras

De Binnenkomer verraste mij enigszins. Een oase van rust met een aanbod van slechts enkele bieren, dacht ik. Niets is minder waar!

Een oase van rust zeer zeker wel, maar het aanbod van bier is beter dan ik dacht. Er zijn 4 tappunten en 10 bieren verkrijgbaar op fles. Hoewel het aantal onder doet aan de rest van de top 5, was het wel erg afwisselend. Keuze uit 4 tripels en 4 IPA’s, maar daarnaast ook een blond, een dubbel en zelfs een ongekoelde stout in de zomer! De Bloedbroeder van brouwerij Kompaan uit Den Haag heb ik uiteraard gedronken.

De keuze wordt in goed overleg met de vertegenwoordiger van de leverancier gemaakt, dit werkt prima en zorgt voor de verscheidenheid. De Binnenkomer houdt zeker rekening met seizoenen, meer zware bieren in de winter en lichtere bieren in de zomer.

Soorten: 4 bieren op tap en 10 bieren op fles
Bijzonder: naast een leuk terras heeft De Binnenkomer ook een lekkere hamburger
Locatie: Kerkplein 6 • debinnenkomer.nl

3. Café ’t Kooltuintje

't Kooltuintje: Terras

In Café ’t Kooltuintje kreeg ik een warm onthaal van mede-bierenthousiast Wicher Elzinga.

Wicher is verantwoordelijk voor de inkoop van speciaalbier voor ’t Kooltuintje. Met 6 verschillende bieren op tap en ongeveer 30 op fles is de keuze riant. Hoewel er twee pilseners op tap zijn (Hertog Jan en Jupiler) blijven er vier over voor speciaalbier. Dit waren Punk IPA van Brewdog, Maredsous 10, en twee seizoensbieren Sexy Motherbocker van Oersoep en IJsbok van SNAB.

Mijn keuze viel echter op bieren die ik nog niet ken. Dit werden Hugo de Zwarte en Jan zonder vrees, beiden van De Bourgondische Brouwers uit Beverwijk. Voor mij nog onbekende bieren, maar prima keuze!

De uitdaging voor Wicher is om mensen in aanraking te laten komen met bieren die zij nog niet kennen. Hiervoor is gekozen om veel te wisselen qua aanbod. Naast de vaste bieren worden er ook bieren tijdelijk aangeboden. Dit heeft zeker nieuwe klanten getrokken en behouden. Mensen die voor het eerst een speciaalbiertje in ’t Kooltuintje hebben gedronken zijn daar speciaal voor teruggekomen.

Een heerlijk bruin café, echt een aanrader en doordat zij wisselen met het aanbod blijft het uitdagend!

Soorten: 6 bieren op tap en 30 bieren op fles
Bijzonder: gelegen aan 1 van de meest pitoreske grachtjes van Alkmaar (met terras)
Locatie: Kooltuin 11 • kooltuintje.nl

2. Proeflokaal De Boom

De Boom: Terras

De tweede plaats is misschien niet verrassend, maar dan ook zeker niet minder verdiend. Proeflokaal De Boom is al jaren een begrip bij bierdrinkend Alkmaar en omstreken. De Boom is dé uitgelezen plek om verrast te worden met speciaalbier. Er zijn 10 tappunten, waarvan er 2 gebruikt worden voor pils en liefst 70 bieren op fles!

Ook De Boom is altijd op zoek naar nieuwe bieren waarmee het de klant kan verrassen. Zij kennen de (vaste) klanten goed en kunnen daardoor goed inkopen omdat ze hun smaak kennen. Hoewel De Boom weinig lokaal bier aanbiedt, was het wel het eerste café in Alkmaar die Dampegheest uit Limmen in haar assortiment had. Daarnaast houden zij veel rekening met seizoenen, waardoor er het hele jaar door het best passende bier aangeboden wordt!

Soorten: 10 bieren op tap en 70 bieren op fles
Bijzonder: vroeger zat hier een echte brouwerij, tegenwoordig Nationaal Biermuseum De Boom
Locatie: Houtil 1 • proeflokaaldeboom.nl

1. De Kleine Deugniet

Overtuigend op nummer 1: De Kleine Deugniet aan de Koorstraat. De Kleine Deugniet is een speciaal café voor Belgische bieren. Remco, de eigenaar van het café, heeft enkele jaren in België en Luxemburg gewoond. Daarnaast heeft hij al vele jaren vakanties doorgebracht bij onze zuiderburen.

Remco wil mensen juist uitdagen om een nieuwe smaak te ontdekken, de klant verrassen!

Mede hierdoor is zijn liefde voor en specialisme in Belgische bieren ontstaan. Het aanbod aan Belgische bieren is er dan ook uitstekend. Het opvallende aan dit café is dat je er bijvoorbeeld geen Duvel kunt krijgen, maar wel een uitstekend alternatief. De reden hiervoor is dat de klanten dan te makkelijk voor een bekend biertje gaan. Remco wil mensen juist uitdagen om een nieuwe smaak te ontdekken, de klant verrassen!

Voor nagenoeg iedereen zal er wel een nieuw (Belgisch) bier te ontdekken zijn. De Kleine Deugniet heeft 10 tappunten en wel 50 tot 60 verschillende bieren op fles. Maar niet alleen Belgische bieren zijn er te krijgen. Zo zijn er wisseltaps voor unieke bieren en seizoensbieren uit bijvoorbeeld Oostenrijk of de Verenigde Staten.

Soorten: 10 bieren op tap en 50 tot 60 bieren op fles
Bijzonder: De Kleine Deugniet is het enige café in Alkmaar dat PINT-leden korting geeft
Locatie: Koorstraat 12 • kleine-deugniet.nl

Meer over bier in Alkmaar
Niet in de top 5: Paters Vaetje

Een kleine deceptie.

Met grote bombarie werd Paters Vaetje op het Waagplein gelanceerd als speciaalbiercafé, maar ietwat teleurgesteld kwam ik een Heinekenkaart tegen. Dat wil zeggen dat er naast Heineken ook Affligem en Brand op tap staat.

Weliswaar was de bierkaart nog niet volledig, uiteindelijk willen ze naar 75 bieren gaan, maar ze hebben toch een aardige selectie. Naast de standaardbieren als La Chouffe, Duvel en Tripel Karmeliet hebben ze ook het één en ander van Jopen. De standaardbieren, geen ‘limiteds’ of seizoensbieren. Wel hebben zij een aantal trappistenbieren staan zoals Orval en Rochefort.

Mijn eerste vraag was wat het meest bijzondere bier was dat zij konden serveren, nieuwsgierig wachtte ik hun reactie af. Het antwoord was ‘Kwak’. Hoewel Pauwel Kwak een prima bier is, is het al sinds mijn jeugd (enkele jaartjes voor deze jonge Adonis) ruimschoots verkrijgbaar in horeca en detailhandel. Ik hoop dat met het meest bijzondere het koetsierglas bedoeld werd, waarin het geserveerd wordt en niet het bier zelf.

Mijn keuze viel op een Rochefort 8. Niet exclusief, maar wel erg lekker! Bij het vragen om een Rochefort 8 vroeg ik of ze er één niet gekoeld kunnen serveren. Na twee keer uitleggen dat niet gekoeld betekent dat het niet uit de koelkast komt, onstond er enige verwarring. Er was drie man nodig om een fles uit het magazijn te halen.

Mijn metgezel bestelde een Tripel Karmeliet. Dit werd voorgeschoteld met een 25cl pilsglas! Tja… dan verdien je geen eervolle vermelding in onze lijst met beste biercafés van Alkmaar.

Van pils naar speciaalbier

Pils is namelijk slechts één biersoort. Daarnaast bestaan er nog vele anderen. Van weizen tot Barleywine van blond tot porter, van IPA tot stout, van Gose to tripel, enzovoorts, enzovoorts.

Bieren variëren van extreem zoet tot extreem bitter tot extreem zuur en alles wat daartussen in ligt. Ze zijn van geel met veel koolzuur tot zwart zonder. Een erg groot bereik waar iedereen wel een favoriet tussen kan vinden, maar altijd nog opnieuw uitgedaagd kan worden met een nieuwe smaak.

Wat opviel...

Vooral het gebrek aan stouts en porters in de Alkmaarse horeca valt mij erg op. De laatste jaren zijn vooral de bittere IPA’s erg in trek, dat zien we zeker terug in het aanbod in de horeca.

Deze zomer zijn er eindelijk ook enkele Gose’s te vinden. Voornamelijk bij De Kleine Deugniet, ‘t Kooltuintje en De Boom. Een gose is een zurig tarwebier, meestal met een toevoeging van (zee)zout, waardoor het een zeer verfrissend karakter heeft. Ik ben al blij verrast om deze bieren tegen te komen.

Al met al is het aanbod in Alkmaar niet heel denderend, het kan zeker verbeterd worden. Slechts enkele plekken zijn zeker de moeite waard.

Wat vind jij?
Waar drink je het lekkerste biertje in Alkmaar?
  • Add your answer