Afgelopen zondag was het weer tijd voor Amusetour Bergen. Een mooie gelegenheid om op fietsafstand van de stad op 1 middag liefst 8 restaurants te ontdekken! Heb je het gemist? Wij delen graag onze bevindingen met je.

Al jaren is de Amusetour vaste prik bij het team van UIT072. Bekijk maar de impressies van onze Alkmaarse tour in 2017, 2016 of 2015. Dit jaar probeerden we voor het eerst de Amusetour Bergen uit, met een gevarieerd pakket aan gerechtjes. Geniet van een kleine terugblik op de 8 hapjes en wijntjes die we voorgeschoteld kregen:

#1 Restaurant Zusters

Amusetour 2018 (Bergen): ZustersDe Amusetour Bergen is praktisch opgezet: liefst 5 van de 8 restaurants liggen aan de Breelaan. De eerste op het programma: Restaurant Zusters. Het gerechtje doet, net als het restaurant, traditioneel aan. Een prima fris aardse starter, net als de begeleidende zacht fruitige Tempranillo. Tip voor volgende keer: servetje op tafel staat net wat netter dan op bord 😉

 Amuse: Huisgemaakte pastrami van picanha met een Amsterdams uitje op little gem met croutons, Amsterdams zuur en piccalilly mayonaise
 Wijn: Biologische Tempranillo uit Spanje

#2 Onder de Linde

Amusetour 2018 (Bergen): Onder de LindeRestaurant Onder de Linde staat aangeschreven als een van de betere restaurants in Bergen. Met deze amuse stellen ze niet teleur: het is zeker de meest bijzondere van de dag! Een verrassende combinatie van een hartig flensje, gevuld met zongedroogde tomaat en gerookte amandelen, met een frisse komkommermousse en een heerlijke witte wijn.

 Amuse: Vega flensje, zongedroogde tomaat, amandelen, crème fraiche, pikante tomatendressing, komkommermousse
 Wijn: Bodegas Piqueras Glorieta, Verdejo-Sauvignon Blanc (Spanje)

#3 The Bourbon Room

Amusetour 2018 (Bergen): Bourbon RoomEen oude bekende! Bij The Bourbon Room heeft sinds onze vorige review een kleine kokswissel plaatsgevonden. Fernando heeft zijn eigen stek in Alkmaar geopend (Fernando’s) en zijn plek is overgenomen door Bergense chef-kok Ilka Bon (voorheen Merlet, Fabbrica).

Het gedempte licht en de centrale keuken maken dit sowieso de meest sfeervolle en gezellige stop van de middag. Het gerechtje en de lekkere wijn maken de hoge verwachtingen waar.

 Amuse: Zwaardvis, tortillacrisps, avocadocrème
 Wijn: Galicia Godello Alma de Blanco

#4 Julie’s

Amusetour 2018 (Bergen): Julie'sRestaurant Julie’s is het zusterbedrijf van Herberg Jan in Heiloo, waar we een half jaar geleden al een uitgebreide review over schreven. Ook grote zus is gehuisd in een opvallend wit gebouw, op een mooie plek op het hoekje van Plein, Breelaan en Jan Oldenburglaan.

De amuse is een mooie combinatie van rib-eye met truffelmayo en frisse zuren van de paddenstoeltjes en de balsamico pareltjes. Smaakt naar meer!

 Amuse: Huisgerookte rib-eye en croûte met truffelmayonaise, ingelegde enoki en balsamico parels
 Wijn: Campo di Marzo, Primitivo, Italy(Puglia) 2016

#5 Wonder’s

Amusetour 2018 (Bergen): WondersTja… na de lekkere gerechtjes van de eerdere restaurants is het lastig om bij Wonder’s positief te blijven. Van het wachten in de rij bij binnenkomst worden we al niet vrolijk, maar wat we voorgeschoteld krijgen maakt het niet veel beter. Laffe lapjes rund met een paar slierten noedels. Snel wegspoelen met de lichte, soepele rode wijn en door.

 Amuse: Beef tataki, noedels, taugé, bosui, oosterse dressing
 Wijn: Chileens rood

#6 DjaDjan

Amusetour 2018 (Bergen): DjaDjanDjaDjan stond al een tijdje op ons lijstje om heen te gaan, als dichtstbijzijnde restaurant met een Bib Gourmand. De kip in ketjap is in elk geval echt wat anders dan de andere 7 amuses van vandaag, die meer op de Franse keuken gebaseerd zijn. Toch komt het een beetje gemakkelijk over: weinig creativiteit en niet overtuigend. Wel gewoon lekker.

 Amuse: Ayam Betawi: gepaneerd kippendijtje in zoet-pittige saus, salade van koriander en nasi putih (witte rijst)
 Wijn: Elysee Viognier, Pay d’Oc Frankrijk

#7 Loetje

Amusetour 2018 (Bergen): LoetjeDachten we met Wonder’s het dieptepunt van de tour gehad te hebben, dan hadden we de bediening bij Loetje nog niet ervaren. Als enige restaurant wordt de amuse hier vluchtig voor je neer gesmeten zonder ook maar één woord toelichting. En dat is toch wel een beetje het idee van de amusetour, dat je je restaurant presenteert met een klein gerechtje als visitekaartje.

De rauwe ham met tomaat en rucola is een prima borrelhapje, maar misschien kan Loetje het beter gewoon bij de biefstuk houden.

 Amuse: Canapé van Iberico ham met humus, rucola en een zongedroogd tomaatje
 Wijn: Negroamaro, Masseria Altemura, Salento

#8 Cunst

Amusetour 2018 (Bergen): Cunst

Gelukkig sluiten we weer af met een topper! Het leuke team zorgt voor een vriendelijke ontvangst en chef Eelke heeft een kunstwerkje voor de gasten gemaakt. Een ceviche van roodbaars met wasabicrème , tomaat, komkommer en een krokante gamba met schaaldieren mayo. De bleekgele wijn is lekker aromatisch en geurt naar tropisch fruit.

Een leuke tent, vriendelijke bediening en lekker eten. Hier worden we weer vrolijk van! Deze gaat op de todo-lijst voor een uitgebreide review 🙂

 Amuse: Ceviche van roodbaars, ui, gepofte tomaat, avocado, schaaldieren mayonaise en crème van wasabi.
 Wijn: Kleindal Chenin Blanc uit Zuid-Afrika.

Afsluitend

Deze editie van de Amusetour Bergen was net als vorig jaar helemaal uitverkocht. Ondanks het wisselende niveau blijft het een absolute aanrader om te doen, het liefst met wat goede vrienden.

Wil je ook een middag happen en stappen? Er zijn nog meerdere amusetours dit jaar, met als grootste aanrader: 21 oktober Amusetour Alkmaar! Ook deze amusetour was vorig jaar uitverkocht, dus advies is om op tijd kaarten te kopen. Wij zijn er dan zeker weer bij!