We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Alkmaar heeft veel hotspots waar je een lekker biertje kan drinken. Ook is er een Bierwinkel met honderden biertjes op voorraad. Maar wist je dat er sinds een paar jaar ook 5 lokale Alkmaarse bierbrouwerijen zijn?

Alkmaar was vroeger een stad met vele bekende bierbrouwerijen, zoals De Gryeckse A, De Burg, de Witte Leeuw, ’t Lam en de Boom. Verschillende Alkmaarse straatnamen verwijzen nog naar dit Alkmaarse bierverleden. Denk aan de de Bierkade en de Huigbrouwerstraat.

De laatste authentieke Alkmaarse brouwer was Stoombierbrouwerij de Burg aan de Bierkade. Tot 1926 werd hier bier gebrouwen. De Boom (1647-1749) was de grootste bierbrouwer van Alkmaar.

Tegenwoordig is De Boom een leuk proeflokaal waar je onder andere de biertjes van de nieuwe Alkmaarse brouwers kan proeven. Alkmaar wordt weer een echte bierstad met anno 2017 weer 5 eigen bierbrouwers. Ken jij ze allemaal al?

Brouwerij 1573, Alkmaar

Brouwerij 1573

Brouwerij 1573 is officieel gestart in 2016, na 8 jaren waarin de brouwerij veel bier heeft gebrouwen. De brouwerij is gestart door Daan Visser en Tim Odeh. Ze brouwen momenteel nog bij De Berging (Purmerend), maar er zijn plannen om op termijn een eigen brouwerij neer te zetten in Alkmaar.

Brouwerij 1573: Pinksterdrie

Pinksterdrie van Brouwerij 1573 won dit jaar zilver op de Dutch Beer Challenge.

Waar komt de naam vandaan?

Op 8 oktober 1573 werden de Spanjaarden definitief verslagen en was Alkmaar een vrije stad. De naam van de brouwerij staat dus voor Alkmaars ontzet.

Welke biertjes brouwen ze?

 • Pinksterdrie (Zwaar blond, 7,4%)
 • Sonoy (Dunkelweizen, 5%)
 • Drebbel (Ale, 5,5%)
 • Metius (New-England IPA)
 • Trijn (Mosaïc Blond)

Opgericht: 2016
Bijzonder: Pinksterdrie, het eerste biertje van 1573, won zilver op de Dutch Beer Challenge.
Meerbrouwerij1573.nl

Brouwerij de Die, Alkmaar

Brouwerij de Die

Brouwerij de Die is opgericht op 5 juli 2015 te Alkmaar als hobby-microbrouwerij. Doel: ambachtelijke speciaalbieren te produceren met een hang naar het verleden. Vanaf mei 2017 is de stap naar commerciële activiteiten genomen. Het eerste bier van Brouwerij de Die, Dirk Duyvel blond, is verkrijgbaar op diverse plaatsen in Alkmaar.

Alkmaarse biertjes van Brouwerij 1573 en De Die

Alkmaarse biertjes van 1573 en De Die gebroederlijk naast elkaar

Waar komt de naam vandaan?

De brouwerij is vernoemd naar het riviertje De Die, een oud watertje dat door Noord Holland stroomde.

Welke biertjes brouwen ze?

 • Dirk Duyvel Blond (6,3%)

Opgericht: 2015
Leuk om te weten: Dirk Duyvel was een van de aanvoerders van de Geuzen tijdens het beleg van Alkmaar in de Tachtigjarige Oorlog.
Meerbrouwerijdedie.nl

Brouwerij De Vis, Alkmaar

Brouwerij De Vis

Brouwerij De Vis is maart 2017 begonnen met brouwen van hun eerste bieren in Alkmaar. De bieren zijn te koop bij de plaatselijke winkels, slijterijen en horecagelegenheden. De oprichters werken nog steeds vanuit hun passie voor het brouwen van heerlijk, ambachtelijk bier.

Brouwerij de Vis Alkmaar

De biertjes van Brouwerij de Vis

Waar komt de naam vandaan?

Brouwerij de Vis is opgericht door Fabienne en Frank van der Vis.

Welke biertjes brouwen ze?

 • Goudvis (Vienna lager, 5%)
 • Bruinvis (Tripel, 8%)
 • Meivis (Lentebock, 6,2%)

Opgericht: 2017
Nieuw: vanaf september het eerste Kuitbier, toepasselijk genaamd Hom & Kuit
Meerbrouwerijdevis.nl

Brouwerij Leeghwater, Alkmaar

Leeghwater

Hans Konijn is de oprichter van Brouwerij Leeghwater. Brouwerij Leeghwater is een speciaalbieren brouwerij in het Noord Hollandse “Land van Leeghwater”, de polders tussen Amsterdam en Alkmaar. Brouwerij Leeghwater is een huurbrouwerij en brouwt zijn bieren in ketels van andere bierbrouwerijen.

Bouwerij Leeghwater

Waar komt de naam vandaan?

Jan Adriaanszoon Leeghwater was molenmaker en waterbouwkundige (1575-1650).

Welke biertjes brouwen ze?

 • Hoppen (Blond)

Opgericht: 2017
Meer: brouwerijleeghwater.nl

Brouwerij Zeglis, Alkmaar

Brouwerij Zeglis

De beste plek om Zeglis te drinken is volgens de brouwers natuurlijk Alkmaar, de thuishaven van hun brouwerij. Alkmaar is ook de stad waar Zeglis stroomt, letterlijk, want het is hier een oude rivier, de verbinding tussen de binnenstad en de Schermer. Alkmaar is voor veel mensen kaasstad, maar Zeglis wil je graag laten proeven dat Alkmaar ook een bierstad is, waar veel smaken en ideeën samenkomen.

Alkmaarse biertjes van Brouwerij Zeglis

Alkmaarse biertjes van Brouwerij Zeglis, met de herkenbare kleurrijke etiketten

Bier volgens Zeglis

Elk van hun bieren is anders, maar ze kunnen je wel een karakteristiek van hun stijl van brouwen geven. Brouwerij Zeglis houdt van bijzondere mouten, zoals gerookte mout, van bijzondere hoppen, bijvoorbeeld hopsoorten die nieuw op de markt zijn, en van bijzondere aroma’s, die soms uit extra toevoegingen kunnen komen. De brouwerij vindt oude brouwtradities interessant en inspirerend, maar dat vinden ze ook van nieuwe ontwikkelingen. In al hun bieren zul je deze interesses terug kunnen proeven.

Herkomst naam?

De Zeglis is een riviertje dat de stad Alkmaar verbond met het Scher-Meer, het grote water dat overging in het IJ en de Zuiderzee.

Welke biertjes brouwen ze?

 • Helder (Marina Lager)
 • Teerling (Hopstout)
 • Tweevoud (Meerhoppig Blond)
 • Eenmaal (Duo Blond)
 • Naalden (Dennenbier)
 • Zinder (Rookbier)
 • Temeer (Vanillestout)
 • Eersteling (Yellow Sub IPA)

Opgericht: 2016
Leuk: ook Zeglis wil graag een échte eigen brouwerij in Alkmaar
Meerbrouwerijzeglis.nl

Zelf proeven?

Wil je deze biertjes zelf proeven? Bij veel horeca in Alkmaar zijn bovenstaande biertjes te bestellen. Tips zijn natuurlijk Proeflokaal de Boom en De Kleine Deugniet.

Waar te koop?

Leuk: de Alkmaarse biertjes kom je steeds vaker tegen in de lokale supermarkt (Jumbo, Spar) en in de Alkmaarse bierbox Beer in a Box. De meeste keuze heb je bij Bierwinkel Alkmaar, waar ook een aantal van bovenstaande foto’s is geschoten. Proost!

Win een Alkmaars bierpakket!

Like en tip dit artikel aan een vriend via Facebook. Dan maak je kans op een Alkmaars bierpakket met alle vijf de bieren van Brouwerij 1573 én een echt Alkmaars bierglas!